Een seniorenwoning is een zelfstandige woning die bedoeld en geschikt is voor mensen van 55 jaar en ouder.
Als u in aanmerking wilt komen voor een senioren huurwoning dient u zich in te schrijven bij de organisatie die de woningen verdeelt, en vaak heeft u een huisvestigingsvergunning nodig. Als u meer informatie wilt, kunt u deze bij uw gemeente opvragen.
50plus & diversiteit
50plus woningen zijn al lang geen aanleunwoningen meer. Het gaat nu vaak om levensloopgeschikte woningen, waarbij toegankelijkheid en aanpasbaarheid essentiële criteria zijn. Nieuwbouw voor 50plus is flexibeler en een groeimarkt.
Een sociale huurwoning kost minimaal 500 euro per maand. In de stad kan de prijs oplopen tot meer dan 700 euro. Maakt de woning deel uit van een complex? Dan betaalt u meestal ook servicekosten.
Een 55+ woning is een woning waarvoor een minimale leeftijdsgrens is van 55 jaar. Alleen als u (of uw medewoningzoekende) 55 jaar of ouder bent, maakt u kans op deze woning. De corporatie die de woning adverteert bepaalt of de woning een '55+ woning' is.
De belangrijkste redenen hiervoor zijn gezondheids- of ouderdomsklachten (genoemd door 50 procent van de 55-plussers) en een te grote woning (ongeveer 40 procent). Zes op de tien 55-plussers die nog willen verhuizen hebben een voorkeur voor een flat of appartement. Ook seniorenwoningen zijn populair.
Een seniorenwoning is speciaal ontwikkeld voor ouderen vanaf 55 jaar. Het idee achter deze woningen is dat mensen op leeftijd langer zelfstandig kunnen blijven wonen. De woning wordt aangepast aan de behoeften van de bewoners (gelijkvloers, lift, etc).
Een senioren(plus)woning is een zelfstandige woning voor mensen van 55 jaar en ouder. Deze woningen hebben meestal geen drempels. Woningen die hoger liggen dan de begane grond, kunt u bereiken via een lift. De eerste slaapkamer, woonkamer en badkamer bevinden zich op dezelfde verdieping.
Een zorgwoning is een geschikte woning als u veel zorg nodig hebt. Een zorgwoning biedt meer zorgmogelijkheden dan een aanleunwoning. In een aanleunwoning woont u in een beschermde woonomgeving waar diensten worden geleverd vanuit een zorginstelling of een dienstencentrum.
Een seniorenwoning is een woning die speciaal voor ouderen is gebouwd of aangepast. In de meeste seniorenwoningen zijn de woonkamer, badkamer, slaapkamer en keuken op dezelfde verdieping. Zo'n woning heet ook wel nultredenwoning. Maar een eengezinswoning met traplift kan ook geschikt zijn als seniorenwoning.
Het handige is bovendien dat ze gewoon op de riolering en leidingen van het bestaande huis worden aangesloten. Denk voor de kosten van een zorgwoning aan een vanaf prijs van ca. € 85.000,-. U kunt er mogelijk wel een vergoeding voor krijgen en huren behoort ook tot de opties.
Een huisvestingsindicatie geeft voorrang op een gelijkvloerse woning. Deze woning is op de begane grond of bereikbaar met een lift. De huisvestingsindicatie is voor iemand met blijvende lichamelijke problemen in de huidige woning.
Je moet rekenen op ongeveer € 50.000 voor een aanbouw aanleunwoning. Dit is wel een vanaf prijs en heel erg afhankelijk van je wensen en het formaat woning. De kosten zijn veel lager dan een compleet nieuwe woning bouwen of verhuizen naar een veel grotere woning.
Als u voldoet aan bepaalde inkomensgrenzen, minimum 18 jaar bent en geen andere woning bezit, dan kunt u in aanmerking komen voor een sociale huurwoning van een Sociale Huisvestingsmaatschappij.
Wat is de huurprijs? Een sociale huurwoning kost minimaal 500 euro per maand. In de stad kan de prijs oplopen tot meer dan 700 euro.
Nultredenwoning. In een nultredenwoning zijn woonkamer, keuken, badkamer, toilet en tenminste één slaapkamer gelijkvloers, dus op hetzelfde niveau als de voordeur. Ook van buitenaf is een nultredenwoning zonder traplopen bereikbaar. Deze woningen zijn met name geschikt voor mensen met (lichte) lichamelijke beperkingen.
Definitie Nultredenwoning: Woningen die geschikt zijn voor mensen met lichte lichamelijke functiebeperkingen. Uitgangspunt is dat de basisfuncties (woonkamer, keuken, douche, wc en minimaal 1 slaapkamer) gelijkvloers zijn.
De ideale woning is de huidige woning, maar dan aangepast, of een gelijkvloers appartement. Maar opvallend vaak wensen senioren een woonvorm die er nog te weinig is: een wooneenheid met zorg of samenwonen onder gelijkgestemden met zorg dichtbij, zoals een hofje. Verreweg de meeste senioren (95%) wonen zelfstandig.
Voordelen van langer thuis wonen
Zelfstandigheid, zoals u gewend bent. U hoeft geen afscheid te nemen van uw vertrouwde omgeving, buren en vrienden. Sociale contacten zijn makkelijker te onderhouden in de buurt die u kent. U heeft zelf de regie over uw woning en eventuele aanpassingen daarin.
Volgens recente cijfers wonen ruim 330.000 55-plussers in een huis dat niet geschikt is als zij op een dag niet alles meer kunnen.
Elke dag staan om 20.00 uur nieuwe beschikbare woningen online. Vanaf 18.00 uur kunt u alvast op de 'nieuw'-pagina kijken welke woningen om 20.00 uur live gaan. Dan kunt u vooraf al bekijken op welke woning u wilt reageren. Het DirectKans-zoekmodel is één van de vier zoekmodellen waarmee u naar een woning kunt zoeken.
Er zijn gemeenten waar veel mensen op zoek zijn naar een woning. Dan kan het lang duren voordat u een woning heeft. In noodgevallen kunt u voorrang krijgen op een huurwoning. Hier heeft u een urgentieverklaring voor nodig.
Vanaf 1 januari 2020 krijg je alleen nog voorrang als er door geboorte, adoptie of pleegzorg een kind bij komt in jouw gezin. Je huurt al een sociale woning bij Volkswelzijn. Ze verplichten u om te verhuizen naar een andere sociale woning.