De schil van een pompoen is bijna altijd gewoon eetbaar. Tijdens het koken word deze zachter. Je kan er natuurlijk wel voor kiezen om hem te schillen, maar het is niet perse nodig. Je kunt geblancheerde en vervolgens afgekoelde pompoenstukken in de vriezer 6 tot 7 maanden goed houden.
Zowel het vruchtvlees als de schil is eetbaar. De hokkaido is één van de beste pompoenen die er te koop zijn. De smaak is mild, zacht maar ook vol, nootachtig en zoet. De structuur van het vruchtvlees is uitstekend, verfijnd maar toch stevig, beslist niet vezelig.
Twee soorten pompoen zijn superinteressant als je niet houdt van pompoen schillen: de butternut (of flespompoen) en de hokkaido (ook wel kastanjepompoen genoemd). In theorie is de schil van elke pompoen eetbaar, alleen is die bij dikke pompoensoorten ook vrij dik en daarom minder aangenaam in de mond.
Het vruchtvlees van de meeste pompoenen heeft geen uitgesproken smaak. Daarom kun je hem goed in kruidige gerechten verwerken. Het vruchtvlees van de pompoen is vaster en minder waterig dan dat van een komkommer. De smaak van oranje pompoenen doet denken aan wortel, maar is wat meliger.
De winterpompoen, Japanse hokkaido, groene kabocha en de flespompoen kun je zonder problemen eten. De schil van die laatste heeft echter wel een specifieke smaak, dus kan bij voorkeur makkelijk verwijderd worden met een dunschiller.
Een flespompoen schillen is niet per se nodig. Datzelfde geldt voor de oranje Hokkaido pompoen, winterpompoen en de groene kabocha. Van al deze pompoensoorten kun je de schil namelijk gewoon opeten.
De schil van een pompoen is bijna altijd gewoon eetbaar. Tijdens het koken word deze zachter. Je kan er natuurlijk wel voor kiezen om hem te schillen, maar het is niet perse nodig. Je kunt geblancheerde en vervolgens afgekoelde pompoenstukken in de vriezer 6 tot 7 maanden goed houden.
Dit kan je gelukkig op twee manieren oplossen: Leg je pompoen een vijftal minuten in een grote pot met kokend water om de schil zacht te maken. Haal de pompoen nadien uit het water en laat de groente even afkoelen. Prik met een mes of satéstokje gaatjes in je pompoen.
Laat ongeveer 1 centimeter vruchtvlees zitten. Als het alleen om het vruchtvlees gaat, snijd je de pompoen in kwarten. Na het verwijderen van de pitten, kan je de pompoen met een dunschiller of een mesje schillen en dan het vruchtvlees snijden. Wanneer je wilt roosteren, snijd je de pompoen in plakken.
Pompoen bevat weinig kilocalorieën en veel vezels. Ideaal dus als je gezond wilt eten. De vezels zorgen ervoor dat je goed gevuld bent en helpen je darmen gezond te houden. Daarnaast krijg je via pompoen lekker veel ijzer, calcium, vitamine C en E binnen.
Een giftige pompoen herkennen
Daarom kun je, voordat je je kookkunsten erop loslaat, het rauwe vruchtvlees het best eerst even proeven. Smaakt het bitter? Dan kun je het stukje het best meteen uitspugen. Dit betekent namelijk dat de pompoen giftig is.
Pompoenen, je hebt ze in veel kleuren en soorten. Een echte herfsttopper die smaakt in een overheerlijke soep of in een smeuïge cake. Maar niet alle pompoenen zijn eetbaar. Sierpompoenen bijvoorbeeld zijn giftig, maar ook met zelf geteelde pompoenen let je best even op, waarschuwt het Antigifcentrum!
Kook de pompoen ongeveer 5 minuten. Je kunt met een het puntje van een mes even kijken of je er al makkelijk door komt. Als de schil zacht genoeg is haal je de pompoen uit de pan en laat je hem even afkoelen. Nu kun je met een dunschiller heel gemakkelijk je pompoen schillen!
Antigifcentrum waarschuwt: "Niet alle pompoenen zijn eetbaar, giftige pompoenen maken je ziek" Nu Halloween voorbij is, verdwijnen veel pompoenen die als decoratie gediend hebben in de soep. Het antigifcentrum waarschuwt dat niet alle pompoenen eetbaar zijn. Sierpompoenen zijn giftig en die eet je dus best niet op.
Waarom is een flespompoen goed voor je gezondheid:
De flespompoen bevat goede hoeveelheden vitamine C, kalium en vezels én is erg rijk aan bètacaroteen. Bètacaroteen is het stofje dat verantwoordelijk is voor de gele of oranje kleur van veel groente- en fruitsoorten.
De flespompoen herken je aan de lange flesvormige nek. Deze pompoen heeft een vlezige pulp en een zoete nootachtige smaak. Doordat de schil erg zacht is hoef je de pompoen niet te schillen voor het bereiden. De flespompoen is ideaal om te roosteren voor in een salade.
Zoals je ziet is een scherp koksmes eigenlijk onmisbaar bij het snijden van een pompoen. Als je mes scherp genoeg is druk je deze zo door de harde schil en het vruchtvlees heen. Bij Bol.com vind je allerlei soorten koksmessen en met deze handige messenscherper houd je jouw koksmes goed scherp.
Groenten zoals pompoen, knollen en wortelen kun je perfect invriezen zonder ze vooraf te bereiden of blancheren. Let er wel op dat je de pompoen in hapklare blokjes snijdt. Bovendien zijn ze daarna niet meer voor elk gerechtje geschikt. De blokjes nemen namelijk extra water op tijdens het bevriezen.
De flespompoen, ook wel bekend als de butternut is een kleine tot middelgrootte pompoensoort met een fles of peerachtige vorm. Deze pompoen is eetbaar en wordt in veel gerechten gebruikt omdat het vruchtvlees weinig draden bevat. De flespompoen heeft een zachte nootachtige smaak.
Je kunt een rijpe pompoen herkennen aan de steel: deze is niet meer groen, maar dor en verkurkt. Zorg voor een pompoen met steel. Pompoenen zonder steel rotten sneller. Heb je eenmaal een pompoen gekocht (of geoogst), bewaar de pompoen dan op een luchtige plek, bij een temperatuur tussen de 8-18 graden.
Een pompoen koken in de magnetron, plakjes en heel. Gebakken pompoen is een gezond en smakelijk gerecht. Het kan worden gekookt in de oven of met behulp van een magnetron. Het zal hoe dan ook opvallend lekker zijn en ook in de magnetron erg snel.
De schil van de flespompoen heeft wel een iets andere smaak dus als je er niet van houdt, lekker weggooien. De spaghettipompoen, muskaatpompoen en pattinson zijn pompoenen die je beter gewoon kunt uithollen. De schil van deze pompoenen is te dik en dat maakt de structuur van je gerecht een stuk minder fijn.
Want is het nu een vrucht, of een groente? “Pompoen behoort tot de familie van de komkommer, net zoals de meloen, watermeloen, augurken en courgette. Een behoorlijk grote familie. Ondanks dat je zou denken dat pompoen onder de groenten valt, is het toch een vrucht”, aldus Sabine Leijten.