De gedroogde dadel bevat 60 gram suiker per 100 gram, terwijl de verse dadel 33 gram suiker per 100 gram bevat. De verse dadel is de meest gezonde optie maar ook de gedroogde dadel bevat nog tal van gezonde voedingsstoffen.
Er zijn vele verschillende soorten dadels, maar de medjoul behoort tot de beste dadel ter wereld. Medjoul dadels zijn boomvruchten die voornamelijk te vinden zijn in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar ze kunnen ook worden gekweekt in een aantal woestijnachtige gebieden op andere plekken op de wereld.
Medjoul dadels bevatten natuurlijke mineralen als kalium, magnesium, fosfor en calcium, ze zijn dus niet alleen lekker maar bevatten ook nog eens voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Daarnaast bevatten Medjoul dadels ook nog eens een goede dosis aan vitamine.
Als je verlangt naar iets zoets, zijn dadels zeker aan te raden – maar wel met mate. Vanwege de vele calorieën en het hoge suikergehalte wordt aanbevolen om niet meer dan drie tot vijf dadels per dag te eten. Meestal heb je er echter ook niet veel meer nodig – de vrucht is immers een grote bron van verzadiging.
Spijsvertering
Dadels bevatten veel oplosbare vezels die van belang zijn voor een goede spijsvertering. Vezels nemen namelijk veel vocht op, de vezels trekken water naar het spijsverteringskanaal. Dit helpt tegen constipatie. Het kalium die de dadels bevatten, kan als behandeling werken tegen maagpijn en diarree.
De 7 dadels wegen in totaal 70-100 g en bevatten exact voldoende vitamines en mineralen die het lichaam voorziet van de benodigde vitamines en mineralen voor het lichaam. De 7 dadels wegen samen 70 g wat betekent dat je 70 mg calcium binnen zal krijgen wat goed is voor je botten.
Vijgen zijn gezonder dan de dadel. Ze bevatten veel meer vezels en ongeveer hetzelfde aantal aan vitaminen en mineralen. Gedroogde vijgen bevatten aardig wat vitamine B6, vitamine C en vitamine B11. Ze zijn ook erg rijk aan kalium.
Dadels bereiden & bewaren
Verse of ontdooide dadels zijn 2 dagen houdbaar in een plastic zakje in de koelkast. Gedroogde dadels zijn lang houdbaar, wel maanden. Bewaar ze op een droge, koele plek. Bij erg lang bewaren kunnen ze wel uitdrogen en versuikeren.
De Medjoul dadel heeft een intens zoete smaak, met mals vruchtvlees. De smaak herinnert aan honing. De textuur is weer te vergelijken met karamel. Je eet de vrucht met schil en al, zonder de pit.
Maar daarnaast is het zo dat gedroogde dadels vaak al ingevroren zijn geweest. Door iets nogmaals in te vriezen en vervolgens wederom te ontdooien, vergroot je de kans significant dat er bacteriën in de dadels kunnen ontstaan. Dergelijke bacteriën kunnen ervoor zorgen dat je behoorlijk ziek wordt.
Per 100 gram verse dadel (medjoul dadel) zitten er zo'n 29 gram aan suikers in, dus grofweg gezegd iets minder dan 1/3e van een dadel bestaat uit suiker. Het is dus niet verstandig en gezond om grote hoeveelheden dadel te eten.
Men vermoedt dat de dadel oorspronkelijk groeide in een gebied tussen de Nijl en de Eufraat, maar dit is nooit bevestigd. Tegenwoordig zijn dadels veelal te vinden in gebieden met een gelijk klimaat zoals Australië, Marokko, Israel, Algerije en de Verenigde Staten. Onze Medjoul Dadels komen uit Israel.
Ze bevatten veel calorieën
Toch moet je opletten hoeveel je er eet. Dadels zijn namelijk echte caloriebommetjes met meer dan 300 calorieën per 100 gram. Je eet als snel meer dan je doorhebt, dus ben je ervan bewust dat je niet te veel in één keer moet eten. Zo voorkom je dat je ongemerkt aankomt in gewicht.
Daarnaast zijn de mierzoete Hallawi of de geurige Khaleseh, met oranjebruine schil ook heerlijk. De lekkerste dadels zijn de grote, rimpelige Medjool-dadels uit Egypte en Californië, want die hebben heerlijk zacht, zoet vruchtvlees. Voedingwaarde: Dadels zijn zeer voedzaam.
AH Medjoul dadels reserveren | Albert Heijn.
Bij aankoop horen verse dadels dik en vochtig te zijn met een gladde schil en een enigszins knapperige structuur. Ze zijn rijp als de schil glanzend bruin van kleur is. Onrijpe dadels zijn eerder goudkleurig. Ze zijn harder en minder honingachtig, maar goed eetbaar.
Het testosteronverhogende effect van dadelpittenthee. Dadels kun je vers of droog eten en ze zijn ook nog eens gezond. Er kleeft alleen wel een klein gevaar aan deze vrucht: als je even niet oplet, vernaggel je je gebit op die bikkelharde pit.
Een dadel is fruit. En fruit is goed voor de gezondheid. Zo verlaagt genoeg fruit eten de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 (suikerziekte). Dadels zijn een bron van vezels en kalium.
Dadels bevatten natuurlijk vezels en vitaminen, wat kan helpen bij darmklachten als constipatie, bijvoorbeeld. Ze brengen je spijsverteringskanaal in balans. Ook kunnen dadels helpen bij het verlagen van je cholesterol, bevatten ze veel ijzer en ondersteunen ze de functie van je lever.
Waarom zijn walnoten gezond? Net als alle noten leveren walnoten ijzer, vitamine E en vitamine B1. In noten zit veel onverzadigd vet. Het eten van ongezouten noten beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten.
Deze combinatie staat voor geluk, voorspoed en vruchtbaarheid. Men eet er dan altijd 1 of 3 of meer, maar altijd een oneven aantal. Dit, omdat de profeet Mohammed dit ook deed, en de meeste moslims op dezelfde manier proberen te leven als hij.
Neem wat de natuur je geeft, zei de profeet Mohammed: pak een dadel, eet meloenen tegen de dorst en respecteer de dieren. "Zeker tijdens ramadan, waarin het draait om het beheersen van behoeften en je gulzigheid is het laten staan van vlees juist goed.
Verse dadels bevatten minder suiker en koolhydraten. Dit is helemaal het geval wanneer deze vruchten op een natuurlijke en duurzame wijze geproduceerd worden, zoals bij ons het geval is. Wij voegen geen extra suikers en andere additieven toe. Daarom kan verse dadels eten prima als je diabetes hebt.