In de wasdroger kreuken hydrofiele doeken nogal. Ophangen is een slimme optie, ze drogen snel. Veel ouders blijven lang doorgaan met het afdrogen met hydrofiele doeken. Ook voor dreumesen en peuters is afdrogen met hydrofiel fijner dan met een (dikke) badstof handdoek.
Hydrofiele doeken worden vaak gewassen, en het is dan dus prettig als ze ook in de droger kunnen.
Hydrofiele doeken zijn dunne, stoffen doeken die vocht verrassend goed kunnen absorberen en hygiënisch in gebruik zijn. Je kunt hydrofiele luiers wassen tot 60 of 90 graden.
Vroeger werd er vanuit gegaan, dat het extra bacterie dodend is, dat idee is achterhaald. Wel is het zo als je de vezels glad strijkt deze iets minder goed vocht opnemen. Het is dus echt aan jou zelf of je hem wel of niet wil strijken!
Hydrofieldoeken zijn multifunctioneel: je gebruikt ze onder andere als babyhanddoek, spuugdoek en zonnescherm voor de wandelwagen. Hydrofiele washandjes zijn niet per se nodig, gewone washandjes voldoen ook prima. Koop een gewone digitale thermometer.
Laken: de hydrofiele doeken kun je gebruiken als laken in de wieg, kinderwagen, ledikant of als onderlegger over het hoeslaken. Zo bescherm je je beddengoed wanneer je baby wat melk 'teruggeeft'. Handdoek: na het badje kun je een hydrofiele doek gebruiken om je baby af te drogen.
Omdat hydrofiel zo zacht is en vocht erg goed en snel opneemt, kun je het voor de meest uiteenlopende dingen gebruiken. Afdrogen na het badje, je baby er heerlijk in wikkelen, als speelkleed of verschoonkleed, als spuugdoekje, als knuffeldoekje en washandjes om je baby mee te wassen.
Stof kan krimpen, soms wel 10-15%, zeker katoenen stoffen zoals hydrofiel. Wij adviseren daarom om de stof vóór verwerking te wassen op een kort wasprogramma op 30 gr. Gebruik geen droogtrommel voor het drogen, dit veroorzaakt extra krimp..
Deze tetradoeken zijn veel zachter voor de huid van jouw baby dan de stof van een normale handdoek. Met een tetradoek kan je ook gemakkelijker op de moeilijke plaatsen komen zoals tussen de kleine plooitjes en tussen de teentjes van jouw baby. Je kan ze ook gebruiken als knuffel, je leest het goed!
Drogen kan gewoon in de droger, maar de kans is dan groter dan de kleertjes krimpen. Door slijtage te voorkomen, kan je ze aan de waslijn of aan het droogrek hangen. Door babykleertjes te strijken ben je er zeker van dat alle bacteriën uit de kleding verdwijnen. Dit doe je het liefste binnenstebuiten.
Strijken. Als je er zeker van wilt zijn dat eventuele nog aanwezige bacteriën gedood worden, dan kun je de babykleertjes en babyuitzet nog strijken. Om de babykleertjes mooi te houden kun je ze het beste ook binnenstebuiten strijken.
Wel, de babyhuid is nog erg teer en heeft dus meer kans om geïrriteerd te worden. Als je weet dat zowel kleding als wasmiddelen vaak schadelijke stoffen bevatten, dan wordt het meteen duidelijk waarom babykleertjes nét dat tikkeltje extra aandacht verdienen.
Welke afmeting ledikantdeken
Voor de afmeting ledikantdeken geldt eigenlijk hetzelfde! meten is weten! Heb je een bedje van 60 cm breed, dan heb je een ledikantdeken van minimaal 90 cm breed nodig. Is het ledikant 70 cm breed, dan kies je voor een ledikantdeken met een minimale breedte van 100 cm.
Flanellen luiers zijn dichte en zachte doeken. Je kan ze gebruiken als luier door ze op een speciale manier op te plooien. Maak ze vervolgens vast met een veiligheidsspeld om de luier op zijn plaats te houden. Dankzij het zachte materiaal is het aangenaam voor de huid van jouw baby.
Om welke stoffen gaat het dan? 'Dat zijn er best veel. Elke stof waar natuurlijke vezels in verwerkt zijn, hebben het risico te krimpen met wassen. Natuurlijke vezels zijn bijvoorbeeld katoen, zijde, wol, jute en linnen.
Uit eigen ervaring adviseren wij om minimaal 20 standaard hydrofiele doeken aan te schaffen en zo'n 2 a 3 hydrofiele doeken XL. Ook onze Instagram volgers gaven 20 als gemiddeld antwoord toen we hen vroegen hoeveel hydrofielen zij in de commode lade hebben liggen.
Welke stoffen krimpen het minst? Synthetische stoffen zoals polyester en acryl krimpen niet snel. Het zijn makkelijke stoffen om te wassen in de wasmachine.
Ook de hydrofiele luiers gebruik je in combinatie met een overbroekje en met een Snappi zet je je vouwcreatie goed vast. Omdat hydrofiele luiers op heel veel manieren te vouwen zijn kan je er alle kanten mee op en kan je spelen met de plek waar de luier het meeste op kan nemen.
Hydrofiel melange is een katoenen stof met een goed wateropnemend vermogen. Bovendien is hydrofiel ademend en vriendelijk voor de babyhuid en daardoor ook zeer geschikt voor baby beddengoed en babydekentjes.
Hydrofiele doeken zijn daarom ideaal als handdoek. Ze nemen het vocht snel op en omdat de stof dun is, kun je ook in huidplooitjes en tussen de teentjes komen. De doek droogt heel snel, wat ideaal is als je aan het strand of bij het zwembad zit.
Bij gebrek aan een badcape, kun je je kindje ook in een grote hydrofiele doek van 110 x 100 cm wikkelen. De superzachte stof is beter voor het gevoelige huidje van je baby dan een gewone handdoek. Bovendien nemen hydrofieldoeken veel minder ruimte en gewicht in beslag én drogen ze snel.
Stoffen zijn hydrofiel wanneer ze door middel van het vormen van waterstofbruggen, goed in water oplossen. Het woord hydrofiel is van het Grieks afgeleid: hydro = water en fiel = vriend. Waterstofbruggen ontstaan dus bij O-H en N-H groepen. Dit komt doordat deze twee bindingen polair zijn.
Mousseline is een lichte en zachte, transparante stof, geweven in effenbinding, uit licht getwist garen. Er bestaan diverse kwaliteiten, van zeer fijn tot zeer grof. De naam is afgeleid van de stad Mosoel in Irak, een oud centrum voor de textielhandel, waar Europeanen er voor het eerst mee in aanraking kwamen.