Het apparaat wordt daarvoor aangesloten op een gasfles en een zogenoemde gasdrukregelaar zorgt er vervolgens voor dat hij op een veilige manier te gebruiken is, zodat je direct aan de slag kunt met het bereiden van allerlei gerechten. Daarmee verschilt deze bbq soort behoorlijk van een keuken buitenshuis.
Gas barbecues gebruik je alleen met een aangesloten gasfles. Er zijn meerdere gasflessen geschikt voor je gas barbecue. Lees hier welke gasfles je nodig hebt voor jouw gas bbq en hoe je een gasfles aansluit.
Aansteken, voorverwarmen en grillen op gas
Laat de barbecue eerst tussen de 5 en 10 minuten met een gesloten deksel opwarmen. Dat komt de werking van de gasbarbecue ten goede. Controleer de temperatuur met de ingebouwde thermometer. Welke temperatuur de juiste is, is afhankelijk van wat u gaat bereiden.
De meest gangbare manier van barbecueën is direct grillen: rechtstreeks boven de kolen of de branders van je gasbarbecue je stuk vlees bakken. Deze methode is ideaal om kleinere of dunnere stukken snel klaar te maken, of om grotere stukken dicht te schroeien.
Wat zijn de voordelen van een gasbarbecue
U kunt de temperatuur eenvoudig in de gaten houden en hoger of lager zetten. Gezonder grillen: een goede gasbarbecue voert het vet uit het vlees af. Bij een houtskoolbarbecue valt het vet in het vuur, verbrandt en er kunnen ongezonde stoffen in het vlees terecht komen.
Barbecueën met deksel komt namelijk niet alleen ten gunste van de smaak, maar bevordert tevens de veiligheid en netheid tijdens het barbequen. Door de barbecue te gebruiken met de deksel voorkom je de vorming van vlammen en dient ook nog eens als bescherming tegen rondvliegend as.
Briketten zijn de betere keuze omdat ze geen vonken veroorzaken. Daarnaast moet je er voor zorgen bij het aansteken geen steekvlam te veroorzaken of door 'blazen' in het vuur vonken te verspreiden. De gas BBQ daarentegen kent deze risico's niet en is eenvoudig aan te steken en te regelen.
Houtskoolbarbecue: spelen met vuur
Barbecueën op kolen zorgt dan ook voor een betere smaak, maar op gas proef je meer het vlees. Een nadeel aan een houtskoolbarbecue is het opwarmen en het op peil krijgen van de temperatuur. Het duurt minimaal 30 minuten in tegenstelling tot 5 minuten bij een gasbarbecue.
De fles is goed voor 150 uur kookplezier. Ga je alleen maar barbecueën? Dan doe je mogelijk tot vier jaar met je fles.
In 10 stappen een gasfles aansluiten
Controleer de gasdrukregelaar en het rubberen ringetje in de aansluiting van de regelaar op beschadigingen. Koppel de gasdrukregelaar aan de gasfles. Span de drukregelaar stevig aan met de hand. Koppel het andere uiteinde van de gasslang aan de barbecue.
Het verbruik van gas verschilt per BBQ. Daarnaast verschilt het verbruik ook door de hoge en lage temperaturen die je gebruikt tijdens het barbecueën. Bij een BBQ-keuken zal dit ongeveer 600 gr/u zijn, dit is echter wel bij vol vermogen. Bij kleinere gasbarbecues zal dit een stuk lager zijn, denk hierbij aan 200 gr/u.
Welke soorten vlees kunnen op de barbecue? Rundvlees, varkensvlees, kip en lamsvlees worden allemaal extra lekker als je ze boven hete kolen grilt. De wat taaiere soorten vlees, zoals rundersukade, kun je beter garen in de pan.
Gebruik je een GasStop? Dan komt de GasStop tussen de gasfles en de gasdrukregelaar. Het gas stroomt vanuit de fles de gasdrukregelaar in. Hierdoor stijgt de druk in de 'kamer' van de drukregelaar.
Een bbq binnen zetten is letterlijk levensgevaarlijk. De rook van de bbq bevat een hoge concentratie koolmonoxide. Koolmonoxide is giftig. Wanneer je de bbq binnen zet blijft die giftige rook binnen hangen en kun je er ziek van worden en in een ernstig geval kun je er zelfs aan overlijden.
Tip 2: zet de gasfles niet in de zon of bij warmtebronnen
De druk in de fles zal snel oplopen en dat is niet wenselijk. Er zullen dan namelijk gaatjes ontstaan in de fles. De gasfles zal echter nooit ontploffen, omdat er door de gaatjes gecontroleerd gas vrij komt.
Steek een houtskoolbarbecue minstens 1 uur van tevoren aan. 2. Leg een mooi bergje houtskool of briketten in de barbecue en plaats daartussen aanmaakblokjes en steek deze vervolgens aan.
6 stappen voordat je ventilatiegaten aanraakt
Er branden genoeg kolen of briketten in de barbecue. Je laat de deksel zoveel mogelijk dicht zodat er geen hitte ontsnapt. Je draagt vuurbestendige handschoenen wanneer je de schuiven beweegt. Weet op welke stand het onderste ventilatierooster van de bbq staat.
Als de aanmaakblokjes niet meer branden en de houtskool/briketten een witte laag hebben dan weet je dat het zo ver is. Je barbecue is er klaar voor. Is dit niet het geval laat de barbecue dan nog even rusten.
Stap voor stap barbecueën
Een gasbarbecue en een elektrische barbecue zijn in 10 minuten op temperatuur. Houtskool heeft een half uur tot een uur nodig. Er zijn dan geen vlammen meer en de kolen zijn bedekt met een laagje witte as.