Ondanks dat hommels zelden steken, kan het toch voorkomen dat je een hommelsteek oploopt. Dit zorgt in de meeste gevallen slechts voor een flinke pijnscheut, maar in sommige gevallen kan dit ook leiden tot een allergische reactie.
Tijdens een steek wordt een geringe hoeveelheid gif via de angel in het lichaam gepompt. Bij de mens levert de steek meestal een korte, heftige pijnscheut op, waarna de pijn weer wegtrekt.
Wanneer een bij of hommel steekt scheurt de angel met het gifblaasje los van het lijf. Bijen en hommels kunnen dan ook niet meer dan één maal steken en gaan na de steek dood. Wespen hebben een angel zonder weerhaken waardoor de wesp tot wel 10 maal kan steken.
Neem direct contact op met een arts als u in de mond, tong of keel gestoken bent of als u een allergische reactie vertoont. Deze arts kan een noodbehandeling uitvoeren, door één of meerdere injecties met adrenaline te geven. Een ziekenhuisopname behoort tot de mogelijkheden.
Hommels zijn van nature geen agressieve insecten, dus de kans dat ze steken is niet heel groot. Ze steken namelijk alleen indien ze zich bedreigd voelen en dus het gevoel hebben dat ze zichzelf moeten verdedigen.
Een hommelsteek zorgt voor een zwelling rond de plek van de steek en veroorzaakt roodheid en jeuk. Dit kan kort na de steek optreden, maar vaak gebeurt dit past na enkele uren. Dit kan uren of zelfs dagen aanhouden. De plek kan iets uitbreiden.
De meeste mensen krijgen een lokale reactie wanneer ze worden gestoken door een hommel. Dat resulteert in roodheid en jeuk rond de steek. Als je gestoken wordt waar de huid wat losser is, zoals bv. op de oogleden, kan de zwelling meer uitgesproken zijn.
Hommels doen eigenlijk geen kwaad. Durf jij er eentje voorzichtig te aaien? Hommels die bezig zijn in een bloem kun je voorzichtig over de rug aaien. Als ze hard gaan zoemen of met een pootje naar achteren wijzen, moet je stoppen!
Hommels zijn geen agressieve beestjes, ondanks dat veel mensen dat nog wel denken. Ze zijn enkel opzoek naar nectar en zullen je niet lastig komen vallen. Ze steken écht alleen maar wanneer ze zich bedreigd voelen. Dat kan komen doordat iemand (per ongeluk of uit paniek) naar ze slaat.
Net zoals bijen steken hommels alleen als ze zich bedreigd voelen. Een hommel kan zijn angel wel uit de huid trekken en meerdere keren steken. Voorkom een hommelsteek door het volgende te doen: wapper niet met de handen om ze weg te jagen, dit maakt ze agressief.
Klein detail: het zijn kogelmieren. Hun beten zouden de pijnlijkste pijn veroorzaken die er bestaat. Elke beet van het beestje voelt aan als een schot van een pistool.
De bosbodem huisvest het insect met de pijnlijkste steek ter wereld, de kogelmier. Zijn gif bevat de stof poneratoxine. De gifstof beïnvloedt de elektrische signalen in de hersenen en blokkeert ionenkanalen in de synapsen. Justin Schmidt beschrijft de steek van de kogelmier als 'Pure, intense, uitstralende pijn.
Wespen en horzels
Veel mensen weten niet dat horzels tot de wespen behoren. Iedereen die ooit gestoken is door deze stekende insecten weet hoe pijnlijk hun steek kan zijn. Het is dan ook geen verrassing dat verschillende soorten wespen opgenomen zijn in de Schmidt Pain Index.
Stel de persoon met de wespensteek gerust. Adviseer het slachtoffer om niet te krabben. Indien een angel nog in de huid steekt, verwijder je die best zo snel mogelijk. Dat doe je door van onder de insteekplaats opwaarts te drukken.
Een hommel leeft ongeveer één jaar. In het vroege voorjaar komt de koningin uit de grond waar zij overwinterde. Als eerste heeft ze nectar en stuifmeel nodig om te kunnen vliegen en voor de ontwikkeling van haar eierstokken.
De steek is zeer pijnlijk. Men ziet lokale roodheid, een zwelling van enkele centimeters en een lichte verharding. Meestal gaat dit gepaard met jeuk. Deze reactie, veroorzaakt door vasoactieve amines en peptiden, verdwijnt meestal enkele uren na de steek.
Elk insect heeft de volgende inwendige organen: hersenen, darmkanaal, uitscheidingsorganen (buizen van Malpighi), eierstok, buisvormig hart, buikzenuwstreng. Het bloed van insecten dient niet voor het transport van zuurstof en is meestal kleurloos. Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart.
De hommel kent naast de koekoekshom- mel nog meer natuurlijke vijanden. Vogels als bijeneters, maar ook veel zoogdieren waaronder dassen en muizen, zijn gek op hommels. Tevens zijn er andere insecten die parasiteren op hommels. De larven van de hommelnestmot leven in het nest van de hommel en eten daar de was op.
Omdat ze dus met eigen middelen lichaamswarmte kunnen maken worden ze tot de warmbloedige dieren gerekend, in tegenstelling tot de meeste insecten. Op die manier hebben ze het warm genoeg om te vliegen zonder zonneschijn. Zelfs een dikke wolkenlaag en wat regen schrikken de meeste hommels niet af!
De belangrijkste vijanden van de hommel zijn insectenetende vogels zoals de grauwe klauwier en de bijeneter.Insectenetende zoogdieren zoals dassen, stinkdieren en spitsmuizen graven de hommelnesten op en eten ze leeg.
Hommels zijn bijzonder nuttige beestjes, vooral omdat ze veel voor planten in jouw tuin kunnen betekenen. Vaak worden hommels namelijk ingezet door professionele fruittelers om tot een maximale fruitoogst te komen. Hommels zijn namelijk de beste in het bestuiven van verschillende soorten planten.
Ze vallen in slaap op de planten waar ze overdag op vliegen: lavendel, marjoraan, de vlinderstruik, de kaardebol, verschillende distels en wat minder bij peen.
Hommel – Als de hommel op jouw pad komt, is het tijd voor verandering. Dat wil niet zeggen dat je al je schepen achter je moet verbranden, maar wel dat je eens goed kijkt naar wat overbodig is geworden in jouw leven. Op zolder bijvoorbeeld.
Je hond of kat wordt gestoken, wat nu? Wanneer je hond of kat gestoken wordt door een wesp, bij of hommel, dan doet dit pijn. Op de gestoken plek kan de huid rood en gezwollen raken.
Bijen kunnen namelijk maar één keer steken en sterven nadat zij hebben gestoken. Dit doen ze dus alleen bij uiterste noodgevallen. Wespen kunnen daarentegen veel vaker steken. Een steek van een bij bevat wel veel meer gif dan de steek van een wesp.