Betonschroeven zijn qua verwerkingstijd de snelste oplossing voor het bevestigen in beton. De montage gebeurt enkel door de schroef in te schroeven – en dat gaat zonder aandraaimoment of verwerkingsgereedschap. Betonschroeven kunnen compleet en in een geheel gedemonteerd worden. Eenvoudig uitdraaien.
Betonschroeven worden over het algemeen gebruikt voor het bevestigen van gemiddelde tot zware installaties in beton, massieve baksteen, holle baksteen of stenen ondergronden. Andere benamingen voor betonschroeven zijn betonankers, betonbouten of betonschroef ankers.
De messing plug gebruik je voor het monteren van een bout in harde massieve materialen, zoals beton en kalkzandsteen. Het voordeel van deze pluggen? Je hoeft geen diep gat te boren om toch een optimale sterkte te verkrijgen.
Standaard- en universele pluggen
Standaardpluggen zijn een ideale keuze wanneer ze op massief bouwmateriaal bevestigd moeten worden. De universele plug is (de naam zegt het al) bruikbaar voor elke muur. In beton en massief steen spreidt hij zich en klemt zich vervolgens vast.
Weet je niet of de muur onder de pleisterlaag van baksteen of beton is? Boor een ondiep gaatje en kijk welke kleur het gruis heeft.Is dit rood, dan is de muur van baksteen.Is het wit of grijs, dan heb je waarschijnlijk met beton te maken.
Een betonanker is ook verkrijgbaar zonder schroefdraad, maar als een soort van metalen of gietijzeren plug. De werking is ongeveer hetzelfde, maar hier zitten geribbelde delen aan de achterzijde. Wanneer hier een schroefdraad in het anker wordt gedraaid zullen de geribbelde delen zich in het beton vasthechten.
Boort u zelden in beton? Dan raden we steenboren met een hardmetalen punt aan. U kunt daarnaast speciale boren gebruiken, waarmee u in hout, metselwerk, baksteen, graniet of in tegels kunt boren. Betonboren zijn het meest geschikt, maar die kunt u alleen voor beton en steen gebruiken.
Je kunt een boorhamer of klopboormachine gebruiken. Als je vaker gaten in beton boort, overweeg dan een boorhamer aan te schaffen. Deze is bijzonder geschikt voor harde materialen (zoals beton) en bespaart je enorm veel kracht. Voor incidenteel boren volstaat een klopboormachine.
Niet geschikt voor boren in beton
Omdat beton de laatste decennia zo hard is geworden, is het bijna onmogelijk is om er met een klopboormachine in te komen. De klopboor is daarom niet geschikt voor het boren in beton.
Slagpluggen worden toegepast om hout op harde ondergronden zoals beton te bevestigen. Ze worden bijvoorbeeld veel gebruikt om regelwerk aan betonpalen te bevestigen, maar ook om de stootlat van tuindeuren te bevestigen tegen de muur.
Een klopboormachine is voor velen nog dé machine voor het boren in steen en beton. De boorhamer bracht daar echter een jaar of 30 geleden verandering in. Het belangrijkste kenmerk van een boorhamer is namelijk dat deze door hard materiaal heen kan boren. Om te boren in beton gebruik je dus het beste een boorhamer.
De bijzondere functie van RVS zelftappers of zelftappende schroeven is vrij gemakkelijk af te leiden uit de naam: de schroef is zo ontworpen dat deze door de draaibeweging zelf een schroefgat tapt in het metaal of de kunststof waar u mee werkt. U dient wel voor te boren.
Ankerbouten, ook wel keilbouten genoemd, zijn bij uitstek geschikt voor het monteren van zware belastingen.
Er zijn talloze spijkers verkrijgbaar, maar slechts heel weinig ervan zijn werkelijk geschikt om een gat in een betonnen muur te spijkeren. Voor beton raden we aan stalen spijkers met een lengte van 1 cm tot 2 cm. Om te voorkomen dat de stalen spijkers gaan roesten, moeten ze gegalvaniseerd of van messing zijn.
Betonnagels zijn gemaakt van hard staal en bevat ribbels. Daardoor hecht de spijker zich in beton. Dus wilt u een spijker in beton of een spijker in de muur bevestigen raden wij deze betonnagels zeker aan.
Beton is een zeer hard materiaal en de klopstand op de boormachine is een stuk minder krachtig dan bijvoorbeeld de boorhamer. Omdat niet iedereen beschikt over een boormachine met een boorhamerfunctie beschikt, wordt vaak de boormachine met klopfunctie gebruikt om te boren in beton.
Voor het snel en eenvoudig ophangen van kleine lijstjes kan gebruik gemaakt worden van betonhaakjes. Dit zijn kunststof haakjes met een paar kleine harde stalen pennetjes erin die in steen of beton kunnen worden geslagen.
Zelfklevende spijkers of haakjes zijn een handig alternatief voor de traditionele schroef of spijker in de muur. Ze zijn geschikt voor verschillende ondergronden zoals behang en pleisterwerk. Ook heb je haakjes die speciaal gemaakt zijn voor tegels.
Boor nooit zomaar een gat in de muur of het plafond, want dan loop je het risico om een elektriciteitskabel, waterleiding, gasleiding of metaal te raken. Hierdoor kun je een elektrische schok, een overstroming, een kapotte boormachine of zelfs explosies krijgen.
Paalhouders met een pin moet je altijd in de grond betonneren. De pin zelf moet volledig in de grond zitten, wat ongeveer zo'n 70 centimeter is. Je gebruikt eerst een grondboor om een gat te maken, waarna je het gat vult met snelbeton en de paalhouder erin plaatst.
Plaatsing van ankers
De ankers kunnen geplaatst worden voor de funderingen gestort worden. Ze worden gelast aan de wapeningskorf van de fundering of met een constructie (uit bv. hout) op hun plaats gehouden. Anderzijds kan men de beton storten en terwijl het beton nog nat is de ankerstoel langzaam erin laten zakken.