Door veel rokers wordt de e-sigaret, IQOS, shisha pennen gezien als goed alternatief voor roken. We willen graag meer inzicht geven in deze nieuwe manier van roken die niet minder schadelijk is dan de traditionele manier van roken.
Cytisine, een stofje dat van nature voorkomt in brem en goudenregen, helpt mensen beter bij stoppen met roken dan pleisters, kauwgum of pillen met nicotine. Dat blijkt uit een Nieuw-Zeelandse studie die deze week verscheen in The New England Journal of Medicine.
Gezonde sigaretten bestaan niet helaas. Kruidensigaretten bevat weliswaar mogelijk geen tabak maar er is altijd sprake van een verbranding. Door verbranding komen schadelijke stoffen vrij welke ongezond zijn en slecht voor uw gezondheid.
Minder ongezond dan gewone sigaret
Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret.
Het is vanwege de schadelijke stoffen geen goede vervanger voor de gewone sigaret. Het enige gezonde alternatief voor roken, is niet roken. We vinden het belangrijk dat iedereen, en in het bijzonder kinderen, worden beschermd tegen dit tabaksproduct.
IQOS (I-Quit-Ordinary-Smoking) is een soort 'sigaret' die werd ontwikkeld door tabaksproducent Philip Morris. Het product ziet eruit als een pen waarin een 'verkorte' filtersigaret wordt geschoven. Die wordt verhit en zo komt er damp vrij. Er is geen verbranding en dus komt er ook geen teer of koolstofmonoxide vrij.
Kruidensigaretten bevatten geen tabak. In plaats daarvan worden andere planten gerookt, zoals sla, klaver, tijm of jasmijn. Kruidentabakssigaretten bevatten naast tabak ook kruiden. Een voorbeeld daarvan is Indonesische 'kretek', waarbij ongeveer een derde van de sigaret uit kruidnagel bestaat.
Sanders doktert: 'De longfunctie, zelfs de longinhoud, zou verbeterd zijn na het starten van de e-sigaret. ' Het gebruik van sigaretten zorgt voor irreversibele (niet/nooit meer te herstellen) schade in luchtwegen en longen. Verbetering door middel van gebruik van de e-sigaret ligt dus niet in de lijn der verwachting.
Aangenomen wordt dat een 36mg e-sigaret daadwerkelijk overeenstemt met een gewone 0.8mg sigaret. In theorie stemt het verbruik van één 16mg cartridge (1ml) overeen met het roken van één pakje van 20 gewone 0.8mg sigaretten. In de praktijk staat zo'n 16mg cartridge voor ongeveer één derde van een pakje regulars.
De damp die ingeademd wordt bij een e-sigaret, kan schade veroorzaken aan de cellen aan de binnenkant van de longen. Deze cellen zorgen ervoor dat het immuunsysteem reageert als er virussen of bacteriën de longen in komen. Ook nemen ze zuurstof op. Deze cellen kunnen minder goed hun werk doen als ze beschadigd zijn.
Er waren zes groepen: zware rokers (15 sigaretten of meer per dag), rokers die zich matigen (die minstens 50 procent minder sigaretten per dag zijn gaan roken dan de zware rokers), lichte rokers (1 tot 14 sigaretten per dag), rokers die gedurende het onderzoek stopten, mensen die voor de start van het onderzoek al ...
1 tot 5 sigaretten per dag is al schadelijk voor je lichaam. Of je nu een pakje per dag rookt of een een paar sigaretten: roken verhoogt altijd de kans op hart- en vaatziekten. "Dit onderzoek bevestigt wat we eigenlijk al weten: ook een kleine hoeveelheid tabaksrook is schadelijk."
Sigaretten van het merk Belinda Super Kings scoren het slechtst op teer en nicotine. Let op: de tabellen hieronder zijn doorzoekbaar. Ook kun je sorteren op de meest schadelijke sigaretten door te klikken op de verschillende rijen: teer, nicotine en koolstofmonoxide (CO).
1 week gestopt: jouw lichaam is al bezig met herstellen!
Zijn je bloeddruk en hartslag omlaag gegaan, al 20 minuten na het roken van je laatste sigaret. Is de koolmonoxide verdwenen. Dit gebeurt al na 1 uur. Heb je meer zuurstof gekregen en beginnen de longen met opruimen.
Het vloeitje wordt namelijk gevuld met kruiden, zoals kruidnagel, of andere planten met bladeren, zoals sla en klaver. Ook delen van maïs of suikerrietstengels kunnen de tabaksbladeren vervangen in een kruidensigaret.
E-sigaretten produceren geen teer of koolmonoxide, twee van de meest schadelijke elementen in tabaksrook. De meeste toxische chemicaliën die in tabakssigaretten zitten, zitten niet in e-sigaretten. Dat betekent dat vapen, in vergelijking met klassiek roken, wellicht ook aanzienlijke gezondheidsvoordelen kan opleveren.
De meeste (91,4%) rokers roken sigaretten of shag. Zij roken gemiddeld 10,2 sigaretten of shagjes per dag. De andere rokers roken bijvoorbeeld pijp of sigaar. Van de volwassen bevolking rookt 3,6% 20 of meer sigaretten of shagjes per dag (zware rokers).
Is vapen slecht voor je conditie? Er zijn aanwijzingen dat het inademen van propyleenglycol (een dragerstof in de e-vloeistof) kan leiden tot benauwdheid en verminderde longfunctie. Dit zou een slechtere conditie als gevolg kunnen hebben, vooral als men hierdoor minder gaat sporten en bewegen.
4 tot 7 mg / ml nicotine: licht nicotinegehalte. Dit tarief kan overeenkomen met een verstokte roker die light sigaretten van tabak gebruikt of een matige hoeveelheid standaard sigaretten, doorgaans tussen de 5 en 10 sigaretten per dag. 8 tot 12 mg / ml nicotine: gemiddeld nicotinegehalte.
Elk jaar overlijden ongeveer 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Ongeveer 1.800 mensen overlijden als gevolg van alcoholgebruik. Er gaan dus meer mensen dood aan roken dan dat er mensen overlijden aan alcohol drinken.
Het roken van elektronische sigaretten, ook wel vaping genoemd, kan zelfs zonder nicotine in het hart en de bloedvaten schaden. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Pennsylvania.
Lichte sigaretten bevatten minder teer en nicotine. Hierdoor zouden zij minder schadelijk kunnen zijn dan normale sigaretten. Het blijkt echter dat mensen die lichte sigaretten roken op een andere manier gaan roken.
Bij E-liquidmania bieden wij alternatieven aan voor sigaretten en dus ook voor het kopen van een kruidensigaret. Wij bieden namelijk de e-sigaret aan als alternatief voor het roken van tabak, dit in combinatie met e-liquids die bijvoorbeeld een tabakssmaak hebben.