Als je opruimt zorg je niet alleen voor meer ruimte in je huis en op je werkplek. je creëert ook ruimte in je hoofd waardoor je complexe taken beter aankunt. Door rommel en spullen op te ruimen kunnen we informatie beter verwerken en kunnen we ons beter concentreren.Dat leidt tot een hogere productiviteit.
Je krijgt over het algemeen meer rust, ruimte en energie als je opruimt. Je wordt minder afgeleid door spullen om je heen. Je kunt makkelijker vinden wat je zoekt (want alles heeft een vaste plek). Je irriteert je minder aan de rommel over je heen.
Bij het schoonmaken haal je ziekteverwekkers weg. De kans dat je ze op je handen krijgt of inademt, wordt daardoor kleiner.
Een schoon huis geeft een schone en frisse lucht en verminderd een aantal allergieën. Huisvuil en etensresten zijn vaak de ware boosdoeners en vormen een uitnodiging voor schimmels, bacteriën en mijten om zich eens lekker in je huis te nestelen. Zet ramen regelmatig open en geniet van een frisse bries door je huis.
Ten eerste is het schoonmaken van je huis belangrijk omdat je er ziektekiemen en bacteriën mee weghaalt en zo helpt je gezin te beschermen. Ten tweede zorgt het schoonmaken van je huis ervoor dat je meer lichaamsbeweging krijgt – ook als je in delen schoonmaakt.
Reden 4: De veiligheid
Struikelen, vallen en uitglijden over viezigheid en spullen, zijn nog altijd de grootste reden van het oplopen van een letsel op de werkvloer. Daarom is het erg belangrijk dat de vloer wordt opgeruimd, schoongemaakt en gedroogd. Dit kan gedaan worden door reinigingsmachines.
Het is een work-out waar je vrolijk van wordt. Je verbrandt calorieën en je maakt endorfine aan. Endorfine is een stofje in ons lichaam waar we ons vrolijk door gaan voelen. Endorfine komt al na 20 minuten schoonmaken vrij.
Wanneer je een lange tijd niet schoonmaakt, lucht of spoelt gaan de schimmels groeien. En dat kan schadelijk zijn voor je ademhaling en huid. (Zorg dat je na het douchen de ruimte goed laat luchten, of de ventilator aanzet. Maak je wastafel en wc minstens eenmaal per week schoon.)
Over het algemeen is huishoudelijk reinigen voldoende: stof afnemen, stof wissen, stofzuigen en nat reinigen. Houd je daarbij aan de volgende regels: Hanteer een goede werkvolgorde: van schoon naar vuil en van hoog naar laag. Eerst stof afnemen, vervolgens de vloer stofwissen of zuigen, dan nat reinigen.
Keuken: iedere dag na het afwassen, eens per maand grondig. Stofzuigen: iedere dag beneden, eens per week ook boven. Vloer dweilen: om de dag, eens per week boven. Beddengoed verschonen: laatste tijd iedere week, voorheen om de twee weken.
Waarom is opruimen zo belangrijk? ,,Chaos in je leefomgeving geeft ook chaos in je hoofd. Opruimen levert je tijd en rust op, omdat je weet waar alles ligt. Als alles een vaste plek heeft, heb je meer tijd over voor andere dingen in het leven.
Vanaf 4 jaar kun je je kind leren om zijn/haar kamer op te ruimen. Natuurlijk zal de kleine dit nog niet perfect doen, maar jij als ouder kan je kleine hier goed bij helpen. Vanaf ongeveer 8 jaar kun je verwachten dat kinderen het opruimen al aardig onder de knie krijgen.
Opruimen helpt kinderen om te leren ordenen en zorgt voor een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Soms kiezen we ervoor om bijvoorbeeld die blokkentoren niet op te ruimen of op te bergen, maar juist om te laten staan.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
In 2 of 3 uur per week kunnen doorgaans alle basistaken zoals stofzuigen, afstoffen, dweilen, het schoonmaken van de keuken en badkamer uitgevoerd worden.
De logische volgorde om je huis schoon te maken is: eerst afstoffen, dan stofzuigen en vervolgens de vloer dweilen met een goed product, zoals Andy Vertrouwde Allesreiniger. Hou je vanaf nu aan die volgorde: eens je een routine hebt, zul je merken dat je steeds sneller je takenlijstje kunt afmaken. Veel succes!
Desinfecteren betekent specifieke virussen en ziekteverwekkers op een oppervlak doden met een desinfectans. Deze reinigingsmiddelen moeten 99,999% van de besmettelijke bacteriën, virussen en schimmels binnen een periode van 5-10 minuten doden. Het wordt aanbevolen om vaak aangeraakte oppervlakken te desinfecteren.
Desinfecteermiddelen worden voornamelijk gebruikt om onzichtbaar of niet zichtbaar vuil te verwijderen. Men kan hierbij denken aan micro-organismen. De bedoel van een desinfecteermiddel is dus om bacteriën en schimmels te doden. Een voorbeeld van een zo'n soort schoonmaakmiddel is bijvoorbeeld bleekwater.
Moppen is de vloer vochtig reinigen met een stok waar een bundel touwtjes aan zit. Dweilen is de vloer met vocht schoonmaken met een vloerwisser of met een stok waar aan de onderkant een dikke lap katoen omheen gevouwen zit. Veel mensen hebben een mop in huis.
Schoonmaken als beroep is zwaar werk
Schoonmaken als beroep is een zwaar beroep. Naast dat je zoveel uur per dag nooit op 1 plek bezig bent, ben je 9 van 10 keer ook met apparaten, kantoormeubilair etc aan de gang. Dit vraagt iets van het lichaam van een schoonmaker.
Dit beroep behoort tot de schoonmaaksector en wordt ook wel gezien als een facilitair medewerker. Samen met een team schoonmakers ben je verantwoordelijk voor het schoonhouden van verschillende ruimtes, zodat mensen ontvangen kunnen worden in een schone omgeving.
Door het verbeteren van orde en netheid worden verliezen en verspilling geminimaliseerd en de basis gelegd voor betere kwaliteit, veiligheid en productiviteit.
Leeg afvalbakken minstens één keer per dag en zorg voor een schone afvalbak.