Kenmerken: Nugget-ijs is zacht en daarom gemakkelijk kauwbaar, terwijl het nog steeds hard genoeg is om te doseren. Toepassing: Dit ijs is het meest geschikt voor frisdranken, koude dranken en gemengde dranken zoals smoothies of bevroren cocktails.
De holle ijsblokjes worden gemaakt met ''koude vingers'', dit zijn staafjes die in het water worden gedompeld. Het water wordt hoog gehouden door een klepje. Door de kou van deze staafjes wordt het water rondom bevroren waardoor er een ijsblokje vormt.
De meeste huishoudelijke ijsmakers verbruiken tussen 50 en 150 watt per uur. De meeste ijsmakers hebben een ingangsvermogen van tussen de 50 en 180 watt. Professionele ijsblokjesmakers voor de horeca hebben echter een veel hoger stroomverbruik van 180 watt tot 500 watt en meer.
Wij hebben een simpel trucje: kook het water eerst en giet het kokende water (eventueel een paar minuutjes laten afkoelen) in je ijsblokjesvorm. Het resultaat: geen ijsblokjes met een wirwar van wit en doorzichtig, maar perfecte clear cubes. Mooi als je een speciale cocktail wil serveren. Succes!
Ijsblokjes maken is simpel: je vult je ijsblokjesvorm met water, zet het in de vriezer voor een paar uur en voilà, je hebt ijsblokjes!
Hoe werkt een ijsblokjesmachine? Een ijsblokjesmachine werkt volgens hetzelfde principe als waarmee u handmatig ijsblokjes maakt. Door de ijsblokjesmachine te vullen met water, ontstaan er ijsblokjes. Het verschil met handmatig ijsblokjes maken, zit hem in de wachttijd.
De Amerikaanse koelkast staat ook bekend om de ingebouwde ijsblokjes machine (Ice-dispenser). Met een druk op de knop krijg je ijsblokjes die automatisch worden gemaakt door de ijsblokjes machine. Er is altijd een voorraadje aan ijsblokjes aanwezig.
In de ijsklontjes zit een vloeistof die bevriest wanneer ze enkele uren in de vriezer liggen. Door de plastic buitenkant kan de vloeistof er niet uitlopen, waardoor er geen smeltwater in je drinken komt. Deze plastic ijsblokjes zijn dus perfect als je niet houdt van ijsklontjes die je drinken waterig maken.
Wel heeft de vriezer een ijstwister; een apparaat dat je zelf vult met water. De vriezer maakt er dan zelf blokjes van. Semi-automatisch dus, omdat je het reservoir moet bijvullen als het leeg is (in tegenstelling tot een ijsdispenser).
IJs bij ALDI
In onze supermarkten kies je uit een gevarieerd aanbod van ijs, van roomijs tot waterijs en van ons ALDI-huismerk tot ijs van A-merken. In het vriesvak van ALDI is voor alle ijsliefhebbers wat wils, in alle soorten en smaken. Proef het ijs van ALDI, gewoon in de dichtstbijzijnde ALDI-winkel.
De truc om ijsklontjes in no time bevroren te hebben lijkt in de eerste instantie juist niet te werken: kokend water! Giet water dat net van de kook af is in je ijsblokjesvorm, schuif de vorm voorzichtig in de vriezer en je zult versteld staan van het resultaat, want zo snel heb je nog nooit ijsblokjes gemaakt!
Er zijn op het internet meerdere vormen voor grotere ijsblokken te vinden. Dit is natuurlijk de makkelijkste manier. Ook kun je een boterhamzakje voor de helft vullen met water, goed dichtknopen en laten bevriezen in de vriezer. Zo simpel kan het zijn!
Vaak wordt ijs niet transparant omdat de gassen die in het water zitten kleine belletjes vormen, of omdat het ijs op een manier bevriest waarbij zich geen grote kristallen kunnen vormen. Door deze onzuiverheden is troebel ijs zwakker, en het smelt sneller dan helder, doorzichtig ijs.
Te koop bij: Alle grote supermarkten zoals Albert Heijn en Jumbo.
Al sinds 1939 maakt het Italiaanse familiebedrijf Tonitto heerlijk ijs. Speciaal voor Albert Heijn maken zij dit luxe slagroomijs met lekkere stukjes pistache.
Zout verlaagt het vriespunt van water – en dus ook het smeltpunt van ijs. Dat wil zeggen dat ijs niet smelt bij 0°C, maar bij een lagere temperatuur. Dat is ook de reden waarom we zout strooien in de winter: het ijs zal sneller smelten.
Je diepvriezer is te koud
Om voedsel lang te bewaren is een temperatuur van maximum -18°C belangrijk. Dit is eigenlijk veel te koud om ijs te scheppen. Een professionele ijsschepvitrine zal afgesteld staan tussen -14°C en -12°C. Het ijs blijft bevroren, maar tegelijk veel zachter.
Lichte kleuren absorberen minder warmte en dat helpt om te voorkomen dat het ijs smelt. Een koelbox of ijsemmer gemaakt van nylon of piepschuim zal het ijs tenminste een dag lang goed houden. Een plastic bak zal het ijs een nacht lang goed koud houden, als je de bak maar niet in direct zonlicht neerzet.
Dat kan met deze herbruikbare vierkante ijsklontjes. Zelfs water ziet er super uit met deze vrolijke kleuren. Je gebruikt ze als gewone ijsklontjes alleen smelten deze niet. Ze mogen in de vaatwasser na gebruiken en daarna weer snel de vriezer in.
Herbruikbare ijsklontjes zijn van kunststof en meestal gevuld met een zout-water-oplossing. Je kunt ze steeds weer opnieuw invriezen en gebruiken.