De prostaglandines zorgen er namelijk voor dat ook je darmen zich vaker samentrekken tijdens je menstruatie.Hierdoor kan het zo zijn dat je veel moet poepen als je ongesteld bent of kun je last krijgen van diarree tijdens je ongesteldheid.
Vaker poepen tijdens je menstruatie
Dit is nodig om het baarmoederslijmvlies af te voeren. Het samentrekken van de baarmoeder kan kramp veroorzaken. Doordat je baarmoeder samentrekt, gaan je darmen ook een beetje meedoen. Dit verklaart waarom poepen dus iets makkelijker gaat op het moment dat je menstruatie begint.
Baarmoederslijmvlies (endometrium)
Als de eicel niet wordt bevrucht, stoot het lichaam een deel van het baarmoederslijmvlies af als u ongesteld bent. Dat noemen we de menstruatie. Bij de ene vrouw is het baarmoederslijmvlies dikker dan bij de andere. Dikker baarmoederslijmvlies leidt tot meer bloedverlies.
Pijn in en rond de anus kan verschillende oorzaken hebben. Er kunnen wondjes zichtbaar zijn, uitwendige aambeien of een kloofje.Ook kan de huid rond de anus rood en geïrriteerd zijn. Soms is er niets te zien aan de buitenkant, maar is het ongemak des te groter.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt. De ontlasting kan dan in je buik komen en dat is levensgevaarlijk. Als je niet binnen vierentwintig uur behandeld wordt, is het afgelopen."
Hoeveel kilo weeg je meer als je ongesteld bent? Het is volkomen normaal om tijdens je menstruatie tussen de 0,5 en 2,5 kilo meer te wegen. Sommige vrouwen kunnen zelfs 3 kilo of meer aankomen.
Wat is menstruatie? Menstruatie is het deel van de menstruatiecyclus waarbij een vrouw een paar dagen uit haar vagina bloedt. Gemiddeld duurt de menstruatie tussen drie en acht dagen, meestal ongeveer vijf dagen. Veel vrouwen melden dat hun zwaarste bloeding in de eerste twee dagen plaatsvindt.
Borsten dikker en gespannen
Uw borsten kunnen dikker worden. Ze voelen gespannen. Dit gebeurt als er meer vrouwelijke hormonen in uw bloed zitten. Bijvoorbeeld voordat u ongesteld wordt of als u zwanger bent.
Dit betekent echter niet dat je je voortdurend zorgen moet maken over hoe “schoon” je bent. Het is ook niet nodig om de hele dag te douchen! Wel is het een goed idee om je lichaam en handen te wassen, schone kleren te dragen, je haren te kammen en elke dag je tanden te poetsen. Of je nu ongesteld bent of niet.
Een veel voorkomende optie is een medicijn genaamd norethisteron of lynestrenol. Het is eigenlijk een vorm van het hormoon progesteron dat werkt door te voorkomen dat het baarmoederslijmvlies loslaat. Norethisteron wordt geleverd als tabletten en moet ongeveer 3 dagen voordat je menstrueert worden ingenomen.
Als er geen bevruchting plaatsvindt, zal door een sterke daling van de hoeveelheid progesteron in het bloed de baarmoeder het slijmvlies afstoten. Het slijmvlies verlaat het lichaam met bloed. Dit is je menstruatie.
Gemiddeld duurt je menstruatie vijf dagen per maand, maar dit kan per persoon verschillen. Met een beetje mazzel hoor jij tot de groep die maar een paar dagen per maand ongesteld is. Helaas kan het ook anders zijn. Sommigen zijn namelijk langer dan zeven dagen per maand ongesteld.
Ook kan het helpen om voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan magnesium en ijzer. Veel vrouwen hebben aan die twee mineralen een tekort tijdens hun menstruatie. Voeding dat rijk is aan ijzer: rood vlees, schaaldieren en spinazie. Voeding dat rijk is aan magnesium: pure chocolade, avocado's en noten.
Ook je menstruatie kan zorgen voor een opgeblazen buik. Dit komt doordat je hormonen schommelen, maar ook doordat je darmen iets anders werken. Het kan wel zo'n 10 dagen voor je menstruatie opkomen en pas erna weer weg gaan. Daarnaast kan ook de pil zorgen voor een opgeblazen gevoel.
Gemiddeld zijn vrouwen per menstruatiecyclus 5 dagen ongesteld. Maar de meeste vrouwen zijn niet gemiddeld. Alles tussen de 3 en 7 dagen wordt daarom als normaal beschouwd.
Twee of meer keer bloeden in één maand wordt veroorzaakt door een hormonale disbalans. Meerdere menstruaties of onregelmatige menstruaties kunnen ook een teken zijn van een medische aandoening of een infectie. Te veel bloeden kan leiden tot bloedarmoede. Ga naar je huisarts om hier meer over te weten te komen.
Het blijkt dat we gemiddeld 100 a 300 meer calorieën nodig hebben tijdens onze luteale fase (de week voordat we ongesteld moeten worden). Dit komt omdat ons Basaal Metabolisme (BMR – het aantal dagelijkse calorieën die we nodig hebben om in leven te blijven) gedurende deze tijd met 10-20% toeneemt.
De beste oefeningen voor als je ongesteld bent
Het heeft geen zin om jezelf naar een high intensity workout te slepen als jij je niet 100% voelt. Een lange wandeling, rustig zwemmen of wat yoga oefeningen zijn net zo effectief om het ongemak te verlichten en je beter te voelen.
Het is alsof je op een plateau of ondergrens qua gewicht zit. Het is normaal dat je in de eerste weken sneller afvalt. Dat komt doordat je lichaam in deze eerste fase veel vocht verliest. Vervolgens zal het gewichtsverlies langzamer gaan.
Even naar het toilet
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Het merendeel poept één à twee keer per dag, maar er zijn ook aanzienlijke minderheden die wat minder vaak of juist vaker het toilet bezoeken.
Kinderen met poepangst gaan wel naar de WC om te plassen, maar willen een luier om in te poepen. Als een kind op aandrang reageert en vraagt om een luier of zich terug trekt om te poepen, is het in principe gewoon zindelijk. Deskundigen spreken van het “toilet weiger syndroom” als de angst langer dan een maand duurt.