Geef uw knie een paar dagen rust als de knie erg dik en pijnlijk is. U kunt paracetamol nemen (maximaal 4 keer per dag 1000 mg). Probeer de knie steeds meer te bewegen: buigen en strekken, er voorzichtig op gaan staan en stukjes lopen.
Een gescheurde meniscus geneest meestal niet vanzelf. Soms kan de scheur gehecht worden, maar meestal zal het gescheurde gedeelte van de meniscus verwijderd worden. Er wordt zo weinig mogelijk van de meniscus verwijderd, om de schokabsorberende functie van de meniscus zo goed mogelijk te bewaren.
Meestal heeft u vooral pijn bij staan, lopen en traplopen. De pijn zit aan de zijkant van de knie. Vaak krijgt u door vocht in de knie ook een dikke knie. U kunt last hebben van een klikkend gevoel in uw knie.
Bij deze knieblessure zijn vooral versterkende oefeningen voor de bovenbeenspieren belangrijk. Hiernaast staat een spierversterkende oefening voor het bovenbeen getekend. Uitvoeringswijze: sta op één been, buig langzaam in de knie en strek vervolgens langzaam. Let erop dat de knie recht boven de voet blijft.
Een meniscusscheur kan spontaan genezen als de scheur in het goed doorbloede buitenste deel van de meniscus zit. Dit herstel duurt enkele maanden. Op jonge leeftijd verloopt deze genezing beter dan op oudere leeftijd.
Klachten van een gescheurde meniscus worden vaak vanzelf minder. Daarom is verder onderzoek in het begin niet nodig. Het kan wel meer dan 3 maanden duren voordat de klachten weg zijn.
Er bestaan twee tests die een meniscusscheur meer waarschijnlijk maken: de Apley's test: in buikligging met de knie 90° gebogen geeft meer pijn bij druk op het onderbeen; Mc Murray's test: er wordt druk uitgeoefend op de meniscus tijdens het strekken van de knie.
Mag je fietsen met een gescheurde meniscus? Het wordt aangeraden om te blijven bewegen als je niet veel pijn hebt, de knie niet erg dik is geworden en als je nog op het been kan staan. Je mag dan dus ook fietsen als je last hebt van een gescheurde meniscus. Dit zorgt ervoor dat de knie sneller herstelt.
Soms scheurt tegelijkertijd ook de voorste kruisband of binnenste gewrichtsband. Een gescheurde meniscus geeft pijn aan de buitenzijde of binnenzijde van de knie. Soms zit de knie 'op slot'; u kunt de knie dan niet meer strekken. Pijn aan de knie betekent niet altijd een gescheurde meniscus.
Vooral draaibewegingen en diepe kniebuigingen zijn een grote belasting op de menisci, waarmee deze bewegingen problemen kunnen veroorzaken. Chronische overbelasting kan de oorzaak zijn van meniscusletsel, maar meestal is een trauma de oorzaak van problemen.
De meniscus is een stuk kraakbeen dat vrijwel los tussen het onder- en bovenbeen ligt. Het zorgt voor extra balans, maar vooral voor schokdemping. Een scheur in de meniscus veroorzaakt vaak slot- en pijnklachten. Een scheurtje in de buitenkant van de meniscus kan zelf genezen doordat hier een goede bloedvoorziening is.
Het risico op het ontstaan van een gescheurde meniscus kan dan groter zijn. Bij het ouder worden neemt de elasticiteit van de meniscus af en wordt de meniscus minder soepel. Op den duur kunnen hierbij scheurtjes in de meniscus ontstaan welke kunnen leiden tot een grotere scheur, de zogenaamde 'slijtage meniscusscheur'.
Een van de voornaamste testen voor meniscusscheuren is de McMurray test. Je dokter zal je knie buigen, dan strekken en draaien. Dit veroorzaakt druk op een gescheurde meniscus. Indien je een meniscusscheur hebt, zal deze beweging een klikkend geluid veroorzaken.
De binnenste knieband kan overbelast zijn of er kan sprake zijn van een zekere mate van scheuring. Bij overbelasting zal de fysiotherapeut je in eerste instantie aanraden om veel rust te nemen. Eventueel kan ook de stand van de voeten en knieën worden geanalyseerd om de rek op de binnenste knieband te verminderen.
Slijtage kraakbeen
Met name bij veel patiënten ouder dan ongeveer 50 à 60 jaar heeft een operatie weinig zin, omdat er op die leeftijd meestal ook al slijtage is van het kraakbeen. De pijnklachten komen dan voornamelijk daarvan en niet van de gescheurde meniscus.
Tijdens de operatie kan een tangetje of schaartje in het gewricht worden gebracht om de ingreep uit te voeren. De ingreep duurt ongeveer een halfuur. Een enkele keer wordt tijdens de operatie besloten om direct een grotere snee in de knie te maken omdat de gevonden aandoening niet met een artroscopie te behandelen is.
Op een röntgenfoto is een gescheurde meniscus niet te zien, omdat op gewone röntgenfoto's alleen maar bot te zien is. De menisci zijn van kraakbeen. Als het nodig is kan er een MRI-onderzoek gedaan worden. Maar zelfs na een MRI-onderzoek kan de arts niet altijd met zekerheid zeggen of de meniscus gescheurd is.
De klachten
Een scheur in de meniscus kan pijn in de knie veroorzaken en eventueel ook een klikkend gevoel. De knie is vaak dik/opgezwollen door vochtophoping in de knie. Het kan zijn dat de knie op 'slot' schiet. Het lukt dan niet om de knie volledig te strekken.
Wanneer de kniebanden van uw knie overbelast zijn, voelt u symptomen als een stekende pijn die erger wordt als u de knie meer belast. Als gevolg van een afwijkende functie van de knieën of voeten kunnen de kniebanden geïrriteerd raken.
Door te wandelen maakt u uw beenspieren sterker. Sterke spieren kunnen de gewrichten beter ondersteunen. Als uw aangetaste gewrichten beter ondersteund kunnen worden, ervaart u minder pijn. Extra gewicht kan voor meer belasting zorgen op de dragende gewrichten, zoals knieën, heupen en voeten.
Zet een kruk voor je neer. Plaats één been op de kruk en verdeel met ronddraaiende bewegingen de massageolie of -crème goed rondom je knie. Maak met de duimen cirkelbewegingen rond de knieën, maar oefen geen rechtstreekse druk uit op de knieschijf. Doe op deze manier elke knie twee keer.
Je kunt je knie bijvoorbeeld overbelasten door veel te wandelen, hardlopen of fietsen. In de volksmond heet dit ook wel de lopersknie. Bij deze overbelasting is de buitenkant van de knie pijnlijk, vooral tijdens inspanning. Een overbelaste knie kun je zien als een blessure, dus neem een overbelaste knie serieus.
Oorzaken van kniepijn
Een gescheurde knieband of kruisband. Wanneer u hier last van heeft, heeft u moeite met het buigen van de knie. Gescheurd kraakbeen of een kapotte meniscus. Door een ongeluk of overbelasting kunnen er kleine scheuren ontstaan in het kraakbeen of de meniscus.
Een meniscus kan ook van het kapsel afscheuren en daardoor verschuiven. De meniscus zit dan niet op de juiste plaats, waardoor de uiteinden van boven- en onderbeen niet goed op elkaar passen: de knie kan 'op slot schieten'. Dit betekent dat u uw knie niet goed kunt strekken.
De gescheurde meniscus
Een scheur in de meniscus kan veroorzaakt worden door een plotse en bruuske beweging: dit noemt men een 'traumatische scheur' (bijvoorbeeld opgelopen bij het sporten). Bij het scheuren van de meniscus zal de patiënt vaak een “krak” horen tijdens het trauma.