Stamhout (mits van goede kwaliteit) zal in veel gevallen opgaan in de houtproductie en versnipperde takken verdwijnen meestal naar een energieopwekking. Dit kan gaan om een biovergassing of energiecentrale, maar ook een kolencentrale is hierin niet uitgesloten.
Houtkap is het omzagen of omhakken van bomen. Zowel in voor de houtteelt aangelegde productiebossen als in natuurlijke bossen vindt houtkap plaats. Houtkap vindt onder andere plaats ten behoeve van de houtindustrie en het bosbeheer gericht op biodiversiteit.
"Een beetje boom is al gauw 8.000 euro waard." Dat een boom grote ecologische waarde heeft is bij de meeste mensen wel bekend. Maar boomtaxateur Joost Verhagen legt uit dat het voortijdig kappen van bomen ook nog eens flink wat geld kost. De kennis over de baten van een boom kan beter, vindt Verhagen.
Grote gevolgen
Hoe meer bomen we kappen, hoe meer CO2 er vrijkomt en hoe sneller de aarde opwarmt. Bomen zijn onze bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering. Dieren hebben veel last van ontbossing. Hun leefgebieden raken versnipperd en hierdoor wordt het lastig om voedsel en soortgenoten te vinden.
Die landen zijn Zweden en Finland, samen goed voor de helft van de groei in Europese houtwinning. Andere landen waar de houtwinning groeit zijn de Baltische staten, Polen, Spanje en Portugal.
Neen, zonder planten (bomen) kunnen wij niet leven. Bomen zorgen voor zuurstof en elk mens heeft zuurstof nodig om te leven. Zonder bomen zal de mens ophouden te bestaan.
Finland is het land met relatief de meeste bomen. De Finse bodem bestaat zelfs voor 77 procent uit bossen.
Daarnaast zorgen het bomen en bosrijke grond ervoor dat neerslag langer bovengronds blijft en gaat het het erosie tegen. Ontbossing heeft dus ook een effect op beschikbaarheid van water voor allerlei ecosystemen en de mens.
Toch is er teleurstellend nieuws, want per jaar worden er ook zo'n 15 miljard bomen gekapt. Om dit enorme aantal iets behapbaarder te maken: dat zijn 41 miljoen bomen per dag, 1,7 miljoen bomen per uur, 29.000 bomen per minuut en bijna 500 bomen per seconde.
Voor elke boom met een stamomtrek vanaf 80 centimeter (gemeten op 1,30 meter hoogte) die u wilt kappen, heeft u een kapvergunning nodig. Eerst mochten bomen (dikker dan 80 cm) in particuliere tuinen vaak zonder vergunning gekapt worden. Dit mag nu niet meer.
Wanneer je bomen gaat kappen zonder vergunning kan de rechter je daarvoor een boete opleggen. Vaak is dit dan een boete voor het "Negeren van een gemeentelijke bepaling", het rooien van bomen waar eigenlijk een schriftelijke vergunning voor moeten worden aangevraagd. Het boete bedrag ligt dan rond de 750,- euro.
Deze lucht bestaat voor 23 procent uit zuurstof en hiervan halen we per ademteug één derde zuurstof uit, zodat je uiteindelijk jaarlijks op een verbruik zit van dik 700 kilo zuurstof. Een volwassen boom produceert in die tijd 100 kilo zuurstof dus heb je per persoon zeven à acht volwassen bomen nodig.
Elk jaar neemt de houtvoorraad in onze bestaande bossen dus toe en daarnaast gaan we in Nederland steeds meer nieuw bos aanleggen. Door onze bossen goed te beheren en verstandig te oogsten, kunnen we eindeloos over de grondstof hout beschikken.
Een boom wordt gekapt omdat hij de groei van anderen bomen in de weg staat. De mooiste en gezondste bomen van het bos krijgen meer groeiruimte als deze bomen worden geveld. Zij kunnen zich dan verder ontwikkelen. Dit leidt tot een bos met dikke, stormvaste en gezonde bomen.
Het verbeteren van de biodiversiteit is ook de reden dat er veel hout in de natuur blijft liggen. Het lijkt misschien 'zonde', maar dood en rottend hout is heel goed voor de natuur. Het creëert meer biodiversiteit doordat er veel schimmels op dood hout groeien, er insecten in wonen en er vogels op af komen.
Meer dan je denkt! Bomen helpen de lucht die we inademen te zuiveren, ze filteren het water dat we drinken en ze bieden leefruimte voor dieren. Bomen voorkomen overstromingen en erosie en helpen de bodem te vullen met voedingsstoffen die nodig zijn voor de landbouw.
Ruim 94 procent van de 16,4 miljoen hectare landoppervlakte van Suriname bestaat uit bos.
Sinds enkele jaren wordt gewerkt aan een systeem waarbij bosrijke landen worden betaald om ontbossing een halt toe te roepen, met als voornaamste doel het tegengaan van klimaatverandering. Dit systeem wordt REDD (Reduced Emissions from Deforestation and Degradation) genoemd.
In die periode werd ontbossing op de ene plek nog gecompenseerd door bebossing elders. Na 2013 is de oppervlakte bos afgenomen tot ruim 364 duizend ha in 2017. Er verdween ongeveer 20 duizend ha bos en er werd ongeveer negenduizend hectare nieuw bos elders aangeplant.
“Zo'n 15 procent van de Amazone is nu ontbost. En dat gaat richting de 20 procent. Het betekent dat 80 procent – zo'n 5,7 miljoen vierkante kilometer – nog overeind staat. En zo'n 40 tot 50 procent daarvan heeft officieel een beschermde status.
Dit komt voornamelijk voor in Indonesië, Latijns-Amerika en Afrika. Per jaar verdwijnt er wereldwijd 8,8 miljoen hectare natuurlijk bos en momenteel is al de helft van de oorspronkelijke bossen op aarde verdwenen.
Grappig genoeg hebben de Scandinavische Faröer Eilanden het minste percentage bos. De eilanden staat op nummer één in de lijst minst bosrijke landen. IJsland staat in die lijst op nummer vijf. Ook zijn er vier landen die helemaal geen bos hebben: San Marino, Qatar, Groenland en Oman.
Ruim 10 procent van het landoppervlakte in Nederland is bos. Dat komt overeen met 3 447 km2, ofwel het totale landoppervlak van Friesland. Per inwoner is 211 m2 bos beschikbaar.