De droger trommel draait niet? Dan is het controleren op blokkades het eerste wat je doet. Het verwijderen van een object dat er niet hoort, kan al veel problemen oplossen. Is een blokkade niet het probleem, dan zijn er drie onderdelen waar naar gekeken moet worden: de riem, de motor en de condensator.
De meeste wasdrogers hebben een aandrijfriem die helpt om de trommel te laten draaien. Het kan zijn dat deze aandrijfriem defect is waardoor de trommel niet kan ronddraaien. Wel kunt u in dit geval een zoemend geluid van de motor horen. Een defecte riem moet worden vervangen voordat de droger weer goed kan werken.
De consumentenbond schat de gemiddelde levensduur van een wasdroger tussen de 5 en 10 jaar. Hierbij geldt dat wasdrogers tot 500 euro een gemiddelde levensduur van 5 jaar hebben en wasdrogers van meer dan 500 euro een gemiddelde levensduur van 10 jaar hebben.
Wanneer uw droger het niet meer doet, kan het aan de thermische zekering van de droger liggen. Deze zekering zorgt ervoor dat uw droger niet oververhit raakt.
verder kan het ook komen door een versleten poelie, slechte spanning, kapotte thermostaat, schakelaar, ventilator, condensdroger, condensator, warmtepompdroger, motor, afvoerdroger, stekker, afvoerslang, reservoir, riem los, verwarmingselement… Er zijn dus veel factoren die de werking van drogers beïnvloeden.
Kosten van een wasdroger per keer
Zo bedragen de kosten van het laten draaien van een condensdroger of luchtdroger per keer ongeveer € 1,31. Een warmtepompdroger gebruikt slechts 50% van de energie die een condensdroger of luchtdroger gebruikt, wat neerkomt op ongeveer € 0,65-, per droogbeurt.
Een droger kan oververhit raken als hij zijn warmte niet kwijt kan en die oververhitting kan een oorzaak zijn van brand. Oververhitting kan bijvoorbeeld ontstaan als de filters van de droger verstopt zijn, als de afvoerslang verstopt is of als de afvoer voor warme lucht geblokkeerd is.
Filter en condensor schoonmaken
Een verstopte pluizenfilter kan een reden zijn van een slecht droogresultaat omdat de lucht geblokkeerd wordt. Maak daarom het filter regelmatig schoon voor het goed drogen van je was. Daarnaast is het ook belangrijk om de condensor van de wasdroger te controleren en schoon te maken.
Veel wasdrogers zijn voorzien van een thermische zekering. De zekering bevindt zich meestal aan de achterzijde achter een paneel, in een wit plastic omhulsel.
De best geteste wasdrogers van 2023 zijn:
Best geteste wasdroger: Bosch WTU87675NL. Populaire wasdroger: AEG TR86CBC86. Beste goedkope wasdroger: AEG T6DB72GP.
Wat is de levensduur van een wasdroger? Een wasdroger gaat gemiddeld ongeveer 2500 wasbeurten mee. Miele drogers hebben de langste levensduur, evenals A-merken als Bosch, Siemens en AEG. Budget merken hebben vaak een minder lange levensduur.
De Bosch WTG86492NL condensdroger is in december 2020 en in april 2021 door de Consumentenbond bekroond tot "Beste uit de test" binnen de categorie condensdrogers. De droger scoorde goed op droogsnelheid en de nauwkeurigheid van de programma's.
Als je de droger wil resetten, schakel het apparaat dan uit en trek de stekker uit het stopcontact.Laat de stekker 30 seconden uit het stopcontact.Doe vervolgens de stekker er weer in en zet het apparaat weer aan.
Soms is een storing te verhelpen door simpelweg de droger te resetten.Dit doe je door de aan-uit knop 3 seconden ingedrukt te houden. Voordat je de droger reset is het een goed idee om altijd eerst even de foutmelding op het display op te zoeken.
Aan de binnenkant van de droger zit de zogenoemde vochtsensor. Deze meet of de was al droog is en past daar het programma op aan. Als deze sensor vies is, zal deze ook minder goed kunnen meten hoe lang de was nog moet drogen voordat het zo droog is als jij wilt.
Schoon filter en condensor
Wanneer de condensor vies is, kan het vocht niet uit de warme lucht worden gehaald. Dit zorgt ervoor dat je was niet meer goed wordt gedroogd. Een slechter droogresultaat kan ook ontstaan door een verstopt pluizenfilter, doordat de lucht niet vrij door het filter kan stromen.
Meestal zit de condensor links onderin de droger. Open de klep door de sluitingen open te draaien.Nu kun je de condensor met de douchekop schoonspoelen. Vergeet niet de ruimte waar de condensor uit komt goed schoon te maken met de stofzuiger en een vochtige doek voor je de condensor terug plaatst.
Maak de droger schoon
En vooral de pluisfilter en de condensor. Tijdens het drogen ontstaat veel pluis, waarvan het meeste wordt opgevangen in de pluisfilter. Is deze verzadigd, dan kan de warme lucht niet meer goed uit te trommel, waardoor de vochtigheid hoog blijft en jouw kleding minder goed droogt.
Wasdroger brandgevaar. Een wasdroger is een van de elektrische apparaten die helaas het vaakst in brand vliegt. Dit kan onder andere komen door een te heet verwarmingselement, een kapotte motor, oververhitting, een verstopte afvoer of filter of metalen onderdelen van kleding die tegen elkaar komen.
Er zijn meerdere redenen waarom een wasdroger in de brand vliegt. Ten 1e kan het apparaat oververhit raken door verstopte filters. Maar ook als de afvoerslang verstopt is of de afvoer voor de warme lucht geblokkeerd is. Daarnaast kan stof in de machine vlam vatten door een heet verwarmingselement of een defecte motor.
1 - Wasdroger te vol
Als je te veel was in de trommel doet, kan dit de luchtstroom in de weg zitten, terwijl die juist nodig is om kleding goed te drogen. De droger kan dan zelfs oververhitten.
Met 1,34 euro aan stroomkosten voor een was op 90 graden en 57 cent voor een was op 40 graden. Ze gaan daarbij uit van het het gemiddelde prijspeil van juli 2022 (61 cent per kWh). Hoeveel je precies betaalt, is afhankelijk van het stroomtarief op jouw contract en het energielabel van je wasmachine.
Typische voorbeelden van stroomvreters in het huishouden zijn de diepvries, het elektrisch fornuis of oude verwarmingspompen.
Wat kost een droogbeurt (dus met de wasdroger)?
Dan kost dit meer dan je wasbeurt in 2023. Een beurt met de wasdroger kost namelijk ongeveer 1,95 euro. Het kost namelijk nog meer energie!