Verschillende manieren om dode huidcellen te verwijderenFysieke of chemische exfoliatie (scrubben versus peelen) is een doeltreffende manier om dode huidcellen te verwijderen. In tegenstelling tot reiniging hoeft exfoliatie niet elke dag te gebeuren.
Dode huidcellen verwijderen hoeft dus niet per se met een scrub of peeling te gaan. Soms zit het zuur verwerkt in dagelijkse verzorgingsproducten. Let hier dus goed op. Ook melkzuur maakt effectief de dode cellen van de huid los en verwijdert ze.
Door je gezicht dagelijks te exfoliëren, kun je de dode huidcellen sneller verwijderen. Hierdoor wordt je huid egaler en krijgt je huid weer een frisse uitstraling. Het exfoliëren van de huid kan verstopte poriën als het ware 'ontstoppen', waardoor grove poriën minder zichtbaar lijken.
Een exfoliant geeft de huid een gladder, egaler oppervlak en kan op langere termijn rimpels minder doen opvallen. Dit komt omdat een exfoliant dieper in de huid werkt dan een scrub, die toch wat oppervlakkiger te werk gaat.In tegenstelling tot een scrub of peeling spoel je een exfoliant niet af.
Dode huidcellen zijn, surprise surprise, huidcellen die niet langer meer leven. Ze vormen de buitenste laag van je huid. Ze bieden je bescherming en slecht zijn ze op zich dus niet. Als er echter een ophoping van dode huidcellen is, dan zal je huid er dof en oneffen uitzien.
Wanneer je regelmatig de celdeling in je huid dankzij een peeling stimuleert, werk je tegen de veroudering van de huid. Doe dit maximaal 2x per week en lees de gebruiksaanwijzing van jouw product goed door. Elk product heeft een eigen werking en daarom is het belangrijk om de gebruiksaanwijzing aan te houden.
Een peeling is dan ook vele malen effectiever voor een stralende huid dan een scrub. Omdat een peeling een intensieve, maar ook risicovolle behandeling is, adviseren wij om dit door een huidspecialist te laten doen. Hierdoor voorkom je schade aan de huid en ben je verzekerd van het gewenste resultaat.
Wat is body peeling? Een body peeling is niets anders dan oppervlakkige huidcellen verwijderen die plaats maken voor jonge huidcellen. Het helpt niet alleen dode huidcellen te verwijderen en nieuwe te stimuleren, maar ook zwarte puntjes (mee-eters), vergrootte poriën en fijne lijntjes worden verminderd, zoals rimpels.
Exfoliëren is een manier om huidcellen van de bovenste huidlaag te verwijderen. Dit kan op drie verschillende manieren: mechanisch, enzymatisch en chemisch. Bij een mechanische exfoliatie worden dode huidcellen van de huid afgeschuurd door middel van een product met een korrel erin.
Breng de exfoliant in het begin om de dag aan en kijk hoe je huid daarop reageert. Zodra je huid eraan gewend is, kun je de exfoliant tot twee keer per dag gebruiken.
Een exfoliant helpt om het natuurlijke proces weer in balans te brengen. Als je dode huidcellen op milde wijze verwijdert, kun je daarmee verstopte poriën en puistjes tegengaan, rimpels minder diep maken en zelfs met een droge huid afrekenen.
Exfoliëren doe je niet met een grove peeling, maar met een exfoliant die glycolzuur (AHA) of salicylzuur (BHA) bevat. Deze zuren zorgen ervoor dat de verbinding tussen de laag dode huidcellen en de laag cellen daaronder minder sterk is. Hierdoor laten de dode huidcellen los zonder de cellen daaronder te beschadigen.
Het gezicht scrubben is voor veel mensen een vast onderdeel van de beauty routine. Bij sommigen is het zelfs een onderdeel van de dagelijkse routine. Toch is dit niet zo verstandig. Scrubben kan de gezichtshuid beschadigen en de natuurlijke balans verstoren, waardoor je juist meer huidproblemen krijgt dan oplost.
Scrubben komt voor het scheren! Dat is de gouden volgorde omdat je tijdens het scrubben je scheerbeurt voorbereid. Mocht je je eerst scheren en daarna scrubben, dan is het wachten op huidirritatie.
Ga met de bodyscrub in zachte ronddraaiende bewegingen over de huid. Geef extra aandacht aan de plekken waar de huid sneller ruw wordt, zoals op je ellebogen, je voeten en je knieën. Spoel het product af met water en droog je af. Breng daarna een hydraterende crème aan.
Je kan peelings indelen in 3 types: mechanische, enzymatische, of op basis van fruitzuren.
Doet een (chemische) peelingbehandeling pijn? Nee, de behandeling doet geen pijn.
De beste peeling is een AHA & BHA serum met natuurlijke fruitzuren. De meest bekende exfolianten zijn Alpha Hydroxyzuren (zoals Melkzuur) en Beta Hydroxyzuren (zoals Salicylzuur).
Daarom adviseren we om niet te vaak te scrubben, een gezonde huid heeft genoeg aan 1x scrubben per week. Een droge huid scrub je het beste maar één keer in de maand en een vette huid kan je het beste één tot twee ker per week scrubben.
De bekendste exfolianten zijn AHA's, BHA's en PHA's, waarvan de eerste twee vooral favoriet zijn. Wij gaan het hebben over de tweede van het rijtje, de BHA, die bekend staat als salicylzuur en geschikt is voor de vette, gevoelige en rosacea-gevoelige huid én helpt tegen puistjes en mee-eters.
Na de peeling ontstaat er een rode kleur. Afhankelijk van de huid en de soort peeling trekt dit binnen enkele uren weg, maar bij een diepe peeling kan dit soms enkele dagen tot een ruime week zichtbaar zijn. Na 2-3 dagen start het vervellen, en kunnen er op sommige plaatsen korstjes ontstaan..
7 tips voor huidverzorging na een peeling:
Maak geen gebruik van een hete douche, sauna, zwembad of stoombaden tot 2 weken na de behandeling.
Voor bijna alle huidtypes is het een aanrader om regelmatig een peeling te doen. Het heeft vooral voordelen bij de volgende huidcondities: Bij acne helpt exfoliatie om tot diep in de poriën te zuiveren en ontstekingen te voorkomen door de celvernieuwing te stimuleren.