Toen de dinosauriërs leefden zag de aarde er heel anders uit dan nu. Al het land zat aan elkaar vast en lag in de buurt van de evenaar. Het was er vochtig en erg heet. De dinosauriërs leefden in deze tropische delen van de aarde.
'Slechts' vijf miljoen jaar voor het uitsterven van alle dinosaurussen, ontwikkelde de Tyrannosaurus rex zich. De dino leefde in Noord-Amerika en Azië in open boslandschappen.
De beste plekken om fossielen van dino's te vinden zijn de Gobiwoestijn in Mongolië, de MidWest van de Verenigde Staten en Canada, gebieden in Argentinië en de Sahara. Dino's lijken het meeste op reptielen en vogels. Reptielen zijn koudbloedige dieren. Toch denken onderzoekers dat dino's warmbloedige dieren waren.
LEEFDEN ER OOK DINO'S IN NEDERLAND? Er leefden ook dino's op de plek waar nu Nederland ligt. De Mosasaurus is vernoemd naar de rivier de Maas, de plek waar hij voor het eerst is gevonden. Ook zijn er resten van een soort Hadrosaurus gevonden rond de provincie Limburg.
66 miljoen jaar geleden leefden er honderden verschillende soorten dinosaurussen samen op aarde. Maar aan de tijd van de dino's kwam een onverwachts einde toen een meteoriet insloeg. De meteoriet sloeg een gat zo groot als België in de ondiepe oceaan naast de plek waar nu Mexico ligt.
Bij dinosauriërs is dit onmogelijk, omdat er geen dna meer te vinden is. Toch zouden er nieuwe dinosauriërs gemaakt kunnen worden, denkt een groep Amerikaanse wetenschappers. En daar hebben ze kippen voor nodig. Kippen hebben namelijk dezelfde voorouders als dino's.
Met behulp van deze methode berekenden zij dat dino's gemiddeld zo'n 30 jaar oud worden. Van deze 30 jaar leven dinosaurussen alleen de laatste drie of vier jaar als volwassenen. De geslachtsrijpe vrouwtjes die nu gevonden zijn, waren 8 en 10 jaar oud.
Zo'n 66 miljoen jaar geleden kwam een meteoriet op de aarde terecht. Dat gebeurde met zoveel kracht dat er jarenlang een donkere stof om de aarde heen hing. Het zonlicht kon daardoor de aarde niet meer bereiken. Planten gingen dood, daarna dieren en tot slot ook alle dino's.
De T-rex is een van de bekendste dinosoorten. Maar ondanks de grote bekendheid, bestond deze dinosoort relatief kort. 'Slechts' vijf miljoen jaar voor het uitsterven van alle dinosaurussen, ontwikkelde de Tyrannosaurus rex zich. De dino leefde in Noord-Amerika en Azië in open boslandschappen.
Op het eind van het Krijt, 66 miljoen jaar geleden, stierven de meeste dinosauriërs uit, wellicht ten gevolge van een meteorietinslag.
Een aantal reptielen, die familie zijn van de dinosauriërs, hebben de inslag wel overleefd. Een voorbeeld hiervan zijn krokodillen en schildpadden. Ook vogels stammen af van de dinosauriërs.
Dinosaurussen leefden zo'n 170 miljoen jaar op de aarde. Ze zijn inmiddels zo'n 65 miljoen jaar uitgestorven door de evolutie. Er zijn tot nu toe al 1100 verschillende soorten dinosaurussen ontdekt en er komen elk jaar nog nieuwe ontdekkingen bij.
Op het eind van het Krijt, 66 miljoen jaar geleden, stierven de meeste dinosauriërs uit, wellicht ten gevolge van een meteorietinslag. Sommige dinosauriërs overleefden echter, namelijk de groep van de vogels.
Llukalkan aliocranianus verschilt ook in twee andere opzichten van zijn beroemde familielid. Anders dan T. rex, die een grote, langgerekte kop had, had hij een korte schedel met allemaal hoorns, knobbels en kammen. En aan zijn kleine voorpoten had Llukalkan reusachtige klauwen die een prooi konden doorboren.
De overblijfselen werden voor het eerst in 2018 door wetenschappers gevonden in een natuurreservaat in de regio Patagonië, in het zuiden van Argentinië. In die regio leefden meer van 's werelds grootste herbivoren, waaronder de Patagotitan mayorum, de grootste dinosaurus die ooit is ontdekt.
Er is nieuw bewijs dat de meeste dinosauriërsoorten miljoenen jaren geleden zijn uitgestorven door een meteorietinslag in Mexico. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek, waaraan ook twee Nederlanders hebben meegewerkt, dat vandaag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances.
Spinosaurus is een geslacht van uitgestorven vleesetende theropode dinosauriërs, behorend tot de Spinosauroidea, dat tijdens het midden van het Krijt leefde in het gebied van het huidige Noord-Afrika. Fossiele resten werden in 1912 ontdekt en in 1915 benoemd met de naam Spinosaurus aegyptiacus.
De Tyrannosaurus rex had een lange kindertijd van wel negentien jaar. Je zou denken dat deze grote roofdino dan ook wel een hoge leeftijd kon behalen. Maar dat valt tegen. De oudste T-rex die ooit gevonden is, was ongeveer veertig jaar.
Tyrannosaurus is de bekendste van alle dinosauriërs geworden doordat hij in boeken werd voorgesteld als het grootste landroofdier uit de wereldgeschiedenis. De in 1915 ontdekte Spinosaurus uit Egypte is echter groter. Ook de in 1993 in Argentinië opgegraven Giganotosaurus was vermoedelijk iets langer.
Een meteoriet met een doorsnede van zo'n tien kilometer kwam in zee voor de kust van het huidige Mexico terecht in de buurt van het plaatsje Chicxulub en zorgde voor een massa-uitsterving, die het einde betekende van meer dan 75 procent van de soorten op aarde.
Zo'n 66 miljoen jaar geleden kwam een meteoriet op de aarde terecht. Dat gebeurde met zoveel kracht dat er jarenlang een donkere stof om de aarde heen hing. Het zonlicht kon daardoor de aarde niet meer bereiken. Planten gingen dood, daarna dieren en tot slot ook alle dino's.
Het gaat om een megaraptor, een vleesetende dinosaurus. Met zijn leeftijd van 70 miljoen jaar, is het een van de laatste vleesetende dino's op aarde. Zo'n 5 miljoen jaar later stierven de dinosauriërs uit. De megaraptor lijkt op een Tyrannosaurus rex, maar hij was iets dunner.
De oudste bekende dinosaurussen - van zo'n 230 miljoen jaar geleden, uit het Carnien-tijdperk in het Laat-Trias - zijn extreem zeldzaam en zijn enkel gevonden op een paar plaatsen ter wereld, voornamelijk in het noorden van Argentinië, het zuiden van Brazilië en in India", aldus Griffin.
Er waren plantenetende en vleesetende dino's. De vleeseters aten bijvoorbeeld insecten, maar er waren ook dino's die andere dino's aten! Er waren dino's van wel 40 meter groot, maar ook soorten die niet groter werden dan een kolibrie.
Tyrannosaurus kon goed zien en ruiken. De herseninhoud bedroeg ongeveer 350 cm³. In 1905 werd T. rex voor het eerst beschreven (Osborn, 1905) en sindsdien zijn een vijftigtal skeletten opgegraven.