De echte krokodillen zijn een familie uit de orde krokodilachtigen.
Zo'n 200 miljoen jaar geleden, tijdens het Jura-tijdperk, leefden er op onze planeet al krokodillen. Kijken we naar de hedendaagse exemplaren, dan valt op dat ze eigenlijk geen spat veranderd zijn.
De maximale leeftijd van krokodilachtigen is niet precies bekend, enkele exemplaren zouden meer dan 100 jaar oud zijn geworden. De grootste soorten worden waarschijnlijk niet ouder dan 40 tot 60 jaar oud, kleinere soorten als kaaimannen bereiken een leeftijd van ongeveer 30 tot 40 jaar.
Verwanten met krokodilachtigen
Ze stammen allebei af van de "Archosauria". Dat was meer dan 200 miljoen jaar geleden een belangrijke groep reptielen. Net als vogels hebben krokodillen een lange uitwendige gehoorgang en een spiermaag om voedsel te vermalen. Ze maken een nest en zorgen voor hun jongen.
Wanneer de krokodillen volwassen zijn, hoeven ze niet bang te zijn voor andere dieren. Hun enige vijand is de mens. Deze maakt hun gebied kapot. Ook maken ze jacht op de krokodil om hun vlees en hun huid.
SCOTTSBURGH (ANP/EFE) - De oudste krokodil ter wereld, Henry, is dinsdag 114 jaar oud geworden.
De oudste krokodil ter wereld is vandaag jarig. Hij is 114 jaar oud geworden! De jarige is in 1900 in Botswana in het wild geboren. Nu woont hij alweer jaren in het beschermde natuurpark Crocworld in Zuid-Afrika.
Reptielen leggen eieren. De krokodil soms wel 90 tegelijk! Na een paar weken tijd komt het jonkie uit het ei. Eerst zijn koppie.
Wist je dat een krokodil een snelheid kan halen van 17 kilometer per uur! Als je heel snel kunt rennen, zou je dus kunnen ontsnappen…
Het duurt doorgaans rond de 80 dagen voordat het ei van een krokodil uitkomt. Het fenomeen van 'maagdelijke geboortes' – wetenschappelijke term: parthenogenese – komt wel vaker voor bij vogels, vissen, en andere reptielen, maar was nog nooit vastgesteld bij krokodillen.
Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden. De leeftijd van de Groenlandse haai wordt bepaald door zijn ogen.
Deense wetenschappers verzamelden verschillende, dood aangespoelde, Groenlandse haaien. Afgaande op hun lengte en koolstofdatering was het oudste dier waarschijnlijk 392 jaar, aldus wetenschappers in het tijdschrift Science. Daarmee is de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier.
Beerdiertjes worden beschouwd als de veerkrachtigste en moeilijkst uitroeibare dieren op aarde. Ze overleven extreme temperaturen en kunnen lange tijd zonder voedsel en water. Ze overleven zelfs bij gebrek aan zuurstof en weerstaan hoogenergetische straling.
Je zou denken dat het vlees er toch een keer uit moet, maar bij een krokodil gaat dat anders dan bij een mens. Mensen lopen rechtop. Daarom zakt het eten naar beneden richting het poepgat, maar een krokodil ligt de hele dag plat op zijn buik. Hij heeft geen poepgat, maar wel een hele grote bek.
De nijlkrokodil en de zeekrokodil zijn de gevaarlijkste soorten en verantwoordelijk voor honderden doden per jaar in Azië en Afrika. Op de korte afstand zijn krokodillen erg snel. Veel soorten kunnen zelfs een stukje rennen. Ook de reflexen zijn zeer goed ontwikkeld om prooien te verrassen of ter verdediging.
's Werelds grootste krokodil
Volgens het Guiness World Record wordt de mannelijke zoutwaterkrokodil Cassius, die werd gevangen in de Finniss River, erkend als de grootste krokodil in gevangenschap. Deze 'saltie' is 5.48 meter lang en weegt maar liefst 968 kilo.
Als je de lijstjes opzoekt wat de gevaarlijkste dieren ter wereld zijn, kom je oude bekende tegen. Hier vind je de leeuwen, de nijlpaarden, olifanten en de haaien. Waarschijnlijk verbaast het je wel een beetje dat er dus een dier(tje) gevaarlijker is dan deze dieren.
Doorgaans zijn krokodillen agressiever dan alligators, waardoor krokodillen gevaarlijker zijn dan alligators. Ze leven ook graag in niet alleen zoetwateromgevingen, maar ook in zout water, in tegenstelling tot hun neef de Alligator.
Muggen - 700.000 doden
De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en tot 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.
De tropen zijn warme en vochtige gebieden rond de evenaar. stuwen. Een krokodil kan wel twee uur onder water blijven zonder te ademen.
Maar ze zijn niet kieskeurig. Behalve vis eten ze ook zebra's, buffels en zelfs nijlpaarden. In de maag van een krokodil zit heel veel maagzuur. Hierdoor kunnen ze met gemak botten, huid en hoeven verteren.
Een krokodil is een echte carnivoor. Hij eet dan ook vlees of vis. Een nijlkrokodil is in staat om de helft van zijn lichaamsgewicht in één keer op te eten! Volwassen nijlkrokodillen eten grotere vissen, gewervelden, zoals antilopen, zebra's, jonge nijlpaarden en grotere katachtigen, zoals leeuwen.
Reptielen leggen eieren. De krokodil soms wel 90 tegelijk! Na een paar weken tijd komt het jonkie uit het ei.
Het is ook niet mogelijk om een krokodil handtam te maken. Een krokodil die op vaste tijden gevoed wordt door dezelfde persoon zal daar wel enigszins aan wennen, maar altijd gevaarlijk blijven. Op een grote krokodillenboerderij kan er tegemoetgekomen worden aan de basiseisen die de dieren aan hun leefomgeving stellen.