Eivoer is een belangrijke bron van vitamines, sporenelementen en aminozuren en heeft een hoog proteïnegehalte. Het kan het hele jaar gegeven worden en vooral in periodes waarin vogels extra energie nodig hebben is eivoer onmisbaar.
Ingrediënten voor het maken van het eivoer. De meest voor de handliggende methode is om uit te gaan van het kippenei, dat een dierlijke voeding is. Het bestaat voor 13% uit eiwit, 11% is vet, 74% is water en de resterende twee procenten zijn voornamelijk mineralen en vitaminen.
Eivoer en krachtvoer is eigenlijk bijna hetzelfde, in sommige soorten krachtvoer zit nog wat meer energie en vetten dan in eivoer en daarom wordt het krachtvoer genoemd. Krachtvoer wordt met name gebruikt om aan te sterken voor vogels die bijvoorbeeld wat zwakker zijn, of in de rui zijn.
Eivoer is een noodzakelijke aanvulling op het voer van in principe alle vogels, zoals onder andere kanaries, parkieten en Europese cultuurvogels. Het geeft uw vogel de extra vitamines, eiwitten, aminozuren die hij nodig heeft om gezond, mooi en sterk te worden.
De hoeveelheid eivoer die gegeven moet worden is een bakje met een hoeveelheid dat op is op een voormiddag ,al wat er in de namiddag nog inlicht is te veel.de vogel moet in deze periode veel en goed zaad eten ,geef je te veel eivoer zal hij dit nemen en minder zaad tot zich nemen ,wat de vogel niet in goede conditie ...
Ei-Krachtvoer kanaries & tropische vogels is een aanvullend eivoer voor alle zaadetende vogels zoals kanaries, tropische vogels en wildzang.
Door het luchtdicht bewaren is vogelvoer na opening van de zak nog zo'n drie tot maximaal vijf maanden houdbaar. Eivoer, universeel voer of vruchtenpatée kun je per portie invriezen in bakjes of diepvrieszakjes. Je kunt dan telkens een portie ontdooien.
Groente. Voorbeelden van geschikte groente voor vogels zijn: Wortel, broccoli, spruitjes, andijvie, sla (niet te veel om waterige ontslasting te voorkomen), komkommer, boerenkool, prei, witlof.
Afhankelijk dat de jongen groeien wordt het uiteraard ook meer eivoer gegeven maar steeds twee a drie maal daags , men blijft dit geven zolang dat de jonge vogels bij de ouders zitten ,Maar als men de jonge vogels van de ouder vogels weg neemt dient men dagelijks nog steeds Twee maal eivoer te geven ,hier mag men niet ...
Vogels krijgen vaak te veel sla. Let erop dat je een afgepaste hoeveelheid geeft. Een stukje zo groot als een deksel van een potje is voldoende per vogel per dag. Van te veel sla krijgen vogels - net als bij te veel fruit - waterige ontlasting.
Hoeveel gram voer heeft een kanarie elke dag nodig? Een kanarie in een kooi heeft meestal voldoende aan 5 tot 15 gram voer per dag. Dat is ongeveer gelijk aan een theelepel! Daarnaast mag hij natuurlijk af en toe wat extraatjes krijgen.
Kanaries eten van nature gemiddeld vijf tot acht keer per dag en hun dieet is heel gevarieerd. Zo bestaat de dagelijkse voeding afhankelijk van de kanariesoort uit een mix van: Zaden. Noten.
Zelfs als u rustige vogels samen houdt heeft u een kooi nodig die tenminste 120cm breed is. In een ruimte met deze beperkte afmetingen kunt u kanaries houden samen met binsenastrilds, japanse meeuwen, gouldamadines, bichenows astrilds, ceresamadines, kastanjenons en erythrurus vinken.
En nu specifiek, wat zit er dan in vogelvoer? Vogelvoeders die te koop zijn bevatten vaak een mix van verschillende zaden, noten, vruchten, granen en insecten. Denk hierbij aan zonnebloempitten, pinda's of bijvoorbeeld meelwormen.
Universeelvoer is een voeding voor vruchten- en insectenetende vogels, zoals bijvoorbeeld beo's, japanse nachtegalen, kardinalen en spreeuwen. Daarnaast is Universeelvoer ook een aanvullende krachtvoer voor tropen en kromsnavels zoals papegaaien.
Eivoeding, zoveel als de vogel op kan, voor de vederstructuur. Gritt, dit is bedoeld voor het schoonmaken van de krop en het spijsverteringskanaal, de vogel eet hier kleine stukjes van en deeltjes laat hij weer vallen. Grit vult de behoefte van mineralen en kalk vaak ook extra aan.
Per 100 gram. Samengevat, is broccoli zeker de moeite waard om aan de vogels te verstrekken. Ook hier geldt, met mate, één maal per week is voldoende. Broccoli bevat redelijk veel vocht, water 90 gram per 100 gram, te veel geven kan diarree veroorzaken.
Ook zijn er verschillende soorten fruit die je aan je vogel kunt geven. Deze bevatten veel vitamines en worden vaak ook nog eens erg lekker gevonden door je vogel! Enkele fruitsoorten die je prima aan je vogel kunt geven zijn: appel, banaan, kiwi, mandarijn, sinaasappel, wortel, tomaat, peer, druif en ananas.
Het is verder rijk aan eiwitten, vezels, vitaminen B en mineralen (fosfor, calcium, ijzer, niacine en riboflavine).
Geen (oud) brood!
In brood zit zout en dat zout is niet goed voor vogels. Soms zit op het brood boter/margarine. Daar krijgen watervogels diarree van en de olie die in het brood zit komt in het verenkleed te zitten. Brood dat blijft liggen gaat bovendien schimmelen en trekt dieren zoals ratten aan.
Vogels voeren
Vogels houden van een veelzijdig menu. Voer ze bijvoorbeeld zaden, pinda's en vetbollen, maar ook rozijnen en fruit. Geef geen vloeibare olie, margarine of zoute producten; dit is niet goed voor vogels en kan gevaarlijk zijn.
Voedsel. 's Winters eten de koolmezen veel zaden, zoals beukennoten. In het voorjaar en de zomer is het voedsel eiwitrijker en eten ze wat meer rupsen en andere insecten. Jonge koolmezen eten voornamelijk rupsen en als de gezinsplanning klopt, valt de geboorte samen met de 'rupsenpiek'.
De Vogelbescherming roept op om vogels niet te voeren met vetbollen voor mezen en pinda's in plastic netjes. Het levert namelijk gevaar op voor vogels, doordat zij er met hun snavels of pootjes in verstrikt kunnen raken.
Voederen kan het hele jaar door, maar vooral wanneer het vriest en/of sneeuwt. Voeder niet teveel tegelijk en liefst 's ochtends en tegen het einde van de middag. Na een lange, koude nacht hebben vogels behoefte aan een stevig ontbijt en tegen de avond eten ze hun buikje rond om de nacht door te komen.
Dit kan meerdere oorzaken hebben, zo kan het zijn dat er twee mannen bij elkaar geplaatst zijn blijf controleren. Ook is het van belang dat de vogels oud genoeg en broedrijp zijn, plaatst men een pop die nog niet voldoend broedrijp is bij een broedrijpe man dan kan men trammelant in de kooi verwachten.