Gedurende deze levensfase worden kinderen schoolkind genoemd. In de leeftijd van 6 -10 jaar zitten kinderen in groep 3 tot en met 6 van het primair onderwijs.
Zodra een kind geen kleuter meer is, vanaf 6 jaar, noemen we het ook wel een schoolkind. Of basisschoolleerling. In Nederland zijn kinderen vanaf 5 jaar verplicht om onderwijs te volgen. Tot 11- of 12-jarige leeftijd krijgen ze les op de basisschool, waarna ze uitvliegen naar het voortgezet onderwijs.
In de leeftijd van 6-10 jaar wordt je kind steeds gevoeliger voor meningen van anderen en heeft het over veel dingen ook een eigen mening. Kinderen denken in deze leeftijdsfase steeds meer na voordat ze iets doen en ze krijgen hun emoties en gedrag steeds meer onder controle.
Een kleuter is een kind van 4 tot 6 jaar.
In de leeftijd van 10 tot 22 jaar groeien kinderen op tot volwassenen. Deze periode heet ook wel de adolescentie.
Gedurende deze levensfase worden kinderen schoolkind genoemd. In de leeftijd van 6 -10 jaar zitten kinderen in groep 3 tot en met 6 van het primair onderwijs.
In de peutertijd ontwikkelt je kind zich snel. Je kind begrijpt en spreekt steeds meer woorden en zinnen, speelt meer samen met andere kinderen en doet steeds meer dingen zelf.
Eind twintigste eeuw werd het woord tiener ook gebruikt voor kinderen van 10 tot 12 jaar oud, en is het aldus opgenomen in sommige woordenboeken. Een groot deel van de tienerjaren wordt beheerst door de puberteit. Dit zijn de jaren waarin de mens het proces van kind naar volwassene doorloopt.
Met kleuter wordt over het algemeen bedoeld een jong kind in de leeftijd van 4 tot 6 jaar. Deze fase valt tussen die van peuter en schoolkind.
In de periode tussen 1 en 2 jaar wordt je kind vaak een dreumes genoemd. De term 'peuter' wordt ook weleens breder gebruikt, voor kinderen tussen de 1,5 en 4 jaar. Een dreumes wordt dan gezien als een 'jonge peuter'. Voor de volledigheid beschrijven we hieronder de ontwikkeling van je peuter vanaf 1,5 jaar.
Tussen 6 en 7 jaar maakt je kind een grote sprong in zijn cognitieve ontwikkeling. Hij leert namelijk om concreet te denken. Dat betekent dat hij minder fantasie krijgt. Hij denkt nog wel in plaatjes: wat hij leert, moet hij vóór zich kunnen zien.
Een kind van zeven kent zo'n 20.000 woorden en kan ongeveer 200 woorden lezen. Dit jaar zal je kind nóg meer woorden leren lezen én schrijven. Hij zal hele zinnen op papier zetten, inclusief punten en komma's. Wat taalontwikkeling betreft lopen jongens trouwens gemiddeld anderhalf jaar achter op meisjes.
Cognitieve ontwikkeling
Lezen en schrijven hebben kinderen in deze leeftijdsfase voor het grootste gedeelte onder de knie. Ze kunnen ook ingewikkelder rekensommen aan, en leren met geld omgaan. Andere schoolvakken, zoals aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en techniek, krijgen steeds meer de aandacht.
De adolescentie is de overgang tussen de jeugd en de volwassenheid. Een adolescent leert omgaan met regels, afspraken en conflicten en is vooral bezig met zelfstandig worden.
Je kind van 11 jaar zit in zijn laatste basisschooljaar.
De betekenis van ouder dan 12 jaar is niet eenduidig. De betekenis kan zijn de 12-jarige leeftijd bereikt hebbend, maar ook 13 jaar of ouder. Men kan dus beter zeggen 12 jaar of ouder, respectievelijk 13 jaar of ouder.
Leeftijd in groep 3
In het onderwijs noemen we dat 'rijpen'.
18 jaar. Gefeliciteerd! Je bent meerderjarig en volwassen voor de wet.
Vanaf die dag mag je stemmen, zelfstandig rijden als je een rijbewijs hebt, drank en wiet kopen, een bankrekening openen, geld lenen, een woning kopen en zelfs minister-president worden. Vanaf je 21ste verandert er niet meer zoveel.
Dit zijn vaak nog geen bestaande woorden, maar stukjes ervan, of iets wat erop lijkt. Je kind gaat steeds meer echte woorden gebruiken, tussen zijn gebrabbel door. De meeste kinderen zeggen hun eerste woorden wanneer zij één tot anderhalf jaar oud zijn. Dit wordt de één-woordfase genoemd.
Na 1 jaar gaat het brein 'inrichten'
En dat merk je als ouder ook! Je kindje is nu geen baby meer, maar een dreumes.
Hoe komen we aan de uitdrukking 'de benjamin zijn'? In de Nederlandse taal wordt de naam niet alleen gebruikt voor de jongste zoon van een gezin of gezelschap. Een benjamin kan ook iemand zijn die een 'stoute' jongen is. Andere namen die van Benjamin zijn afgeleid, zijn Ben, Benny of Bennie.