Het karakter en temperament van je baby zijn aangeboren. Je kind wordt ook gevormd door omgevingsfactoren als de plaats in de kinderrij (is hij de oudste, middelste of de jongste), opvoeding en liefde die hij krijgt. Maar of hij extravert of introvert is, is dus in aanleg aanwezig.
Wat zijn erfelijke eigenschappen? Je erft dingen van je ouders. Dat betekent dat ze bepaalde eigenschappen die zij hebben, doorgeven aan jou. Erfelijke eigenschappen zijn bijvoorbeeld de kleur van je huid, je haar en je ogen.
Het Griekse werkwoord charasso betekent: kerven, insnijden, graveren. Character is dus: het ingegraveerde, het merkteken. Vandaar is het: een afgesproken, overeengekomen kenteken, in het bijzonder: een schrijfteken. Men spreekt nog van Hebreeuwse karakters voor: Hebreeuwse klanktekens.
Je persoonlijkheid kun je zien als jouw persoonlijke mix van (aangeboren) karaktertrekken en (ook aangeleerde) eigenschappen. Soms begint een van je (karakter)eigenschappen te overheersen, op een extreme manier. Dat verandert hoe je denkt en hoe je dingen ervaart en doet. Anderen zullen vinden dat je gedrag afwijkt.
Niet alleen de genen en opvoeding bepalen je karakter, maar ook je plek in het gezin speelt een rol. Zo wordt onder andere gesteld dat het oudste kind verantwoordelijk is, het middelste kind een vredesstichter en de jongste een rebel.
De onderzoekers zien dat het kind dat als tweede in het gezin komt zich over het algemeen slechter gedraagt dat zijn oudere en eventueel ook jongere broers en zussen. Hij veroorzaakt iets meer dan gemiddeld problemen en dertig procent van de 'tweede kinderen' komt als volwassene zelfs vaker in aanraking met justitie.
De onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh in Schotland zijn het er wél over eens: de hersenen van oudste kinderen in het gezin zijn beter ontwikkeld. Oudste kinderen hebben een hoger IQ en verdienen later meer omdat ze succesvoller zijn.
Er bestaat een onderscheid tussen karakter en persoonlijkheid. Je karakter is aangeboren en is in de kern niet te veranderen. Iemand die van nature extravert is kan geen introvert iemand worden. Iemand die vanaf de geboorte temperamentvol is zal dit zijn hele verdere leven zijn.
Denk maar aan de mogelijkheid om te leren lopen, je handen te gebruiken, te communiceren door taal. Al dit soort eigenschappen zijn aangeboren en maken dat we een mens zijn.
Het verschil met karakter is dat persoonlijkheid door opvoeding en omgeving beïnvloed wordt en pas vorm krijgt tijdens de adolescentie, terwijl karakter vaak meer als de biologische aanleg, de (aangeboren, vrij onveranderlijke) aard van die persoon wordt beschouwd.
Moeilijke mensen zijn bijvoorbeeld mensen die jou het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent zoals je bent, leggen de nadruk op negativiteit, zijn niet helemaal eerlijk of achterbaks, weten het altijd beter, zijn je ontrouw of erg jaloers.
Wat zijn persoonlijke eigenschappen / kwaliteiten? Kwaliteiten zijn de unieke en persoonlijke eigenschappen die bij mensen horen. Bescheidenheid is bijvoorbeeld een kwaliteit, daadkracht en zelfstandigheid zijn dat ook. Kwaliteiten en karaktereigenschappen zijn vaak verbonden met een bepaald type persoonlijkheid.
Als we het over karaktereigenschappen hebben, bedoelen we bepaalde psychologische karakteristieken van iemand die bepalen hoe deze persoon zich gedraagt in bepaalde situaties. Als we het over een moedig iemand hebben, bedoelen we dus dat hij zich over het algemeen moedig zal gedragen.
Je erft je genen van je ouders. Van elk gen erf je twee kopieën: één van je vader en één van je moeder. Ook de genen van je grootouders en verre voorouders hebben invloed op de kleur van je huid. Binnen een gezin kan de huidskleur dus verschillen.
Researchers aan de University of Washington en in Glasgow zijn het er na uitgebreid onderzoek over eens: de intelligentie van een kind wordt bepaald door het genetisch materiaal langs moeders kant. Het genetisch materiaal van de vader heeft geen invloed.
Bij de bevruchting smelt de ei- en zaadcel samen en bevat het nieuwe wezen zo weer 46 chromosomen, 23 van zijn vader (de zaadcel) en 23 van mijn moeder (de eicel). Voor iedere erfelijke eigenschap heb je 2 genen, 1 van je vader en 1 van je moeder.
Een definitie luidt: "De innerlijke kracht die individuen in staat stelt om hard te werken, weerbaar te zijn bij tegenslag en vast te houden aan hun langetermijndoelen.”
Een happy-gen, intelligentie-gen, ouderdoms-gen of zelfmoord-gen; het bestaat allemaal niet. DNA is geen glazen bol. Je gezondheid wordt bepaald door hoe je leeft, wat je hebt meegemaakt, met wie je omgaat, door toeval en door verschillende genen in combinatie met elkaar.
Karakter of inborst is de combinatie van vaste innerlijke eigenschappen of karaktertrekken van een persoon. Deze combinatie bepaalt hoe een persoon met bepaalde dingen omgaat. Dit zijn relatief stabiele eigenschappen die moeilijk te veranderen zijn, dikwijls pas na intensieve en volgehouden training of therapie.
Je hebt 7 karakterstijlen (analyticus, sociale, redder, loyalist, aan de top, leider, regelaar) Ieder mens heeft 1 hoofdkarakter dat is het karakter waar je in stress-situaties op terug valt. Naast je hoofdkarakter heb je zijvleugels van karakterstijlen die je kunt inzetten zodat ze je verder helpen.
Wat is het verschil tussen gedrag en persoonlijkheid? Persoonlijkheid verwijst naar de aangeboren kwaliteiten van een persoon die zijn gevormd door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. Gedrag daarentegen is hoe een persoon op anderen overkomt in zijn handelingen.
Hier is het antwoord op de vraag: 'Mag ik mijn partner vragen te veranderen? 'dus: 'Nee'. Anders gezegd: je kunt vragen of hij zijn gedrag aanpast, maar als dit gedrag ten diepste is verbonden met hoe hij wil zijn, dan is het te hopen dat hij dit niet verandert. Anders zou hij zichzelf verloochenen.
Middelste kind-syndroom
Kinderen met zowel een ouder als een jonger broertje of zusje zijn vaak minder spraakzaam, het minst expressief en hebben vaak een minder uitgesproken persoonlijkheid en zijn niet de allergrappigste kinderen.
Iedereen vindt zijn of haar eigen kind bijzonder, maar de 2-jarige Kashe is écht een wonderkind. Het Amerikaanse meisje heeft een IQ van 146 en is als jongste persoon ooit toegelaten tot Mensa, een internationale vereniging van en voor mensen die bij een IQ-test in de bovenste 2% van de bevolking scoren.
Middelste kinderen zijn onafhankelijker en creatiever. Ze hebben een vrije geest en gaan graag hun eigen weg. Ze hebben geleerd om op hun eigen unieke manier op te vallen. Ze staan open voor nieuwe ideeën en houden ervan om nieuwe dingen uit te proberen.