Conversie kan ook nadelen hebben voor degene die het pensioen heeft opgebouwd. Bij de Wet Verevening Pensioenrechten zou u na overlijden van uw ex-partner weer uw volledige ouderdomspensioen krijgen. Bij conversie gaat dat echter niet op, want u doet definitief afstand van de helft van uw ouderdomspensioen.
U en uw ex-partner kunnen ervoor kiezen om het ouderdomspensioen en het bijzonder partnerpensioen waar uw ex-partner recht op heeft, volledig los te koppelen van uw pensioen. Uw ex-partner krijgt dan een eigen recht op ouderdomspensioen. Dit heet conversie.
Voor werknemerspensioen geldt de Wet verevening pensioen bij scheiding. Volgens deze wet hebben jullie allebei recht op de helft van het ouderdomspensioen dat jullie hebben opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dat is het uitgangspunt. Je kunt afspreken dat je het anders of niet verdeelt.
Verevenen definities
Vervoegingen: heeft verevend (volt. deelw.) financieel afhandelen Voorbeelden: `rekeningen verevenen`, `de pensioenrechten verevenen bij een scheiding...
In het convenant staat vaak dat afspraken niet kunnen worden ontbonden. Dat maakt het lastig om afspraken te herzien. Ook als de ex-partner de afspraken niet nakomt, komt de andere partner niet zomaar van het convenant af. De enige mogelijkheid is dan van de ander te eisen dat hij afspraken nakomt.
Zijn de afspraken in een convenant bindend? Zodra u beiden een handtekening hebt gezet, zijn de afspraken in het scheidingsconvenant bindend. Het is echter aan te bevelen om in dat geval een scheidingsadvocaat te vragen het convenant bij de rechtbank in te dienen, samen met het verzoek tot echtscheiding.
Als het gaat om financiële afspraken uit het echtscheidingsconvenant, zoals het niet betalen van alimentatie of het niet nakomen van andere betalingsverplichtingen die in het convenant zijn vastgelegd, dan zul je je tot een deurwaarder of incassobureau moeten wenden.
De mogelijkheid van conversie kunt u overwegen indien de ex-partner die het ouderdomspensioen heeft opgebouwd en aanzienlijk ouder is dan de ander. Hierdoor is de kans groot dat de oudere ex-partner als eerste overlijdt, waardoor de overgebleven partner geen ouderdomspensioen meer ontvangt.
Verevening is niet verplicht. Het is mogelijk om in de huwelijkse voorwaarden andere afspraken opnemen. In de praktijk werkt deze wet veel problemen in de hand. Ruim 30% van de scheidende stellen vergeet in de hectiek van een scheiding namelijk om de pensioenverevening te regelen.
Wanneer ontvangt u pensioen van uw ex
Hoofdregel is dat u het aandeel van uw ex-partner ontvangt, zodra uw ex-partner met pensioen gaat. Dit geldt ook voor FPU (vervroegd pensioen). Als er een groot leeftijdsverschil is tussen u beiden, dan heeft dit soms bijzondere gevolgen.
De partner die het pensioen doorbetaalt aan de ex-partner trekt deze pensioenen jaarlijks af via de aangifte inkomstenbelasting als 'persoonsgebonden aftrek'. De ex-partner die het pensioen ontvangt geeft deze inkomsten op bij de IB-aangifte. Dit gebeurt onder de noemer alimentatie.
Als uw verzamelinkomen minder is dan € 36.409, geldt voor u het belastingtarief van 19,17%. Voor het inkomen boven dit bedrag geldt een tarief van 37,07%. Als uw verzamelinkomen minder is dan € 35.472, geldt voor u het belastingtarief van 19,17%. Voor het inkomen boven dit bedrag geldt een tarief van 37,07%.
U en uw ex-partner hebben tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap samen pensioen opgebouwd. U heeft allebei recht op de helft van dat pensioen, maar kunt het ook anders verdelen. Geef uw scheiding op tijd door aan uw pensioenuitvoerder (pensioenfonds of verzekeraar).
Conversie (of conversieratio) is een begrip dat in online marketing wordt gebruikt. Met conversie bedoelt men het percentage bezoekers dat tot een transactie overgaat. De transactie zal meestal een aankoop zijn bij een webwinkel, maar het kan net zo goed het afsluiten van een verzekering of telefoonabonnement zijn.
Wil je alsnog van de maandelijkse verplichting af, dan zijn er wellicht twee mogelijkheden. De ex-partner waarvan het opgebouwde pensioen wordt verevend schrijft de eigen pensioenuitvoerder(s) aan met het verzoek de pensioenen alsnog rechtstreeks uit te betalen aan de ontvangende ex-partner.
Afspraken alimentatie sinds 1 januari 2020
De partneralimentatie bedraagt maximaal 5 jaar. Of korter, als het huwelijk of geregistreerd partnerschap minder dan 10 jaar duurde. Dan ontvangt uw ex-partner alimentatie voor de helft van de tijd dat het huwelijk of partnerschap duurde.
weduwenpensioen of weduwnaarspensioen (officieel wordt dit het overlevingspensioen genoemd) toegekend. Dit bedraagt in principe 80 % van het vroegere gezinspensioen. Het pensioen wordt na overlijden dus met 20 % verminderd.
Als uw ex-partner overlijdt
Uw ex-partner ontvangt zijn of haar deel van het ouderdomspensioen op het moment dat u met pensioen gaat. Als uw ex-partner overlijdt, is het mogelijk dat u het deel van het ouderdomspensioen waar uw ex-partner recht op heeft, weer terugkrijgt.
Naast de AOW-uitkering, bouw je via je werkgever meestal aanvullend pensioen op. Dat doe je in een pensioenfonds of via een pensioenverzekeraar (een pensioenuitvoerder). Dit pensioen heet ook wel het ouderdomspensioen.
Algehele conversie: 50% van de waarde van het ouderdomspensioen, opgebouwd tijdens de huwelijkse periode, vermeerderd met 50% van de waarde van het Bijzonder Nabestaandenpensioen wordt omgezet in een zelfstandig ouderdomspensioen op de pensioendatum* van de meeverzekerde ex-partner.
Verdeling pensioen na scheiding
Als er geen afspraken worden gemaakt, hebben jullie wettelijk beiden recht op de helft van elkaars ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap.
Ben je gehuwd onder een stelsel van scheiding van goederen, dan behoud je je rechten uit je eigen groepsverzekering en pensioensparen. De uitkering die betaald wordt (of die je aan het opbouwen bent) komt aan jou toe zonder dat je een vergoeding schuldig bent aan je voormalige partner.
Een echtscheidingsconvenant blijft altijd geldig en komt nooit te vervallen. Wel kan het voorkomen dat er wijzigingen in het convenant worden gemaakt.
Is een echtscheidingsconvenant verplicht? Als je ex partner en jij uit elkaar gaan, is het opstellen van een echtscheidingsconvenant niet verplicht. Als je gaat scheiden kunt je er ook voor kiezen om samen zelf afspraken te maken. Deze moet je dan zelf vastleggen in een document.
U, uw advocaat, mediator of een notaris maakt het convenant op met afspraken over de scheiding. Uw advocaat stuurt het document naar de rechtbank.