Gebruik de formule: Versnelling (a) = Verandering in snelheid (Δv) / Tijdsinterval (Δt) = (v2 - v1) / (t1 - t2). Trek de beginsnelheid af van de eindsnelheid, en deel het resultaat door de tijdsinterval. Het eindresultaat is je gemiddelde versnelling over die tijdsperiode.
In de versnelling-tijdgrafiek wordt dit weergegeven als een horizontale lijn, onder de tijdas. De waarde van de versnelling berekenen we met a = Δv / Δt.
Normale versnelling bij een willekeurige krommeBewerken
De afgeleide van een eenheidsvector is een vector die loodrecht staat op de oorspronkelijke vector en met grootte ω. De afgeleide van ut is dus een vector die loodrecht staat op deze vector, dus volgens de normaal i.p.v. volgens de raaklijn.
in m/s2 (meter per seconde kwadraat).
Versnelling betekent dat er een verandering in snelheid is. Het voorwerp kan sneller gaan, maar ook langzamer . Versnelling wordt in de natuurkunde aangegeven met de letter a. De grootheid van versnelling is: m/s 2 .
Het verband tussen snelheid, afstand & tijd
s = V * t, met V voor de snelheid in m/s, s voor de afstand in m en t voor de tijd in seconden.
m/s² is de eenheid van versnelling, 4,5 m/s² betekent dan bijvoorbeeld dat de snelheid van een voorwerp elke seconde met 4,5 (meter per seconde) toeneemt. Dus elke seconde wordt de snelheid 4,5 m/s groter.
Een negatieve versnelling treedt onder andere op bij het afremmen van bijvoorbeeld een auto of bij een voorwerp dat horizontaal omhoog gegooid wordt en daar een maximale hoogte bereikt. We spreken in dat geval van een eenparig vertraagde beweging.
Hoeksnelheid = 2·pi radialen per 8 seconden, dus 2·8 = 1/4 pi radialen/seconde. Voor de baansnelheid gebruik je de formule: Baansnelheid = hoeksnelheid x straal.
Bepaal afstand op een lijn door de waarde van de coördinaten voor de twee punten van elkaar af te trekken. Het berekenen van de eendimensionale afstand tussen twee punten als je de waarde voor elk punt weet is gemakkelijk. Gebruik gewoon de formule d = |x2 - x1|.
kracht = massa × versnelling. In formulevorm: F = ma. Wat betekent deze eenvoudige formule? Er staat dat een netto kracht (F van force) een versnelling (a van acceleration) veroorzaakt, oftewel een verandering van de snelheid.
Fz = m · g
Hierin is m de massa van het object dat wordt aangetrokken in kilogram, g is de valversnelling op aarde en heeft een waarde van 9.81m/s2. Fz is dan de kracht in Newton waarmee de zwaartekracht het object naar de aarde trekt.
De versnelling heeft als symbool de kleine letter a. Dit komt van het Engelse woord voor versnelling 'acceleration'.
Er zijn veel grootheden in de natuurkunde en relatief weinig letters, daarom worden veel letters voor meerdere grootheden gebruikt, zoals A voor massagetal, oppervlakte en activiteit.
Van km/uur -> m/sec is DELEN door 3,6. Zo is: snelheid = 10 m/sec = 10 x 3,6 = 36 km/uur. snelheid = 72 km/uur = 72 : 3,6 = 20 m/sec.
De tangentiele versnelling (niet HOEKversnelling) reken je uit met atan= tan. R met R de straal van het reuzenrad. klaarblijkelijk hangt de centripetale versnelling alleen van de hoekSNELHEID af, ongeacht of er tegelijk een hoekVERSNELLING gaande is. Bij a) hebben we de hoeksnelheid op t=15s uitgerekend.
v0=(Vmax[S])/(KM+[S]) met v0 is reactiesnelheid; Vmax is maximale snelheid; [S] is substraatconcentratie; KM is Michaelis-Mentenconstante gedefinieerd als KM=(k2+k-1)/k1 of KM=[S] waarvoor v0=Vmax/2.
Dus om van m/s naar km/s deel je door 1000 (dan heb je het aantal km per seconde), maar je moet het in km/h hebben, dus vermenigvuldig je met 3600 (want in één uur zitten 3600 seconden). Je kunt dus ook direct het aantal m/s vermenigvuldigen met 3,6. Bijvoorbeeld, ik loop 1 m/s, dus 0,001 km/s.
Je kunt dus van kilometer per uur naar meter per seconde door te delen door 3,6. Om van m/s naar km/h te gaan doe je het omgekeerde, dus dan vermenigvuldig je met 3,6.
De exacte formule die gebruikt wordt voor het omrekenen minuten per km naar km per uur is: (1000 / aantal secondes per km) * 3.6. Het aantal secondes per kilometer kan je berekenen door het het aantal minuten te vermenigvuldigen met 60 + het aantal overige secondes.
De newton (symbool N) is de SI-eenheid voor kracht. De newton is gedefinieerd als de kracht die een massa van 1 kilogram een versnelling van 1 m/s² geeft: 1 N = 1 kg m s-2 De newton is vernoemd naar Sir Isaac Newton.