Een gebruikersnaam is in de computerwereld een naam om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld een systeem of een service. Het dient ter identificatie van een individu.
gebruikersnaam = synoniemen: user ID, username, login name. Naam waarmee toegang kan worden gekregen tot een computer of onderdelen hiervan, bijvoorbeeld tot een bedrijfsnetwerk of het Internet.
Na het aanmaken van een account verstuurt de dienst meestal een e-mail ter bevestiging. Hierin staat vaak ook de gebruikersnaam. Zoek dus eerst de mail op en bekijk daarin wat uw gebruikersnaam is.
Een wachtwoord kan bestaan uit letters, hoofdletters en cijfers. De bedoeling is dat dit wachtwoord moeilijk te raden is voor iemand anders, maar toch eenvoudig is voor u om te onthouden. Een gebruikersnaam of schuilnaam zijn ook synoniemen van elkaar. Een gebruikersnaam is een naam die u zelf kan kiezen.
Hoe kunt u een veiligere gebruikersnaam kiezen? Gebruik niet alleen uw naam als gebruikersnaam. Gebruik het begin van uw e-mailadres niet als uw gebruikersnaam. Uw gebruikersnaam moet eenvoudig genoeg zijn om te onthouden, maar moeilijk te raden.
Tips voor een gebruikersnaam:
Kies een zo origineel mogelijke naam. Gebruik een alternatieve spelling. Plaats getallen (bijvoorbeeld je geboortejaar) achter een naam. Leestekens, spaties en bijzondere tekens zoals @-+ worden niet geaccepteerd.
Probeer is naar: http://gmail.com te gaan en op 'wachtwoord vergeten' of 'gegevens vergeten' te klikken. Onder het aanmeld veld. Kies vervolgens voor de optie 'Ik weet mijn gebruikersnaam niet meer'.
Je wachtwoorden worden opgeslagen in je Google-account. Voor een lijst van accounts met opgeslagen wachtwoorden ga je naar passwords.google.com of bekijk je je wachtwoorden in Chrome. Als je wachtwoorden wilt bekijken, moet je opnieuw inloggen.
Gmail is onderdeel van Google Workspace en je kunt kiezen uit verschillende abonnementen.
Een account is op internet een combinatie van een gebruikersnaam en wachtwoord waarmee u toegang tot een bepaalde afgeschermde dienst krijgt. U kunt bijvoorbeeld een webmailaccount hebben of een account bij een webwinkel. Een abonnement bij een internetprovider wordt ook een account genoemd.
Een rekening per e-mail versturen is relatief onveilig, daarom plaatsen wij de rekening op een account waar alleen u toegang tot heeft. Dit account staat in een beveiligde omgeving. U kunt alleen inloggen met uw gebruikersnaam, wachtwoord én een SMS-code die u op uw mobiele telefoonnummer ontvangt.
Een gebruikers-ID is een reeks cijfers die je niet persoonlijk identificeert, maar je wel koppelt aan je Facebook-profiel. Je krijgt automatisch een gebruikers-ID, of je nu wel of niet een gebruikersnaam bedenkt.
Je naam mag niet langer zijn (50 tekens) of korter dan 4 tekens, maar gebruikersnamen worden voor het gemak korter gehouden. Een gebruikersnaam mag alleen alfanumerieke tekens (letters A-Z, cijfers 0-9) bevatten, met uitzondering van onderstrepingstekens, zoals hierboven vermeld.
Let op: Gmail is een dienst van Google. Wijzigt u het wachtwoord, dan gebeurt dat ook voor alle andere Google-diensten. Het kan dus zijn dat u dan ook op uw Android-smartphone of -tablet het nieuwe wachtwoord moet invullen.
Paswoord is een leenvertaling uit het Engels (password). Paswoord wordt vooral in België gebruikt. Het algemeen Nederlandse woord is: wachtwoord. Ook password komt in het Nederlands voor, maar we gebruiken bij voorkeur een van de Nederlandse alternatieven.
Met een Google – account kunt u bijvoorbeeld het volgende doen: Applicaties downloaden en installeren vanaf Google Play. Uw e-mail, contacten en agenda synchroniseren met behulp van Gmail. U kunt een back-up maken van uw gegevens, deze herstellen en ze kopiëren van een oud apparaat naar een nieuw apparaat.
Een vergeten wachtwoord terughalen kan niet, behalve als het ergens staat opgeschreven. U kunt nog kijken of de browser het wachtwoord heeft onthouden. Is dat niet het geval, dan is er een nieuw wachtwoord nodig. Om dat in te stellen moet u wel bewijzen dat het account echt van u is.
Speciale tekens
Gebruikersnamen mogen letters (a-z), cijfers (0-9) en punten (.) bevatten. Gebruikersnamen mogen geen ampersand (&), gelijkteken (=), underscore (_), apostrof ('), koppelteken (-), plusteken (+), komma (,), haakjes (<,>) of meer dan één punt (.) achter elkaar bevatten.
Een Ziggo klantnummer bestaat uit 5 tot 8 cijfers. Je vindt het: in de bevestigingsmail of -brief van je bestelling (boven- of onderaan). onderaan in e-mails die we je sturen.