Alleen doorschijnend verpakkingsglas hoort in de glasbak. Zwart glas dus niet, maar blauw en rood glas wel. Andere glassoorten mogen niet in de glasbak, maar horen bij het restafval: Kruiken zijn wel verpakkingen, maar niet van glas, en verstoren de recycling.
“Omdat wit glas écht wit moet zijn, 'schieten' we erop. Als het glas niet zuiver wit is, wordt dit door een camera geregistreerd, waarop het betreffende glas onmiddellijk van de sorteerband af wordt geschoten, met luchtdruk.” Naast de check op kleur, haalt Maltha ook vuil en restmaterialen uit het glas.
Alle glazen flessen, flesjes, potten en potjes waarin drank, eten, babyvoeding, cosmetica, parfum of medicijnen hebben gezeten, mogen in de glasbak. Glas kan oneindig vaak gerecycled worden. Recyclen bespaart veel grondstoffen en energie.
,,Er is een groot verschil in smelttemperatuur van glas. Die glazen flessen en potten kan je eindeloos recyclen, dat glas smelt gewoon. De rest smelt niet mee.”
Ijzeroxiden in glas
Het is de aanwezigheid van ijzeroxiden in de samenstelling van het basisglas (floatglas geheten), die deze licht groene tint aan het glas geeft. Er zijn glastypen die zo weinig metaaloxiden bevatten dat deze licht groene esthetiek kan worden geëlimineerd.
Rode of roze glazen
Rood of roze glas vermindert vooral lichtschittering. Roze glazen in een zonnebril maken het zicht veel helderder en verhogen dus de zichtbaarheid en het contrast. Daarom zijn deze brillen ook aan te raden als je op een bewolkte dag op de skipiste staat.
Brillen met gele glazen filteren het blauw uit het licht. Hierdoor ziet u meer contrast en scherpte. Dit is heel handig op een zonnige dag aan het strand, maar zeker ook bij mistig weer of het ochtend- en avondzonnetje.
Wanneer de glasbak verdeeld is in kleurbakken, mag blauw glas bij het groene of 'bonte' glas. Een glazen flesje met een dun verflaagje mag ook in de glasbak. Zorg dat je de juiste kleur glas in de juiste bak gooit.
Grote hoeveelheden aardewerk mogen in de bak met puin op de milieustraat. Als het servies of aardewerk in scherven is gevallen, verpak scherpe scherven dan in bijvoorbeeld een krantenpagina, zodat de vuilophalers zich er niet aan verwonden. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Wijnglazen, bijvoorbeeld van kristal, kunnen namelijk lood bevatten en dat spul mag niet in nieuw – gerecycled – glas terechtkomen. En er zijn meer soorten glas die niet in de glasbak horen. Vuurvast glas (je ovenschaal dus bijvoorbeeld) en vensterglas mogen er ook niet in.
Bewaren en weggooien
Nagellak zit meestal in een glazen flesje. Als de nagellak op is, mag het flesje met een restant nagellak in de glasbak. Het kwastje gaat bij het restafval.
U kunt oude energiezuinige lampen gratis inleveren bij de winkel waar u soortgelijke lampen koopt. Of deze wegbrengen naar de milieustraat of het milieustation van uw gemeente.
90% van het verpakkingsglas (potjes en flessen) wordt gescheiden ingezameld. Vuurvast glas, ruiten, kristal en keramiek horen niet in de glasbak omdat ze een andere samenstelling hebben. Glas is oneindig te recyclen. Deksels en kurken mogen in de glasbak.
Een geluk bij een ongeluk: je mag je kapotte wijnglas of andere glasscherven gewoon bij het restafval doen.
Met magneten worden dopjes en dekseltjes van metaal eruit gehaald. Door middel van laserogen worden stukken keramiek, porselein en andere ondoorzichtige elementen gedetecteerd. Luchtdruksystemen 'schieten' deze deeltjes van de lopende band. Vervolgens worden lichte delen door een soort stofzuiger uit het glas gezogen.
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Het gaat bijvoorbeeld om luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Twijfel je of iets in een aparte bak mag? Neem dan het zekere voor het onzekere en kies voor de vuilnisbak.
Wat niet bij PMD mag
Wat ook niet bij pmd hoort zijn alle overige afvalsoorten zoals gft, papier en karton, glas, textiel, restafval en grofvuil.
Gekleurd glas (denk aan groen glas – rood glas of geel glas) wordt gemaakt door andere grondstoffen erin te verwerken. Om rood glas te maken heb je bijvoorbeeld goudkorrels nodig. Dat is ook meteen de duurste kleur glas om te kopen!
Gekleurd glas wordt in de glasfabriek gemaakt door verschillende grondstoffen toe te voegen voordat het glas gesmolten wordt in de oven. Eigenlijk kun je het zien als een soort kleurstof die wordt toegevoegd. Chroomerts is een stof dat ervoor zorgt dat glas een groene kleur krijgt.
Eenmalig PET (plastic) is in veel gevallen beter voor het klimaat dan eenmalig glas. Of dat zo is, hangt af van het gewichtsverschil tussen de verpakkingen: als de PET-verpakking minstens 6 keer lichter is dan eenmalig glas, is PET beter voor het klimaat. Dat blijkt in veel gevallen zo te zijn.
Om ervoor te zorgen dat u verkeersborden en stoplichten blijft herkennen, moeten de zonnebrilglazen hun natuurlijke kleurcontrast houden. Daarom zijn groene, bruine en grijze tinten het meest geschikt voor het rijden. Meekleurende glazen zijn niet altijd de beste keuze voor autorijden.
Groene, grijze en bruine glazen zijn ideaal voor het autorijden. Deze kleuren zijn functioneel, geschikt voor alledaags gebruik en zullen de kleurwaarneming niet vervormen. Zonnebrillen met gele glazen zijn verboden in het wegverkeer.
Een autobril is een bril met speciale glazen: Roadview-glazen. Deze glazen hebben een oranjebruine kleur, waardoor je meer contrast ziet en minder last hebt van lichtschitteringen. Hierdoor heb je beter zicht op de weg en dat maakt autorijden een stuk prettiger én veiliger.