Uitslapen, een lekker lang bad nemen, mediteren, een dutje doen, van een massage genieten, naar muziek luisteren of gewoon echt eens lekker helemaal niets doen. We doen het veel te weinig. Wees dus niet bang om wat vaker 'nee' te zeggen tegen mensen en aan échte me-time te doen.
Wanneer je jezelf ongelukkig voelt, vertelt dat iets. Het wijst je misschien naar een onvervulde behoefte. Het geeft aan dat de situatie waarin je zit onbevredigend is. Dat wil zeggen: jouw aanwezige behoefte blijft onbevredigd, blijft onvervuld.
We noemen niets voelen of geen plezier meer beleven ook wel anhedonie. Iedereen heeft dit weleens en het gaat vaak gewoon weer over. Als het lang duurt en erg is, kan het ook onderdeel zijn van bijvoorbeeld depressie, trauma, psychose, persoonlijkheidsproblemen.
Het leven is zwaar op het moment dat je het leven als zwaar beleefd. Die beleving kan heel logisch zijn, omdat sommige mensen heel nare ervaringen achter de rug hebben. Ook kun je last hebben van de aangeboren neiging om dingen negatief te zien en en te ervaren.
Wie zwaar op de hand is, is erg serieus, ziet snel problemen, en is soms zelfs ronduit somber of pessimistisch. Zwaar op de hand zijn komt uit de paardenwereld. Sommige paarden hebben de neiging hun hoofd te laten hangen.
Vroeg of laat krijgen veel mensen dit gevoel: is dit het nou? Een gevoel van verveling of sleur sluipt in je leven. De automatische piloot neemt het langzaam over. Het voelt als drijven in een Kabbelend Beekje.
U voelt zich triest voelen of hulpeloos, tot niets in staat. Het lukt niet meer om ergens nog plezier aan te beleven, u verliest interesse in onderwerpen en het is lastiger om zich te concentreren. Andere gevoelens die vaak voorkomen bij depressies zijn prikkelbaarheid, of juist een dof en leeg gevoel van binnen.
Veel depressieve mensen melden zich in eerste instantie bij de huisarts met onverklaarbare lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn of spierpijn, problemen met de ontlasting, slaapproblemen, verandering van eetlust of een verminderd libido.
Voel je je ongelukkig en blijft dit gevoel aanhouden, ga dan naar de huisarts. De dokter krijgt vaker mensen op het spreekuur die zeggen: “Ik voel me ongelukkig.” Op basis van jouw verhaal kan hij een diagnose stellen. Misschien heb je een burnout of ben je depressief.
Wij lopen vaker op onze tenen dan wij ons realiseren
Veel van ons moeten vaker op hun tenen lopen dan zij zich wellicht realiseren. Met “op je tenen lopen”, bedoelen wij: structureel het maximale van jezelf vragen. Terwijl je gevoel je blijft vertellen dat dit waarschijnlijk nog steeds niet genoeg is.
Blijf positief. Vervelende dingen overkomen iedereen, het verschil maak je in de manier waarop je ermee omgaat. In plaats van te klagen denken gelukkige mensen aan de dingen waar ze wel blij mee zijn. Deze optimisten denken na over de best mogelijke oplossing voor het probleem en laten het vervolgens snel achter zich.
Het heeft veel te maken met het gevoel van dankbaarheid en waardering voor de dingen die je hebt, en die goed gaan. Dankbaarheid is een krachtige emotie van geluk, en wie zich dankbaar voelt is bijna per definitie gelukkig.
Dopamine en noradrenaline zijn de bekendste opwekkende hersenstofjes. Vooral dopamine zorgt ervoor dat je genot, welzijn en blijdschap ervaart. Wanneer je veel groente en fruit zult eten, blijven die zenuwcellen die dopamine beschermt door de antioxidanten die in groenvoer zitten.
Het onderhouden van positieve banden met anderen, zelfs wanneer je alleen bent, kan je helpen om je minder eenzaam te voelen en op dat moment gelukkiger te zijn. Gebruik internet en sociale mediasites om je verbonden te voelen wanneer je alleen bent. Dit kan helpen om je welzijn te vergroten wanneer je alleen bent.
Om de zelfregie van mensen te vergroten, is het belangrijk dat zij zelf richting geven aan hun leven. Juist voor mensen die een beroep op anderen moeten doen voor steun bij zelfredzaamheid of participatie, is het belangrijk om de mogelijkheden voor zoveel mogelijk zelfregie te verkennen.
Belemmer de zelfstandigheid van medewerkers niet; maar geef ze volop de ruimte. Ga het echte gesprek aan. Laat ze hun kwetsbaarheid durven tonen. Moedig creativiteit en zelfstandigheid aan.