Een hond kan niet praten. Hij maakt met zijn lijf duidelijk wat hij bedoelt en hoe hij zich voelt. Het is handig als jij weet wat hij daarmee wil zeggen. Dan kun je hem begrijpen.
Het begint allemaal met de hond op commando laten blaffen. Hiervoor moet je de hond eerst enthousiast maken. Bijvoorbeeld door het spelen van een balspel of door in je handen te klappen en te jubelen. Zodra je hond blaft zeg je tegelijkertijd 'spreek' of 'luid', maar je kunt ook een ander commando gebruiken.
Communicatiemiddelen. Het onderlinge contact van honden vindt voornamelijk plaats via lichaamshoudingen, stand van de staart, de oren en de mimiek. De stand van de staart en oren is, in samenspel met de totale houding van het lichaam van belang voor onderlinge hiërarchie van elkaar ontmoetende of samenlevende honden.
Veel liever draait een hond ons tijdens een begroeting zijn billen toe voor wat in mooi Engels de 'hip nudge' wordt genoemd, oftewel het'heupduwtje'. Dat is niet zoals wij vaak denken opdringerig of onbeschoft, maar in de hondentaal juist onderdeel van een vriendelijk begroetingsritueel.
Honden spreken hun eigen taal. Een klein deel daarvan is vocaal zoals piepen, grommen, blaffen en huilen, maar een veel groter deel gebeurt non-verbaal. Oftewel, via lichaamstaal. Deze lichaamstaal moeten wij mensen leren lezen en begrijpen willen we een goede band op kunnen bouwen met onze hond.
Hoe werkt praten met dieren? Onbewust zenden wij beelden naar onze dieren en dat gebeurt ook andersom. Je dier kan je bewust door middel van het zenden van plaatjes, geuren of gevoelens iets duidelijk aan je willen maken. Bij mij als dierentolk worden die plaatjes (beelden) omgezet in woorden, beelden of gevoelens.
Praatknoppen Dog buttons – Leer je hond praten met knoppen!
Je kunt per praatknop je stem opnemen, bijvoorbeeld: “wandelen”, “snoepje”, “auto”, “spelen”. Je leert de hond wat deze woorden betekenen. Elke praatknop heeft zijn eigen kleur zodat de hond dit leert herkennen.
Of je kunt hem leren een aantal tellen je hand aan te blijven raken met zijn neus. Je vouwt een handdoek open en je verstopt er een snoepje in. Vervolgens rol je de handdoek iets op en verstop je er weer een snoepje in. Dit doe je zo vijf of zes keer.
Honden kennen ongeveer evenveel woorden als een driejarige kleuter. Heel slimme honden kunnen tot wel duizend woorden of meer onthouden. Zo blijkt uit een Hongaars onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk magazine Science.
Honden hebben hun eigen taal. Deze lijkt niet op onze gesproken taal, maar het is toch echt taal. Onderling kunnen honden elkaar heel goed duidelijk maken wat ze willen en bedoelen. Dit doen ze door middel van hun lichaam.
Coyotes is het besturingssysteem om te communiceren met je trouwe viervoeter. Wat je zoal kan doen met 'The Dog Translator'? Je kunt je hond vertellen dat hij naar buiten mag, je kunt de voorkeursroute van je hond checken en vragen of er nog genoeg brokken zijn.
Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen.
Hondenlik is een teken van liefde
De 'hogere hond' ontvangt zo'n lik vaak met liefde. 'Honden behandelen mensen als soortgenoten. Dus likken ze ons, hun baasjes, met dezelfde boodschap. ' Het is wat bruut om met afgrijzen te reageren op zo'n onderdanige blijk van liefde.
Een hond, en zeker een vreemde hond, ervaart het als onaangenaam wanneer we op hem afkomen en zonder te knipperen recht in de ogen kijken. Dit komt over als dominant gedrag en aan hun reactie is dat meteen te zien.
Ken jij iemand die de hele dag door tegen zijn huisdier praat? Je kunt hem natuurlijk voor gek verklaren of je kunt dit college van Maarten Reesink (Animal Studies, Universiteit van Amsterdam) kijken en erachter komen dat we echt kunnen communiceren met sommige dieren.
Dieren gebruiken van alles om een boodschap over te brengen: geuren, geluiden, lichaamshouding, gebaren, gelaatsuitdrukking, aanraking en smaakzin. Partners, soortgenoten, en roof- en prooidieren kunnen elkaar op die manier wel vaak verstaan.
Een hond houdt zijn oren naar voren als hij zeker van zijn zaak, of alert is. De andere twee mogelijkheden zijn neutraal en naar achteren. Een hond die zijn oren neutraal draagt, communiceert niet. Een neutrale oorhouding herken je doordat zijn oorschelp een beetje naar de zijkant gedraaid is.
Het likken aan elkaar bek wordt ook vaak gedaan door honden die goed met elkaar overweg kunnen en ware vrienden van elkaar zijn. In deze situatie is het een uiting van vriendschap en het respect dat beide honden voor elkaar hebben, maar het kan ook een manier zijn om elkaar uit te dagen voor een spelletje.
Net als mensen uit verschillende gebieden 'spreken' honden dialect. Hierin spelen opvoeding en rastypische kenmerken een belangrijke rol. Een hond met staande oren zal niet automatisch de lichaamstaal van een hond met hang- of tiporen verstaan.
Poot opleggen; dit is aandachtvragend (aandachteisend) gedrag, bijvoorbeeld om geaaid te worden. Neus duwen; dit is ook aandachtvragend gedrag. Kop op arm of schoot leggen; dwingend om aandacht vragen. Op schoot gaan liggen; de hond neemt letterlijk en figuurlijk een hogere positie in dan de eigenaar.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Honden afschrikken met ultrasoon geluid
Mensen kunnen dit niet horen, maar voor honden en andere plaagbeesten is dit heel vervelend. Ook kun je kiezen voor een ander soort hondenverjager met bijvoorbeeld lichtflitsen, waterstralen of een hard alarm.