Meer dan de helft van de vliegtuigpassagiers vindt het van cruciaal belang dat er wifi aan boord beschikbaar is. Mails versturen, streamen of je social media checken in het vliegtuig is nog niet altijd vanzelfsprekend. Maar tegenwoordig kun je echter in steeds meer vliegtuigen gewoon gebruikmaken van het internet.
Is het toegestaan om WiFi te gebruiken in het vliegtuig? Het antwoord is vrij duidelijk: Ja, u mag WiFi gebruiken in het vliegtuig.
Alle verbindingen (gsm, bluetooth, wifi) moeten uit, omdat je telefoon daarmee potentieel verstorende elektromagnetische straling veroorzaakt.
WIFI in het vliegtuig word ingezet door middel van 4G, dit is de vierde generatie van mobiele telecommunicatie. De vliegtuigen vangen 4G signaal op en zetten dit om tot een WIFI netwerk. Hier kun je als passagier gebruik van maken door middel van een inlog code op het aangegeven WIFI netwerk.
Wel of geen bereik in de lucht
Vaak denken mensen dat hun telefoon 'toch geen bereik heeft' in de lucht. Maar niets is minder waar. Ook bij 10 kilometer hoogte geeft een mobiel een signaal af.
De snelheid van internet in het vliegtuig kan je nog niet vergelijken met die op de vaste grond, maar je kunt er prima mee Whatsappen, e-mailen en zelfs een beetje op sociale media rondkijken.
Bellen, sms'en en data gebruiken is dan niet mogelijk. Vliegtuigmaatschappijen vragen je om je telefoon in deze stand te zetten, omdat de radiosignalen die telefoons uitzenden en ontvangen, de signalen in de cockpit kunnen verstoren. Vooral landen en dalen zou dan meer risico's met zich meebrengen.
Ga je vliegen?Dan ben je verplicht je telefoon uit te zetten of vliegtuigmodus in te schakelen. Mobiele telefoons kunnen de communicatiezenders in een vliegtuig verstoren. Vandaar.
Aangezien je in vliegtuigmodus niet kan bellen, geen berichten kan verzenden en niet op het internet kan surfen, schakelen heel wat mensen hun toestel gemakshalve gewoon uit. Muziek beluisteren die op je telefoon is opgeslagen kan je echter gerust blijven doen.
Met het inschakelen van de vliegtuigmodus log je letterlijk even uit. Je hoeft niet meer om de nanoseconde het scherm te checken, want er kunnen geen meldingen binnenstromen. Dat zorgt ervoor dat je net wat relaxter in bed ligt.
Dat heeft alles te maken met je eigen veiligheid. Mocht er namelijk iets gebeuren tijdens het opstijgen of landen – de risicovolle momenten van de vlucht – dan zijn je ogen alvast gewend aan de duisternis of het buitenlicht en kan je sneller reageren. Om dezelfde reden gaan dan ook altijd de lichten in de cabine uit.
2.1. De WiFi Service “Messaging” is kosteloos te gebruiken en is verkrijgbaar door op deze service te klikken in de KLM Portal.
WhatsApp downloadt de binnenkomende berichten immers op de achtergrond. Als je die in de vliegtuigmodus leest, verstuurt WhatsApp geen leesbevestiging naar de verzender. Met het populaire WhatsApp-alternatief Telegram gebeurt hetzelfde: je kunt berichtjes wel lezen, maar de verzender krijgt daar geen bevestiging van.
Hoeveel kost wifi in het vliegtuig? De kosten verschillen per luchtvaartmaatschappij en hoelang je vlucht duurt. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden gratis in-flight wifi aan, maar er zitten soms wel voorwaarden aan verbonden.
Gratis entertainment
Op de meeste vluchten kunt u ons aanbod films, muziek, tv-programma's en meer streamen naar uw telefoon, tablet of laptop.
De Transavia entertainment cloud is een lokaal WiFi netwerk dat gekoppeld is aan de Airfi-kastjes aan boord. Dit netwerkt biedt enkel toegang tot de entertainment, niet tot internet.
Door de vliegtuigmodus aan te zetten schakel je alle draadloze verbindingen van de telefoon uit. Denk aan het belsignaal, maar ook de wifi- en bluetooth-verbinding. Met andere woorden: je bent helemaal niet meer bereikbaar.
Als je de vliegtuigmodus van je Android-telefoon voor het eerst aanzet, worden wifi en bluetooth uitgezet. Je kunt deze instelling wijzigen om je draadloze verbindingen aan te laten staan, zodat je verbonden blijft met apparaten zoals je smartwatch of bluetooth-oordopjes.
Staat je gsm uit of staat hij in vliegtuigmodus, dan is er absoluut geen risico. Staat je gsm wel aan, dan maakt hij geregeld contact met een zendmast. Maar die straling is verwaarloosbaar.
Om alle ruis tijdens het vliegen weg te nemen, raden we een koptelefoon of een set oordopjes aan met active noise-cancelling-functie. Deze functie zorgt ervoor dat het antigeluid in je omgeving gedempt wordt en dat is in een vliegtuig wel zo fijn.
Elektronica en batterijen
U mag 15 apparaten met een lithiumbatterij tot 100 Wh meenemen, net als 20 losse lithiumbatterijen of powerbanks tot 100 Wh. Als u een lithiumbatterij tot 160 Wh in uw handbagage wilt meenemen, in een apparaat of als losse batterij, moet u hiervoor toestemming vragen.
Het is een heel slecht idee om je telefoon 's nachts op te laden. Niet per se voor je batterij, zoals vroeger het geval was, maar voor je eigen veiligheid.
Hoe werkt het? Aan boord gaat u naar het KLM Portal, met interessante gratis informatie. Wanneer het toestel een bepaalde hoogte heeft bereikt, kunt u een WiFi voucher aanschaffen en deze meteen gebruiken om te kunnen mailen, chatten en internetten. De kosten bedragen circa twintig euro per vlucht.
Volgens de recente regelgeving Set van de TSA mogen passagiers over het algemeen Bluetooth-apparaten gebruiken tijdens vluchten, maar alleen na het opstijgen en landen. Deze voorschriften zijn er om mogelijke storingen van de navigatiesystemen van het vliegtuig tijdens kritieke vluchtperiodes te voorkomen.
Het is niet goed voor telefoons om nooit te worden uitgezet. In de 'uit-stand' worden storingen voorkomen, het geheugen behouden en het leven van de batterij verlengd. Over het algemeen zal je telefoon beter functioneren als je hem af en toe uitzet.