Slagroom is eigenlijk koemelk met een hoog vetpercentage. Het wordt gewonnen uit volle melk. De Nederlandse slagroom bestaat voor minimaal 30% en maximaal 40% uit vet. De term slagroom verwijst naar het 'slaan' van room: geslagen room of opgeklopte room.
Wat is slagroom? Slagroom is een relatief dunne, vloeibare soort room die minimaal 30% vet bevat. De slagroom in onze supermarkten heeft meestal een vetpercentage van rond de 35%. Door dit vetpercentage wordt de lucht tijdens het opkloppen 'gevangen', waardoor je er een luchtige slagroom van kunt maken.
Slagroom is rijk aan de in vet oplosbare vitamines, namelijk de makkelijkst opneembare vorm van vitamine A, belangrijk voor o.a. een goede schildklierfunctie en alvleesklierwerking, vitamine D, noodzakelijk voor de calciumopname, vitamine E, een antioxidant die celveroudering remt en vitamine K nodig voor je lichaam om ...
Crème fraîche en slagroom bevatten beiden veel verzadigd vet.Beide producten hebben een vetgehalte van 35% en staan niet in de Schijf van Vijf. Eet ze daarom liever niet te vaak. Of je bijvoorbeeld een quiche maakt met slagroom of crème fraîche maakt dus niet uit: de een is niet gezonder dan de andere.
De beste room voor een perfecte en stevige slagroom
Zorg dat je een slagroom gebruikt met een hoog vetpercentage. Het beste is slagroom met een hoog vetpercentage (35-40%). In de supermarkt kun je vaak tot 35% kopen, bij de groothandel en bij boerderijwinkels vind je soms slagroom met een vetpercentage van 40%.
Slagroom of een banaan? Conclusie: een toefje slagroom is echt minder schadelijk voor je gezonde dieet, dan je misschien denkt. Minder calorieën maar wel meer vet. Bij een banaan is dat dus precies andersom.
Tips voor stevige slagroom:
Gebruik slagroom met een vetgehalte van 35%, liefst nog hoger. Wat oudere slagroom houdt de lucht beter vast. Eventueel kun je slagroom nog licht vetter maken door een klontje roomboter op kamertemperatuur mee te mixen.
Omdat crème fraîche een vettere room is, met 30 tot 35 procent vet, kan het wel in warme gerechten gebruikt worden. Slagroom is ook vetter dan zure room, en staat daarmee ongeveer gelijk aan het vetgehalte van crème fraîche.
Slagroom uit de supermarkt bevat als tweede ingrediënt suiker. Dat betekent dat er flink veel van inzit. Zo bevat het 11 gram suiker per 100 gram.
Slagroom is zuivel of eigenlijk een onderdeel van de melk van een koe. Als je verse melk laat staan komt de room boven drijven, deze vette room wordt er dan afgeschept (afromen noemen we dat) en dat is dus slagroom. In de fabriek wordt de room natuurlijk niet handmatig van de melk geschept.
Slagroom en crème fraîche hebben ongeveer hetzelfde hoge vetpercentage, van rond de 35%. In kookroom en sojaroom is dat percentage een stuk lager, namelijk ongeveer 20%. Maar dat is nog redelijk calorierijk. Je kunt er ook voor kiezen af en toe de extra room achterwege te laten.
Bij het maken van roomboter komen inderdaad geen ingewikkelde processen kijken, maar dat maakt het niet gezond. Roomboter is namelijk van nature rijk aan vetten (82 gram per 100): vooral verzadigd vet, plus daarnaast ook transvet.Deze vetten verhogen het risico op hart- en vaatziekten.
De gasdruk in de patroon zorgt ervoor dat de slagroom mooi en luchtig uit de slagroomspuit komt. Een standaard slagroompatroon bevat 8 gram distikstofoxide gas, ook wel lachgas genoemd. Met één patroon kun je ongeveer een halve liter slagroom, saus of mousse bereiden.
Hoeveelheid eiwit in slagroom:
0,2 gram. in 1 toef (10 gram)
Melk en melkproducten zoals kaas, yoghurt en kwark vallen onder de categorie zuivel. Zuivel is gezond, ook als je diabetes hebt. Met zuivel bedoelen we producten die zijn gemaakt van rauwe melk.
slagroom is een perfect koolhydraatarm tussendoortje voor een koude winterse dag. Let dus wel op dat je verse slagroom koopt, want slagroom uit een spuitbus is natuurlijk helemaal niet koolhydraatarm en bevat zelfs heel veel suiker (vaak bijna de helft).
Er zitten 35 kilocalorieën in 1 toef (10 gram) slagroom. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'slagroom'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Half & Half Plus Boter. De beste vervanger voor slagroom is half en half met boter. Half-and-half heeft al een hoog vetgehalte. Door toe te voegen een beetje boter, kunt u het vetgehalte van slagroom nabootsen.
Yoghurt kan een goed alternatief zijn voor room in sauzen en dressings. Doordat het een gefermenteerd product is mag je het niet te hoog verhitten. Laat yoghurt niet meekoken, maar werk je gerecht er op het einde mee af, anders kan je saus schiften.
Volle room of slagroom
Deze crème bevat ten minste 35% vet en is het product dat overblijft na het centrifugeren van melk. Deze room kan goed worden opgeklopt, vandaar dat we hem ook wel slagroom noemen. Een vuistregel: hoe hoger het vetgehalte, hoe beter je de room kan opkloppen en hoe langer die stijf blijft.
Banketbakkersroom met slagroom maken is heel makkelijk: je vervangt de melk in het recept simpelweg door slagroom! Op deze manier krijg je een extra romige banketbakkersroom, maar ook zonder de slagroom is het eindresultaat al erg lekker en romig hoor.
Ingrediënten: dextrose, gemodificeerd zetmeel (E 1412), anti-klontermiddel (calciumfosfaten (E 341)).
Alle slagroom die je in Nederland in de winkel kan kopen, is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Deze is voor verwerking verhit tot een temperatuur van minimaal 70°C, waardoor schadelijke bacteriën zijn gedood.