Het feit dat je de liefde voor je kind nu niet voelt, betekent niet dat die liefde er niet is. Het betekent ook niet dat jij niet in staat bent om je te hechten aan je baby. Je kunt alleen op dit moment niet/te weinig bij je positieve gevoelens en dat is een symptoom van je depressie.
Geef hem extra verzorging. Maak ook veel huid-op-huid contact door je baby op je blote borst te leggen. Daarnaast kun je ook tegen je baby praten, voor hem zingen, voorlezen of gewoon in zijn ogen kijken. Als je je baby niet vasthebt, leg hem dan op een plaats waar hij je altijd kan zien.
Ook andere zorgen kunnen een goed moedergevoel in de weg staan. Bijvoorbeeld zorgen om je relatie of om een ouder kindje of ander familielid. Je hebt dan te veel aan je hoofd om je goed te kunnen richten op de hechting met je baby. Na adoptie.
Tips voor de partner die liefde aan de ander ontzegt
Geef aan hoe jij je voelt en koppel daar vervolgens een behoefte aan. Maak duidelijk hoe je partner deze behoefte bij jou kan vervullen. Als je alles hebt gedaan maar nog niets hebt bereikt, vraag je dan serieus af of je partner jou wel kan geven wat je nodig hebt.
Aandacht: je kind voelt dat hij belangrijk voor je is, dat jij hem écht ziet en hoort, dat je er voor hem bent én graag bij hem bent. Fysiek contact: op schoot, een arm om hem heen, samen een dutje doen, een aai, dat verzekert hem van jouw liefde en niets voelt zo veilig als dat.
Maak samen met de andere ouder afspraken over contact met je kind als die niet bij jou is. Dus bijvoorbeeld een vaste avond even bellen of skypen. Vertel je kind dat jij dit samen met de andere ouder hebt afgesproken. Dit is voor zowel jou als voor je kind heel fijn en duidelijk.
Je kunt aandacht geven aan je kind door samen te praten en echt te luisteren. Ook kun je je kind complimenten te geven. Door met je kind te praten over gevoelens kan hij leren omgaan met emoties.
Als we niet genoeg liefde hebben, ervaren we angst. We krijgen bijvoorbeeld geen waardering van anderen en maken ons dan zorgen waarom niemand ons leuk vindt. We voelen te weinig waardering voor onszelf en hebben dan geen vertrouwen meer in wat we kunnen. Dat maakt ons onzeker en doet ons twijfelen.
Voldoening halen uit seks met mensen waarmee je verder geen emotionele band hebt, is zeker mogelijk. Maar veel hangt af van wat voor seks je zelf bevredigend vindt, wat voor waarden en normen je hebt, en hoe je partners zich gedragen. Seks waar wel gevoelens aan te pas komen, is de maatschappelijke norm.
Hun dochters worstelen met hun identiteit. Ze hebben depressieve klachten, een laag zelfbeeld en kunnen geen keuzes maken. Vaak hebben hun moeders nog altijd een overheersende, negatieve impact op hun leven. Forward beschrijft in haar boek hoe ze deze vrouwen helpt tijdens therapeutische sessies.
Het moedergevoel schijnt iets fysiologisch te zijn, vergelijkbaar met een heftige verliefdheid. Moedergevoelens zorgen ervoor dat je voor jouw baby wilt zorgen, hem of haar wilt beschermen en onvoorwaardelijke liefde wilt geven.
In de weken tot maanden na de bevalling kan een depressie ontstaan. Dit heet een postpartum depressie. Je voelt je somber. Misschien ben je ook niet blij met de baby.
Knuffelen, praten tegen je kindje, je kindje dicht tegen je aanhouden, zodat ze je geur zullen ruiken; het zijn allemaal dingen waardoor de hechting op gang komt. Je kindje zal al deze dingen herkennen en hierop reageren door bijvoorbeeld heerlijk in slaap te vallen tegen je borst.
Het kind heeft er vertrouwen in dat de opvoeder beschikbaar is. Kenmerken van veilig gehechte kinderen zijn onder andere: vrolijkheid, spontaniteit, het aangaan van vriendschappen, kunnen omgaan met teleurstelling (veerkracht) en het hebben van innerlijke rust.
Kinderleven behandelt ouders en hun (jonge) kind(eren) om beter op elkaar afgestemd te raken en zo een stevig fundament te leggen als basis voor de toekomst. Want een goede hechting tussen ouder en kind is onontbeerlijk voor een gezonde ontwikkeling van het kind en voor een gelukkig leven samen.
Als je baby zo'n klein half jaar is, begint hij met knuffelen. Hij wil heel liefdevol je huid voelen en aaien. Hij snapt dat het lekker is voor anderen, en leert er veel van. Hij toont heel bewust zijn liefde voor jou.
Wat betekent het als de seks in een relatie afneemt of stopt? “Hoewel het in sommige gevallen zeker iets kan zeggen over de relatie, is het niet erg als een koppel weinig of geen seks heeft. Als het voor jou en je partner geen probleem is, dan is het ook écht geen probleem.
Een echte norm bestaat niet
Je behoefte aan seks wordt door heel veel interne en externe factoren bepaalt. Iedereen z'n seks drive is anders. Dus: een echte norm voor hoe vaak je seks 'moet' hebben, bestaat niet. Als jij je goed voelt bij jouw seks leven, dan heb je genoeg seks.
Liefde zonder seks – en seks zonder liefde
Mensen kunnen door eerdere kwetsende of beschadigende ervaringen heel goed in staat zijn opwinding te voelen, maar het moeilijk vinden om de ander emotioneel en intiem toe te laten. Seksualiteit is een kwetsbaar terrein voor mannen en vrouwen.
Maak het bespreekbaar bij je partner en zoek hulp. Gun jezelf de tijd om het te onderzoeken. Neem geen drastische beslissingen zonder dit goed voor jezelf te kunnen verklaren. Probeer er zo goed mogelijk achter te komen wat je precies mist en hoe je het zou kunnen herkennen als je het zou krijgen?
We kunnen het even volhouden zonder vocht, maar na drie dagen houdt het echt wel op. Een gemis aan zuurstof houden we zelfs nog korter vol. Na drie minuten zonder is het over. Voedsel, water en zuurstof zijn onze basisbehoeftes om in leven te blijven.
Gelukkig worden zonder partner is in principe zeker mogelijk. Er zijn aardig wat mensen die er zelfs voor kiezen om als vrijgezel door het leven te gaan. Maar als het niet je keuze is, kan het moeilijk zijn om aan het idee te wennen dat gelukkig worden zonder partner ook een optie is voor jou.
In een gezonde moeder dochter relatie is er sprake van een liefdevolle verbintenis. Er is emotionele betrokkenheid en beide partijen gedijen goed in de relatie. Maar ook in gezonde relaties heb je weleens ruzie. Als ruzie echter vaak voorkomt, kan dit voor een verstoorde relatie tussen moeder en dochter zorgen.
1) Een gezonde ouder-kindrelatie verschaft de jeugdige doorgaans fysieke en emotionele veiligheid en geborgenheid: de ouder fungeert in de relatie als veilige basis van waaruit het kind de omgeving kan verkennen en waarop het altijd kan terugvallen.
Wees je ouders daarom dankbaar dat ze je hebben grootgebracht en laat daarna alle verwachtingen los. Of ze jouw keuzes nu goedkeuren of afkeuren, dat maakt niet meer uit. Houd je ouders op de hoogte en verwacht verder niets van ze. Dan ben je pas echt volwassen!