Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Nee! Om je gerust te stellen: gevoel is niet zomaar weg. Wel val je beide 'gewoon' weer terug in je oude vertrouwde gedragspatronen, waardoor het kan lijken alsof je gevoel weg is.
Intimiteit groeit vanzelf.
Onderzoek toont het tegenovergestelde aan. Wanneer partners op een dag veel persoonlijke informatie met elkaar hebben gedeeld, goed naar elkaar hebben geluisterd en elkaar hebben gesteund, ervaren ze meer intimiteit in hun relatie.
Niets om je zorgen over te maken, want het is volkomen normaal. Maar volgens wetenschappers is er wel een manier om opnieuw verliefd te worden op je parnter. Een studie uitgevoerd door Universiteiten van Rotterdam en Missouri heeft aangetoond dat het mogelijk is om zelf te sturen hoe graag je iemand ziet.
Veel mensen zijn nieuwsgierig naar hoe het hun oude liefdes is vergaan, zegt de Amerikaanse ontwikkelingspsychologe Nancy Kalish van California State University, Sacramento. En als oude geliefden elkaar na jaren weer ontmoeten, slaat de vonk vaak opnieuw over. Met hernieuwde relaties en zelfs huwelijken als gevolg.
Een liefdesgevoel verdwijnt niet ineens, zoals woede of seksuele opwinding plotseling over kunnen gaan. Het is ook niet hetzelfde als verliefdheid. Verliefdheid gaat op zeker moment vanzelf over. En dat geldt zeker niet voor een liefdesgevoel.
Weet u het nog? Het moment dat u dacht: wat zou het toch leuk zijn om samen te wonen met mijn lief. Hoe lang dat ook geleden is, er is bijna altijd een manier om dat verliefde gevoel van vroeger terug te krijgen, zegt relatietherapeut Ellen Huijsmans.
Hoelang duurt het? “Vaak houdt het op na twee jaar, dat is de logische herstelperiode na een relatie. De duur van zo'n reboundrelatie loopt dus gelijk met de periode van rouw na een lange relatie. Wanneer je jezelf opnieuw gevonden hebt, weer in evenwicht bent, dan houdt het op”.
Ga bij jezelf na wat je nodig hebt om seksuele opwinding te ervaren en zin te krijgen. Bedenk voor jezelf opwindende verhalen en geniet van de opwinding. Als je dit regelmatig doet, raak je gemakkelijker opgewonden op de momenten dat je partner er zin in heeft.
Hersenonderzoekster Jill Bolte Taylor ontdekte dat een emotie 90 seconden duurt, vanaf het ontstaan tot het verlaten van je lichaam. Tenminste, als je deze bewust ervaart en er geen gedachten op los laat, zoals gewenst, ongewenst, goed, slecht, enz.
Het is een emotionele leegte in jezelf, wat kan knagen, zeuren, naar aan kan voelen. Het kan samen gaan met gevoelens van verdriet, geïsoleerd voelen, eenzaamheid en verveling. Een leeg gevoel hebben kenmerkt zich door één of een aantal van de volgende dingen: zeurend of knagend gevoel.
Na ontrouw lijkt het soms onmogelijk het vertrouwen ooit nog te herstellen. Toch zijn veel relaties veerkrachtiger dan je denkt. Met veel geduld en toewijding kan vertrouwen in je relatie weer langzaam teruggewonnen worden. Misschien ben je zelfs het vertrouwen in de relatie zelf kwijt.
Uit een onderzoek blijkt dat 50% van de koppels die uit elkaar gaan, later toch weer bij elkaar komen. Er zijn zelfs koppeltjes bij wie dit een terugkerend patroon wordt. Vaak wordt geadviseerd om de eerste periode nadat je relatie voorbij is, je partner zo veel mogelijk met rust te laten.
Recent onderzoek wijst uit dat we tijdens onze levensloop slechts drie keer verliefd worden, en telkens ook op een andere manier. Waar bevinden jij en eventueel je partner zich? Een kleine nuance: de studie werd uitgevoerd onder 3.000 Britse mannen en vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 37 jaar.
Liefde is samen zijn, liefde is voor altijd, liefde is elkaar de ruimte geven, elkaar accepteren, respecteren en er voor elkaar zijn in goede en slechte tijden. Een mix van hard werken en dingen vanzelf laten gaan, dat is echt liefde! Maar ook voor iemand anders dan je partner kun je onvoorwaardelijke liefde voelen.
Psychiaters waarschuwen echter dat elkaar in het begin bijna dagelijks zien allesbehalve een goed idee is. Hoe verliefd je ook bent: probeer elkaar niet meer dan 2 keer per week te zien, is het devies van psychiater Scott Caroll. Volgens hem is het in het begin rustig aan doen dé sleutel naar een gelukkige relatie.
Maar je eerste liefde kan je maar niet vergeten, hoe graag je het soms ook zou willen. Hoe kan dat? Volgens relatie-experts zijn er diverse redenen aan te wijzen waarom een eerste liefde zo onvergetelijk is. De chemie in onze hersenen speelt daar een belangrijke rol in.
Was je drie jaar samen met je ex-partner, dan duurt het liefdesverdriet dus anderhalf jaar.Een andere theorie is de '21 dagen-regel'. Zoals de naam doet vermoeden, gaat de regel ervanuit dat je je na drie weken stukken beter zou moeten voelen, hoe lang de relatie ook duurde.
Het betekent ongeveer hetzelfde als liefde voelen voor. Het verschil is dat we bij het laatste de gevoelswaarde van de relatie benadrukken terwijl we bij houden van de nadruk leggen bij verantwoordelijkheid nemen, en het beschermen van en zorgen voor de ander. Houden van hoeft niet wederkerig te zijn.