Duitsland. De vlag van Duitsland.
Duitser m, inwoner van Duitsland.
Duitsland is geliefd bij toeristen door culturele steden als Berlijn en Hamburg, natuurgebieden als het Zwarte Woud en de Eifel én door typische gewoontes als het Oktoberfest. Direct ten oosten van Nederland ligt ons buurland Duitsland. De hoofdstad is Berlijn. Er wonen ruim 83 miljoen mensen in Duitsland.
Berlijn - grote stad en natuurbelevenissen in de hoofdstad
Berlijn is niet alleen de hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland, het is ook de dichtstbevolkte stad van Duitsland en de Europese Unie met 3,7 miljoen inwoners.
Duitsland is een federale parlementaire republiek met een regeringsleider (kanselier) en een staatshoofd (president) met vooral representatieve taken. Het land telt 16 deelstaten (Länder) die elk hun eigen grondwet hebben en grotendeels autonoom zijn met betrekking tot hun interne organisatie.
In de middeleeuwen was er weinig verschil tussen beide landen. Toen was Nederland onderdeel van het Duitse rijk. Maar in de 17e en 18e eeuw werd Nederland een republiek waar de burgers het voor het zeggen hadden.Dat is 300 jaar eerder dan in Duitsland.
De populairste namen in Duitsland waren Ben voor een jongen en Emma voor een meisje. “Ben had een grote voorsprong op Paul en Finn/Fynn, de nummers twee en drie, maar Emma won nipt van Emilia en Hanna(h)”, aldus hobbyonderzoeker Knud Bielefield uit Ahrensburg bij Hamburg.
De Duitsers (Duits: die Deutschen) zijn een volk dat voornamelijk wordt bepaald door een gemeenschappelijke cultuur en taal en minder door de grenzen van een land. Over de hele wereld zijn er ongeveer 100 miljoen mensen die Duits als moedertaal hebben.
Sauerbraten wordt door veel Duitsers gezien als een echt Duits gerecht, misschien wel hét nationale gerecht uit Duitsland. Sauerbraten is een Duits vleesgerecht dat kan worden bereid door het smoren van diverse vleessoorten. Meestentijds wordt rundvlees gebruikt, maar soms ook kalfsvlees, lamsvlees en schapenvlees.
Het avondeten wordt in Duitsland meestal wat later gegeten dan in Nederland, zo rond 8 uur 's avonds. Dit is meestal een wat lichtere maaltijd dan de lunch.
Kan ik als Nederlander in Duitsland gaan wonen? Dat kunt u zeker.Aangezien Duitsland net als Nederland lid is van de Europese Unie hoeft u geen visum aan te vragen. Dit maakt een verhuizing naar Duitsland een stuk gemakkelijker.
Sinds 2000 is het aantal Nederlanders in de Duitse grensstreek met 55 procent toegenomen. Dat zijn 8000 mensen. Emmerich heeft het grootste aantal Nederlanders: ruim 2600 op een totaal van 30.000. Kranenburg (10.000 inwoners) heeft het hoogste percentage Nederlanders: 20 procent.
De rest van de voornamen-top tien luidt bij de jongens: Leon, Jonas, Noah, Elias, Felix, Luis/Louis en Henri/Henry.Bij de meisjes zijn het Mia, Sophia/Sofia, Lina, Mila, Marie, Ella en Lea. Bij de tweede voornaam kozen Duitse ouders dit jaar bij een dochter vooral voor Sophie/Sofie, Marie en Maria.
De meest voorkomende familienaam in Vlaanderen is Peeters, in Duitsland is dat Müller (molenaar), in Groot-Brittannië Smith (smid).
Na de Frans-Duitse Oorlog werd Duitsland verenigd in één land. Duitsland was toentertijd een keizer en bestond uit allerlei kleinere monarchieën. Na de Eerste Wereldoorlog werd de monarchie afgeschaft en werd het land een republiek. In 1933 werd Duitsland een dictatuur onder Adolf Hitler.
De Bondsrepubliek Duitsland, kortweg Duitsland, is een land in Centraal-Europa. Het grenst in het noorden aan de Oostzee, de Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië, in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland en in het westen aan Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland.
De staat werd de belangrijkste opdrachtgever van de industrie, vooral van de wapenindustrie, want de herbewapening van Duitsland werd voortvarend ter hand genomen. “Liever kanonnen dan boter”, zoals Hermann Göring zei. Ook de aanleg van de Autobahn stimuleerde de werkgelegenheid.
Het Duits en Nederlands lijken zoveel op elkaar doordat ze tot dezelfde taalfamilie behoren. Het Duits en het Nederlands zijn namelijk Germaanse talen. Dat betekent dat ze allebei uit dezelfde taal zijn ontstaan: het Germaans.
In het koudere westen en noorden van Europa moest Homo erectus zich aanpassen aan een klimaat van ijstijden en tussen-ijstijden om te kunnen overleven. Meer dan 300.000 jaar geleden verscheen de Neanderthaler, Homo neanderthalensis, de eerste mensachtige die we ook uit Nederland kennen.
Nederland heette het Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, België heette de Verenigde Nederlandse Staten en Luxemburg was een hertogdom. Tijdens het Eerste Franse Keizerrijk kwam Napoleon Bonaparte aan de macht. Napoleon nam België en Luxemburg in, net als andere gebieden in Europa.