Het borstbeen of sternum is het been in het midden van de borstkas waaraan de sleutelbeenderen en de ware ribben vastzitten.
Dit zijn je ribben en dit heet het borstbeen.
Deze pijn komt meestal doordat de spieren tussen de ribben te hard gewerkt hebben. Bijvoorbeeld doordat u dagen achter elkaar moet hoesten. Of bijvoorbeeld doordat u lang stevig heeft geklust (schilderen, metselen, schoonmaken). U kunt ook een stekende pijn voelen op de plek waar de ribben aan het borstbeen vastzitten.
Een gebroken borstbeen of sternumfractuur is een ernstig letsel van de borstkas (sternum) dat ontstaat na een hevige harde klap tegen de voorzijde van de borstkas.
Symptomen en gevolgen
Gebroken ribben en een gebroken borstbeen doen pijn bij elke ademhaling of minimale beweging. Hoesten en niezen is zeer pijnlijk. Door de pijn gaan mensen oppervlakkiger ademhalen, waardoor een longontsteking kan ontstaan. Hiervan krijg je koorts en worden mensen ziek.
Als je ribben aan de voorkant gekneusd zijn, is het verstandig om op je rug te slapen. Zo krijgt je borstkas alle rust en kan 'ie sneller herstellen. Andersom geldt hetzelfde. Mochten de ribben aan de achterkant gekneusd zijn, dan slaap je op je buik.
Als u klachten ervaart aan het middenrif, kunt u bij een van onze fysiotherapeuten terecht voor informatie, advies en oefeningen. Manuele therapie kan u helpen indien uw klachten te maken hebben met bewegingspatronen, immobiliteit of een hoogstand van het middenrif.
Bij een gekneusde of een gebroken rib die netjes op zijn plaats zit kan het geen kwaad om te bewegen. Door het ademen bewegen uw ribben immers vanzelf al de hele dag. In het begin kan de gevoeligheid of pijn u tegenhouden om al teveel te doen. Maar als het gaat mag u gewoon fietsen, wandelen, zwemmen, wat u wilt.
Klachten bij het syndroom van Tietze
U heeft pijn op 1 of meer plekken op de borst. Ook is er vaak drukpijn links of rechts naast het borstbeen. Vaak ontstaat de pijn opeens. De pijn kan erger worden bij bewegen, diep zuchten, niezen of hoesten.
Oorzaken van rib- en borstpijn
Vaak ontstaan klachten na een plotselinge verkeerde beweging, bijvoorbeeld omdraaien in bed of een valpartij. Daarnaast kunnen klachten ontstaan door een verkeerde lichaamshouding of stress. Door stress worden uw spieren langdurig aangespannen, dit kan voor klachten zorgen.
een licht gevoel in het hoofd. pijn in de nek. gevoel dat het hart heel snel of heel hard klopt. pijn in de rechterschouder of rechterarm.
Bijvoorbeeld een pijnlijk of branderig gevoel in de buurt van het borstbeen. Deze pijn kan uitstralen naar de rug. Ook een geïrriteerde keel, hoestklachten en oprispingen komen voor. Als maaginhoud vaak of langdurig omhoog stroomt in de slokdarm kan een slokdarmontsteking ontstaan.
U kunt een ontsteking aan de longvliezen herkennen aan de volgende symptomen: Pijn bij ademhalen en niezen. Vooral als u diep ademhaalt of hard niest, voelt u een scherpe pijn links en/of rechts op de borst of rug; Kortademig bij inspanning.
Oorzaken: houdingsafwijkingen: veel onderuit gezakt zitten met de bovenrug in een bolling. luchtweg infectie. verkeerde ademhaling: oppervlakkig en hoog ademhalen.
We betrekken er ook het middenrif bij omdat dat ook een rol speelt bij de ademhaling. Het middenrif vormt de grens tussen borstholte en buikholte. Het zorgt ervoor dat de borstkas kan uitzetten bij het inademen en weer kan inkrimpen bij het uitademen. De lucht wordt via de neus en de mond de luchtpijp ingezogen.
Het is ongevaarlijk. U mag gewoon bewegen, ook al doet het soms pijn. Meestal verdwijnen de klachten na een paar maanden. U kunt een pijnstiller gebruiken, zoals paracetamol.
Het syndroom van Marfan is een erfelijke aandoening waarbij je lichaam niet goed bindweefsel aanmaakt. Door het syndroom wordt het bindweefsel zwakker en kan het makkelijk kapot gaan. In het hart kan daardoor de aorta wijder worden of de hartklep gaan lekken.
De oorzaak van het syndroom van Tietze of costochondritis is nog onbekend. We vermoeden dat de aandoening ontstaat door het voortdurend te wijd uitzetten van de ribben en borstkas. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij: langdurige inspanning.
Meestal genezen gebroken ribben vanzelf; dit duurt gemiddeld 6 weken. Gebroken ribben veroorzaken veel pijn. Om de pijnstilling goed te regelen wordt u opgenomen. De verpleegkundige vraagt u meerdere keren per dag hoe het gaat met de pijn en geeft u, indien mogelijk, pijnstillers.
Een fractuur van de ribben uit zich in een plotselinge (acute) en duidelijk aanwijsbare en voelbare pijn op een bepaalde plek. De pijn wordt heviger als u zich inspant en wanneer u lacht, hoest, niest of een andere houding aanneemt. De pijn neemt toe bij het ademhalen omdat de ribben meebewegen tijdens de ademhaling.
Bij een gebroken rib zit er een scheur in de rib. Beide kunnen meestal geen kwaad. Beide genezen vanzelf. U kunt wel lang een pijnlijke borstkas houden.
Als de ribbenkast voor je gevoel wat vast zit, kan dat komen door stress, een verkeerde houding of ademhaling. Door een aantal simpele oefeningen toe te passen ontstaat er vanzelf weer ruimte.
Chantal Driesen legt uit: 'De longen reageren overmatig op prikkels, zoals temperatuurwisselingen, stof en pollen. Stress is ook zo'n prikkel. Hierdoor knijpen de spiertjes om de luchtwegen te sterk samen, waardoor je je heel benauwd kunt voelen.