De pekingees of pekinees is een klein hondenras, afkomstig uit China. Het ras is al ruim tweeduizend jaar bekend. Tot 1860 kwam het ras voor als gezelschapshond in China en in de laatste eeuwen mocht de pekingees alleen aan het keizerlijk hof gehouden worden.
Een Pekinees puppy kost gemiddeld tussen 1000 en de 1500 euro met stamboom.
Het zijn kleine honden die houden van de warmte en het comfort van binnen. Ze moeten wel regelmatig aan de lijn mee uit genomen worden, op harde ondergrond en niet te ver. De Pekinees is geen schoothond, alhoewel hij wel graag geknuffeld wordt van tijd tot tijd en graag veel aandacht krijgt.
Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de pekinees? De pekinees is een kleine hond die gemiddeld 20 centimeter hoog wordt. Omwille van zijn zware botten ligt zijn gemiddelde gewicht, ondanks zijn kleine gestalte, toch rond de 5 kilogram.
De Pekingees is een kleine reu waarvan het gewicht niet hoger mag zijn dan 5 kg bij reuen en 5,4 kg bij teven. De schouderhoogte wordt niet gespecificeerd in de rasstandaard, maar is meestal maximaal 25 centimeter.
De vacht klitvrij houden
Door zijn lange haren kan de Pekinees snel last krijgen van klitten in zijn vacht en het is noodzaak om deze hier zo snel mogelijk weer uit te halen. Werk bij het borstelen van de hond van de kin tot aan de achterpoten en werk zorgvuldig door elke laag van het haar heen.
In het algemeen hebben de meeste volwassen honden 2 maaltijden per dag nodig: één 's morgens en één 's avonds.
De de Shar-Pei en Chow Chow komen van oorsprong uit China.
Wat wel voor alle boomers geldt is hun lengte en hun gewicht: de schofthoogte van een boomer ligt tussen de 25 en 35 centimeter hoog en hun gewicht mag schommelen tussen de 4 en 8 kilo.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden er duizenden postduiven ingezet om veelal geheime berichten van en naar het front over te brengen. Een van deze duiven deed dit werk zo goed, dat ze zelfs een Franse dapperheidsonderscheiding ontving: het Croix de guerre.
Er bestaan meer dan 345 rassen die door de Fédération Cynologique Internationale, of FCI, erkend zijn. De FCI is een wereldwijde organisatie die de registratie van hondenrassen en stambomen bijhoudt. Al deze rassen zijn onderverdeeld in tien rasgroepen.
Kleine krachtpatsers. De Franse Bulldog wekt met zijn korte, gedrongen lichaamsbouw de indruk van een gespierde compacte viervoeter. Ze hebben een schofthoogte van 30 cm en een gewicht tussen de 8 en 14 kg. Opvallend zijn de grote staande vleermuisoren op de hoekige kop en de korte staart.
Utonagan. De Utonagan is een voor het eerst gefokt in de jaren'80 van de vorige eeuw en is ontstaan door onder andere een Siberische Husky, een Duitse herder en Alaska-malamute te kruisen. Allemaal honden die veel weg hebben van een wolf, niet gek dat het resultaat dus ook op een wolf lijkt.
Bij de Shar Pei en de Chow Chow is de mutatie echter dominant, wat wil zeggen dat deze honden eigenlijk altijd een blauwe tong hebben.
Met het Engelse dew claw wordt niet alleen de vijfde teen aan de achterpoot, maar ook de normale vijfde teen aan de voorpoot bedoeld. Het is beslist niet gewenst deze teen te verwijderen. Hubertusklauwen zijn standaard voor de Franse Pyrenese berghonden en Turkse kangals (Anatolische herders).
Loop het laatste rondje vlak voordat jullie gaan slapen en zorg dat in ieder geval één van de uitlaatrondes minimaal een half uur duurt. Extra tip: Wacht met je hond uitlaten tot minimaal een uur na zijn maaltijd om de kans op een maagtorsie te verkleinen.
Ik voer van af 9 weken ook nog maar 3x per dag en de laatste voeding is sávonds tussen 19.00 en 21.00 gelijk met de voeding van de volwassen honden.
Pluk de vacht
De beste manier om je hond zelf te trimmen is gewoon met de hand of met behulp van een trimmesje. Pak een pluk haar tussen je wijsvinger en duim en trek deze voorzichtig los. Kijk uit dat je viervoeter geen pijn ervaart wanneer je aan plukken trekt die nog stevig vast zitten!
Doe dit zeker eens per week, maar liever nog twee tot drie keer. Dit zijn een paar dingen om op te letten. Als je zelf lang haar hebt, dan weet je dat een klit uitborstelen best pijnlijk kan zijn. Dit is voor je pomeriaan nét zo pijnlijk.
Honden kunnen je likken omdat ze voelen dat ze een (positieve) band met je hebben. Ze leren dit als ze jong zijn. Dus als hond bij je op de bank komt en begint met likken dan is hij op zoek naar bevestiging en genegenheid. Hij houdt dus gewoon van je!