Is een grote bron van vitamine E en K. Is een zeer rijke bron van het essentiële mineraal selenium. Verzadigde vetten in boter hebben sterke anti-tumor- en anti-kankereigenschappen. Boter bevat geconjugeerd linolzuur, dat is een krachtig anti-kankermiddel, spierbouwer, en immuniteitbooster.
Ze zorgen voor sterke botten, een gezonde lever-, hart-, en longfunctie, een goedwerkende zenuwsignaalwerking en een sterk immuunsysteem. Daarnaast zijn de verzadigde vetten in roomboter een transportmiddel voor de vele vitamines en mineralen die in de boter aanwezig zijn, (zoals: vitamine A, D, E en K2).
Roomboter wordt voornamelijk gezond of ongezond verklaard vanwege de vetten. Dit omdat roomboter in verhouding veel verzadigde vetten bevat (ongeveer 70%). Verzadigde vetten lijken verband te hebben met het verhogen van je cholesterol en hiermee het risico te vergroten op hart- en vaatziekten.
Boter, olijfolie, vette room en bacon zijn niet ongezond. Integendeel zelfs: wie wil afvallen moet er juist veel van eten. Dat concluderen Zweedse onderzoekers na een studie van twee jaar. Het team analyseerde nog eens 16.000 studies over dit onderwerp.
Wat is een veilige hoeveelheid boter? Het advies is om de inname van verzadigd vet te beperken tot minder dan 10% van je dagelijkse calorieënbehoefte (22). Eet je bijvoorbeeld ongeveer 2000 calorieën per dag, dan is dat hoogstens ongeveer 22 gram verzadigd vet – ofwel ongeveer 3 eetlepels (42 gram) boter per dag (1).
Gezien het feit dat verzadigd vet ook in andere zuivelproducten en vlees zit, is het verstandig om je te houden aan 1 eetlepel of minder boter per dag. "Kleine hoeveelheden boter zijn prima, vooral in een dieet dat rijk is aan vezels en over het algemeen weinig verzadigd vet bevat, of minder dan 10% van de totale calorieën.
Rauwe boter is namelijk het meest gezonde wat je je lichaam kunt geven. Waarom? Dit zijn de 20 voordelen van echte roomboter (liefst van grasgevoerde koeien): Roomboter is rijk aan de meest gemakkelijk opneembare vorm van vitamine A noodzakelijk voor de gezondheid van de schildklier en de bijnieren.
" Het is niet aan te raden om meer dan een tot twee eetlepels boter per dag te eten ", zegt ze, en ze merkt op dat het, dankzij het hoge gehalte aan verzadigd vet in boter, beter is om je te houden aan gematigde hoeveelheden olijfolie van hoge kwaliteit.
Roomboter bevat veel van de verzadigde variant. Over verzadigde vetten wordt vaak gedacht dat zij een hoger risico op hartziekten veroorzaken, hier is echter geen uitsluitend bewijs voor. Wel verhoogt overmatige consumptie van verzadigde vetten een verhoogd gehalte aan slecht cholesterol in ons bloed.
Heerlijke vette spread
Bevat Zero Cholesterol . Delicious Fat Spread is een voorkeurskeuze voor mensen met hartkwalen vanwege het nul cholesterolgehalte. Dit wordt veel gebruikt als een goedkope vervanger voor boter. Geproduceerd in een ISO 9000-gecertificeerde fabriek onder strikte hygiënische omstandigheden.
Overconsumptie van boter kan leiden tot een onevenwicht in de voedingsstoffen in uw dieet, omdat boter veel vet bevat, maar weinig essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en vezels, die wel in overvloed aanwezig zijn in fruit, groenten en volkoren granen.
Gras zorgt ervoor dat de vetten in de room en boter zachter worden, en daardoor beter smeerbaar is. Hoe meer gras de koe eet, hoe zachter de boter. De koe zet het gras namelijk om in onverzadigd melkvet. En onverzadigde vetten zijn een stuk zachter op kamertemperatuur dan verzadigde vetten.
Olijfolie is gezonder dan boter
Een van de belangrijkste redenen om olijfolie te verkiezen boven boter is de impact op de gezondheid. Olijfolie bevat voornamelijk onverzadigde vetten, die gunstig zijn voor het hart, de bloedvaten, de hersenen en het immuunsysteem.
Roomboter is vet en van vet wordt je dik en krijg je hart- en vaat ziekten. Vanwege de verzadigde vetten die roomboter bevat, wordt het afgeraden om te eten. Maar er is geen bewijs dat roomboter hart- en vaatziekten veroorzaakt, en nu blijkt het ons zelfs tegen diabetes type 2 te kunnen beschermen.
De mix van plantaardige oliën in Becel bevat van nature de goede meervoudig onverzadigde vetten, Omega 3 en Omega 6. Omega 3 en 6 dragen bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed, en daarmee zijn ze goed voor het hart.
Wetenschappers zijn het erover eens dat een hoge inname van vlees en zuivelproducten het niveau van totaal en slecht cholesterol in het bloed verhoogt, wat het risico op coronaire hartziekten vergroot. Margarine (zoals Flora) bevat geen slechte vetten, is cholesterolvrij en heeft een lager verzadigd vetgehalte .
Verzadigde vetten in boter of rood vlees bleken wel een negatieve impact te hebben: Bij elke verhoging van 1% van de inname van verzadigd vet uit boter nam het risico op hart- en vaatziekten met 2% toe. 1% van de vetinname komt overeen met zo'n 20 kcal per dag voor een vrouw, en 25 kcal voor een man.
Fabel: margarine is gezonder dan boter
"Margarine is een plantaardig vet, terwijl boter gemaakt wordt van dierlijk vet. Bovendien bevat boter meer verzadigde vetzuren, met meer cholesterol erin. In margarine vind je meer onverzadigde vetten, die worden gehaald uit plantaardige oliën."
In margarine en halvarine zit vooral meer D en E dan in roomboter. Vitamine A en D worden altijd aan margarine en halvarine toegevoegd.
Het is ook waar dat vetten essentieel zijn voor verzadiging, en helpen honger te stillen . "Dit leidt er waarschijnlijk toe dat sommigen geloven dat het consumeren van boterstaven efficiënt een aanzienlijk deel van hun caloriebehoefte kan dekken en tegelijkertijd een vol gevoel kan behouden," legt ze uit.
Als vervanging voor boter, krijg je met appelmoes of geplette banaan minder vet, maar zoeter smakend gebak! Om de zoete smaak beter uit te balanceren, roer je gewoon minder suiker door het deeg.
Boter bevat veel calorieën en vet, waaronder verzadigd vet, dat in verband wordt gebracht met hartziekten. Gebruik dit ingrediënt spaarzaam, vooral als u een hartziekte hebt of als u uw calorie-inname wilt verminderen. De huidige aanbeveling van de American Heart Association is om uw consumptie van verzadigd vet te beperken .
Qua voedingswaarde bevat grasboter minder verzadigde vetten, meer PUFA's en meer van de hart-gezonde omega-3- en geconjugeerd linolzuur (CLA)-vetzuren dan gewone boter.
Is kaas gezond? Kaas bevat vetten, eiwitten en diverse vitaminen (zoals A, B2 en B12).Daarnaast is het een bron van mineralen zoals calcium, fosfor en magnesium, zink en selenium.
Roomboter bevat vooral verzadigd vet en heel weinig onverzadigd vet. Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed.