Als je kiest voor een gewone vaatdoek, en je wilt zeker weten dat je een goede koopt, kies dan voor een DDDDD schoonmaakdoek. De vijf D's staan voor De Doek Die Direct Droogt. Dit merk staat garant voor goede kwaliteit. Je vindt ze bij speciaalzaken, maar ook gewoon bij de Wibra.
Microvezel Bamboe schoonmaakdoeken zijn ideaal als vaatdoekje, hygiënisch schoon door de antibacteriële werking tijdens de hele levensduur van de doeken.
Gemiddeld wordt het vaatdoekje één keer in de twee weken vervangen. Terwijl je dit eigenlijk elke dag hoort te doen. Tijd om daar verandering in te brengen. Was je vaatdoekje elke dag en het liefst op minimaal 60 graden, anders gaan de bacteriën alsnog niet dood.
Gekleurde schoonmaakdoekjes
Het handigst is het om voor dezelfde kleur aan te houden als de emmer, dus het blauwe doekje voor de woonkamer of het kantoor, het rode doekje voor toiletpotten en urinoirs, het gele doekje voor de overige oppervlakten in de badkamer en WC en het groene doekje voor keuken.
Stop de vaatdoek in de vaatwasser
Zorg er hierbij wel voor dat het doekje niet rond kan vliegen om klem kan komen in de wasarmen. U kunt het doekje bijvoorbeeld in de bestekbak stoppen. Wanneer de vaatwasser klaar is heeft u weer een fris doekje om de keuken mee te reinigen.
“Het wassen van de thee- of handdoek hangt eigenlijk van het gebruik af. Gebruik je deze dagelijks en wordt de theedoek ook dagelijks erg nat, dan kun je deze ook het beste dagelijks vervangen”, zegt Van der Vossen. “Maar gebruik je de thee- of handdoek minder frequent, dan is het vervangen ook minder snel nodig.
Zowel je vaatdoekjes als de afwasborsteltjes kan je gewoon afwassen in je afwasmachine. Door ze in de vaatwasser te wassen, zijn ze volledig bacterievrij!
Let op met het gebruik van microvezel op gevoelige oppervlakken, het opgenomen vuil kan krassen veroorzaken.
Om de hygiëne te behouden is het wel aan te raden om een handdoek maximaal 3 keer te gebruiken en hem dan wel echt te wassen, de bacteriën zijn dan wel niet schadelijk maar hopen zich wel op, waardoor de handdoek op een gegeven moment niet zo fris meer is.
Ga je de theedoek wassen? Doe dit dan op 60 graden, want zo dood je alle bacteriën.
Vaatdoekje. Vaak wordt een vaatdoekje pas vervangen als het stinkt, terwijl het meer bacteriën bevat dan een hondentong. Vervang het daarom iedere dag voor een schoon exemplaar en was het minimaal op zestig graden. Je kunt het ook één minuut op vol vermogen verhitten in de magnetron, dit doodt de bacteriën.
Deze doekjes worden ook wel wonderdoekjes genoemd. Waarom worden deze microvezeldoekjes ook wonderdoekjes genoemd? De reden is eenvoudig, deze doekjes kan je gebruiken zonder toevoeging van schoonmaakmiddelen waardoor je een schoon en streeploos resultaat bereikt zonder nadrogen.
De kleur geel staat dus voor 'allerlei'. Deze 'kleurafspraak' is gemaakt tussen schoonmaakbedrijven om kruisbesmetting van bacteriën te voorkomen. Hetzelfde doekje gebruiken voor het toilet én het aanrecht is nou eenmaal geen hygiënisch idee.
De dikte van vezels wordt uitgedrukt in 'denier'. De dikte van een microvezel varieert van 0,01 tot 0,7 denier (een zijdedraad heeft een denier van 8 en een mensenhaar een denier van 20!) en hoe lager de denier, hoe minder het materiaal schuurt.
#1 Vouwen van een microvezeldoek
Het is belangrijk dat je een oppervlak niet nog viezer maakt door met een gebruikte kant van de doek schoon te maken. Dit voorkom je door de doek in 16 vlakken te vouwen.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
Microvezel meubels laten zich ook makkelijk reinigen met wat water en alkalivrije zeep. Ook kunt u de bekleding zo nu en dan wassen in de wasmachine. Gebruik dan een koudwaterprogramma en borstel de stof naderhand af met een zachte borstel.
Om de handdoeken goed schoon te krijgen, dien je deze te wassen met een 60 graden wasprogramma. Deze temperatuur is heet genoeg om alle bacteriën en schimmels te doden en vlekken te verwijderen. Een handdoek van goede kwaliteit zal op 60 graden niet krimpen.
Wist je dat…
Een vaatdoekje na 24 uur meer dan 4 miljard bacteriën kan bevatten. Meer dan de wc-bril van een openbaar toilet of een hondentong. Bacteriën in vaatdoekjes zich elke 15-30 minuten kunnen verdubbelen. Een vaatdoek vaak pas wordt vervangen als het stinkt.
Sponsjes kun je inderdaad in de wasmachine doen, om ze schoon te krijgen. Ik zou ze niet bij de witte was doen, omdat je dan kans hebt op vlekken in je witte was. Liever dus bij de handdoeken. In de wasmachine worden de sponsjes dan wel schoon, maar niet ziektekiemenvrij.