Dus, welke Matcha poeder is het beste? Ceremoniële Matcha poeder uit Japan is de beste kwaliteit Matcha die te koop is. Deze Matcha kenmerkt zich door een intens groene kleur, zoete geur en zijdezachte structuur. De smaak kan omschreven worden als zacht, romig, lichtzoet en umami met een complexe nasmaak.
Een premium kwaliteit Matcha is erg fijn en voelt zijdeachtig. Een lage kwaliteit Matcha is wat grof en voelt korrelig tussen je vingers. Voor Matcha geldt: hoe groener, hoe beter. Een goede kwaliteit Matcha herken je aan een helder, frisgroene kleur.
Goede matcha kan je kopen in gespecialiseerde theewinkels of makkelijk online bij Joy of Matcha (www.joyofmatcha.com).
Matcha thee poeder kost gemiddeld tussen de €25 en €45 per 100 gram. De prijs is echter sterk afhankelijk van de kwaliteit.
Naast antioxidanten is Matcha ook rijk aan vitaminen (A, B, C, D), vezels, chlorofyl (bladgroen) en mineralen, zoals magnesium, chroom, calcium en zink. Ontgiftigt op natuurlijk en effectieve wijze en stimuleert het metabolisme. Matcha vormt een goede ondersteuning voor het energie- en alertheidsgevoel.
Matcha helpt de darmflora te versterken
Die polyfenolen zitten ook in de theeplant (de camellia sinensis) en wanneer je ze opneemt via matcha, zorgen ze voor een toename van de goede darmbacteriën.
De aanbevolen hoeveelheid Matcha thee per dag is 1 tot 3 kopjes. Er vanuit gaande dat 1 kopje thee 2 gram Matcha bevat zou dat betekenen dat je 2 tot 6 gram Matcha poeder per dag veilig kunt consumeren. Een overconsumptie Matcha poeder kan leiden tot maagproblemen.
Zoals in het rijtje van de gezondheidsvoordelen al even genoemd werd, is matcha een goede keus bij het afvallen. Dit komt omdat het bevorderend werkt voor je bloedsuikerspiegel waardoor vet minder snel opgeslagen wordt. Drink maximaal zo'n 3 koppen per dag en je zult snel merken dat je gewicht verliest!
Het rijke gehalte aan antioxidanten in matcha vertraagt de veroudering in ons lichaam. Hierdoor helpt matcha bij het tegengaan van hart-en vaatziekten en blijven huid en bloedvaten soepeler. Matcha thee bevat veel calcium, kalium, vitamine A en C, ijzer en eiwitten die je immuunsysteem versterken.
Een kopje Matcha bevat minder caffeine dan een kopje koffie, maar geeft een gebalanceerde energy-boost die een paar uur (4-6) doorwerkt. Matcha is rijker aan antioxidanten, die je beschermen tegen ziektes en veroudering.
Matcha is duurder en superieur aan gewone groene thee, deels vanwege het unieke groeiproces.
Voedingdeskundige Sandra Bekkari drinkt al 15 jaar twee kopjes per dag en deelt haar tips voor matcha newbies: Kies pure matcha zonder toevoegingen. Check het etiket: sommige soorten worden vermengd met suiker of andere theesoorten van mindere kwaliteit. De kleur van de thee moet mooi groen zijn.
Doe 1 gram (een halve theelepel) matchapoeder in een kommetje en druk herhaaldelijk met de bamboe garde om klonters te voorkomen. Voeg 80 cl warm water toe (dit mag niet warmer zijn dan 80°C). Klop de thee gedurende enkele seconden met de bamboe garde op tot een schuimige vloeistof.
Matcha heeft veel van dezelfde smaakkenmerken als gewone groene thee: een grasachtige smaak en een plantaardige smaak die gekenmerkt wordt door een beetje bitterheid en een vleugje zoetheid die aan de achterkant blijft hangen.
Je kunt onze Matcha dan ook het beste bewaren in ons luchtdichte Hey Matcha blikje. Zo voorkom je dat er vocht bij komt. Als je verder van plan bent om de Matcha langer dan een maand of 2 te bewaren, dan raden we je aan om dat op een zo koel mogelijk plek te doen. De koelkast bijvoorbeeld.
Matcha, afkomstig van de Camellia Sinensis plant, is een groene thee die gemaakt wordt van gestoomde en gedroogde theeblaadjes, die gemalen worden met een speciale granieten molensteen tot een fijn poeder.
Matcha is gezond
Over Matcha kunnen we zeggen dat het de gezondste thee is die er bestaat. Het bevat namelijk 10 keer zo veel antioxidanten als dat van groene thee. Twee van de belangrijkste stoffen, die bijdragen aan je gezondheid, zijn antioxidanten en polyfenolen (een andere vorm van antioxidanten).
Ook wanneer je gewicht wil verliezen kan matcha je helpen. Het is laag in calorieën (want: bladgroente), maar stimuleert ook de stofwisseling en werkt vochtafdrijvend. Naast thee zetten van matcha kun je matcha poeder in nog veel meer gerechten gebruiken, bijvoorbeeld in toetjes en smoothies.
Voor één kopje matcha thee gebruik je 2 schepjes matcha thee (met een speciale matcha lepel) en 100 ml water.
Matcha kan koud en warm gedronken worden. Om de meeste voordelen te krijgen is het echter beter matcha in heet water te zetten (+80°C/176°F) en er zo nodig ijsblokjes aan toe te voegen. Hete matcha geeft een betere concentratie, verhoogt de hersenactiviteit, normaliseert de hormonen en verbetert de stemming.
Matcha thee bevat er namelijk zeer weinig – 1 gram bevat slechts zo'n 3 calorieën (1).
Hoeveel cafeïne / theïne bevat matcha? Een kop groene matcha thee (½ theelepel) bevat minder cafeïne dan een kop koffie, maar meer cafeïne dan een kop groene thee. Het exacte cafeïnegehalte varieert een beetje bij elke oogst van bladeren, maar het is ongeveer 29-37 milligram per kopje.
Doe 1 gram (=1 theelepeltje) matcha in de kom. Giet 1-2 ml koud water op de Matcha en roer deze met de bamboe whisk tot alle klontjes zijn verdwenen en de matcha een gelijkmatige groene pasta is geworden.
De meerderheid van de Matcha gebruikers nuttigt 1 tot 2 porties Matcha per dag (1 gram per portie). Dit staat gelijk aan de gezondheidsvoordelen van 10 tot 20 koppen groene thee. In principe is er geen maximum qua hoeveel Matcha je per dag mag drinken.
Een ongeopende verpakking Matcha poeder blijft ongeveer 10 maanden goed met behoud van kleur, geur en smaak. Na het openen van de verpakking dient deze binnen 4 weken geconsumeerd te worden. Na deze tijd zal de kwaliteit van de Matcha minder worden, maar is deze wel nog bruikbaar.