De letters van het alfabet zijn: A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z.
De letter I is de negende letter van het moderne Latijnse alfabet.
Het Latijnse alfabet, zoals gebruikt voor het Nederlands, kent 26 letters, waarvan er 6 worden gebruikt voor klinkers (vocaal; a, e, i, o, u en y) en 21 voor medeklinkers (de y wordt zowel als klinker als medeklinker gebruikt). De tekens van een alfabet kennen een vaste volgorde.
x, ypsilon, ij, z. Hoeveel letters telt ons alfabet? Dat weet je vast meteen: 26.
De letter V is de 22ste letter van het moderne Latijnse alfabet.
Moderne letteres als G, J, U, W, Y en Z waren in het begin nog niet aanwezig in het Latijnse alfabet. In de loop der jaren voegden mensen steeds meer letters toe aan het Latijnse alfabet, waardoor de huidige stand van 26 letters werd bereikt. De 'Y' en 'Z' werden toegevoegd om Griekse woorden weer te geven.
De fi, of phi, (hoofdletter Φ, kleine letter φ of ϕ, Oudgrieks: φῖ) is de 21e letter van het Griekse alfabet.
Op een steen van ongeveer negen centimeter breed is het oudste alfabet ter wereld aangetroffen, afkomstig uit de 15e eeuw voor christus. Het halaham - wat de Arabische variant is van ons ABC - lag aan de basis van het oud-Arabische alfabet. Niet alleen een bijzonder wetenschappelijke vondst, maar ook Nederlands succes.
Welke drie letters zitten niet in het alfabet? Antwoord: KLM, want die is net weggevlogen.
De volgorde van de letters van ons alfabet is dezelfde als die van het Latijnse (Romeinse) alfabet. De Romeinen hebben hun alfabet overgenomen van de Etrusken, die het op hun beurt weer van de Grieken hebben.
Het langste échte alfabet (voor elke klinker en medeklinker één teken) is het Armeense alfabet met 38 letters. Het kortste alfabet is overigens dat van het Rotokas, dat uit elf letters bestaat.
Het Oekraïens wordt geschreven met het Cyrillische schrift.
Waar komt ergens geen jota van snappen vandaan en wat betekent het? Wie ergens geen jota van snapt, begrijpt er helemaal niets van. Ergens geen jota van snappen is ontstaan als verkorting van ergens geen tittel of jota van snappen of ergens tittel noch jota van snappen.
De fi of phi werd in het Oudgrieks als één letter geschreven. Dat is een reden voor sommigen om bijvoorbeeld Xenofon te schrijven in plaats van Xenophon en Sofokles in plaats van Sophocles. De uitgang 'ος' in Griekse mannennamen, van de uitgang voor zelfstandige naamwoorden, veranderde in het Latijn in 'us'.
Het Italiaanse alfabet maakt net zoals het Nederlands gebruik van het Romeinse alfabet. Het verschil is enkel dat het Italiaanse alfabet bestaat uit 21 letters, terwijl het Nederlandse 26 letters bevat. De overige 5 letters (j, k, w, x en y ) zijn van buitenlandse afkomst en worden gebruikt in buitenlandse leenwoorden.
Het is een mooi woord voor een quiz: pangram. "Hoe heet een zin waarin alle letters van het alfabet voorkomen?" Dat is hem dus, de pangram. Het woord zelf komt uit het Grieks. Het is samengesteld uit de woorden pan en gramma, dat alle letters betekent.
Armeens. De meeste geleerden nemen aan, dat deze taal rond 450 voor Christus ontstond. Ondanks zijn leeftijd spreken ongeveer 5 miljoen in Rusland en Georgië nog steeds Armeens als hun eerste taal.
Veertien schriften hebben er meer dan 20 miljoen.
Het oudste gekende schrift is rond 3300 voor onze tijdsrekening ontstaan in Mesopotamië. Het werd ontwikkeld door een volk dat we de Sumeriërs noemen. De Sumeriërs schreven door met een rietstengel inkepingen te drukken in klei.
De omega (hoofdletter Ω, kleine letter ω, Grieks: ω μεγα, lett. grote o) is de 24e en laatste letter van het Griekse alfabet.
De omikron (hoofdletter Ο, kleine letter ο) (ὂ μικρόν, letterlijk kleine o, in tegenstelling tot de omega, de grote o) is de vijftiende letter van het Griekse alfabet. De omikron wordt uitgesproken als /ɔ/, zoals in orde.
De zèta of dzèta (kapitaal Ζ, onderkast ζ, Oudgrieks ζῆτα, Nieuwgrieks ζήτα) is de zesde letter van het Griekse alfabet. De zèta werd in het Oudgrieks uitgesproken als /zd/, zoals in misdienaar, of /dz/, zoals in broodzak. De uitspraak is in het Nieuwgrieks steeds als /z/. ζ' is het Griekse cijfer voor 7, ζ voor 7000.
Het eerste volledige schrift ontstond 3300 jaar geleden dus in Mesopotamië, maar hoe zag dit schrift eruit? De eerste tekens waren pictogrammen. In tegenstelling tot computericoontjes, kunnen pictogrammen een verhaal vertellen en kan het dus gezien worden als een volledig schrift.