Naast het verbranden van veel calorieën kent touwtje springen nog veel meer positieve gezondheidsvoordelen. Zo is het ook goed voor je hart én versterkt het je botten. Daarbij is het perfect als workout van de dag, want het is een echte full body-workout.
Om af te vallen door touwtjespringen, spring je een lange periode in een rustig tempo. Doe bijvoorbeeld drie keer 150 sprongen, met telkens twee minuten pauze ertussen. De intensiteit van de oefening is het hoogste wanneer je telkens één sprong maakt.
Over het algemeen is tien minuten per dag lang genoeg als je je algemene conditie wilt verbeteren. Wil je als beginner aan de slag met touwtjespringen, spring dan tien intervallen van 1 minuut, met steeds een pauze van 1 minuut tussendoor. Probeer één keer per seconde te springen.
Met een kwartier touwtjespringen verbrand je net zoveel calorieën als een uur rustig wandelen. Touwtjespringen is goed voor de conditie. Behalve dat je goed met een springtouw kunt afvallen en veel calorieën kunt verbranden, is touwtjespringen zeer goed voor de conditie.
Volgens onderzoek blijkt zelfs dat voor mannen en vrouwen 10 minuten touwtje springen je conditie nét zo erg verbeterd als 30 minuten hardlopen. Die verbeterde conditie maakt het je makkelijker om sneller of verder te kunnen hardlopen in je training.
Bij het touwtjespringen zet je je beenspieren flink aan het werk. Maar je krijgt er ook strakkere armen van, en sterkere schouders, rugspieren en buikspieren.
Wanneer je wilt afvallen maar je weinig tijd hebt, is de springtouw een van de meest effectieve trainingtools. Met touwtje springen verbrand je in een korte tijd ontzettend veel calorieën. Naast afvallen, gebruik je ook ontzettend veel spieren.
Aangezien 1 kilo circa gelijk staat aan 7700 calorieën (kcal) zou je in theorie een calorietekort van 7700 calorieën moeten creëren om 1 kilo af te vallen. Als je bijvoorbeeld iedere dag 500 calorieën minder eet dan dat je verbrandt, val je in theorie ongeveer 1 kilo af per twee weken (want 7700/500 is 15.4 dagen).
'Droog' springen zonder touw. Spring en draai je polsen alsof je een touw vasthoudt. Doe 20x gewoon springen, met twee voeten tegelijk van links naar rechts, met twee voeten naar voren en naar achteren, en door zijwaarts te bewegen met één voet tegelijk. Deze laatste beweging is heel goed voor je behendigheid.
Sport Springtouwen
Touwtjespringen is een effectieve training voor sporters van jong tot oud. Je verbrandt tijdens de work-out veel calorieën en versterkt je been-, bil-, buik- en armspieren. Het is een voordelige manier om aan je conditie te werken. Een springtouw is er in allerlei soorten.
Dat zijn 1.000 sprongen per dag.
Experts zeggen dat je in de regel 0,5 tot 2 kilo vet per week kunt verliezen. Let op: dat is dus vet! Als mensen willen afvallen of gewicht willen verliezen, willen ze eigenlijk altijd vet verliezen. Je kunt namelijk ook vocht verliezen of glycogeen (een suikervoorraad in je lichaam).
Meestal val je eerst af op de plek waar je het meeste lichaamsvet hebt. In het algemeen slaan mannen meer vetmassa op rond de buik. Mannen gaan dan meestal ook sneller afvallen op de buik dan op andere plaatsen. Vrouwen daarentegen slaan meestal meer vet op rond hun bovenbenen en heupen.
de hoelahoep is uitgerust met een gewicht waardoor de snelheid van vetverbranding tot 3 keer sneller gaat dan die van normale hoelahoep. Hierdoor kan je tot ruim 400 calorieën per uur kan verbranden. Doordat het gewicht klein en compact is, zit het goed gefixeerd aan de hoepel.
Veel mensen kennen touwtje springen van vroeger. Een leuke bezigheid als kind met mooi gekleurde touwen. Maar wist je dat touwtje springen een hele goede cardio workout is, die bovendien weinig kost? Dus wil jij aan je energie en uithoudingsvermogen werken, dan is dit wellicht iets voor jou.
6 buikspieroefeningen waarbij de rug niet belast wordt: sit-up (crunch), double leg lift, brug, de fiets, de plank, en de zijdelingse lichaamslift.
Touwtje springen is een leuke, maar een intensieve bezigheid. Met een springsessie van 10 minuten verbrand je ongeveer 150 calorieën (kcal). De precieze hoeveelheid is afhankelijk van je gewicht en de intensiviteit waarmee je de oefening doet.
Te veel en te vaak sit-ups doen kan tot rugklachten leiden - of je nou wel of geen sterke rug hebt. Doe daarom wat vaker andere buikspieroefeningen, zoals de plank. Deze is effectiever en is minder belastend voor je rug.