Feit is dat hondenpoep schadelijker is voor de natuur dan paardenpoep. Honden zijn namelijk carnivoren, waardoor hun uitwerpselen bacteriën bevatten die gevaarlijk kunnen zijn voor de omgeving. Paarden zijn herbivoren, waardoor hun uitwerpselen minder schadelijk zijn.
Wanneer je hond zich niet door je laat tegenhouden of stiekem toch van de paardenpoep heeft gegeten is de kans aanwezig dat hij klachten krijgt. Dat kan zijn braken, diarree, slechte adem, suffe indruk, geen eetlust of krampen. Het is dan aan te raden om naar de dierenarts te gaan.
Zij eet soms de ontlasting van haar puppy's op om het nest schoon te houden. Een andere oorzaak kan stress zijn en ook kunnen medische oorzaken ten grondslag liggen aan coprogafie. Als laatste vinden sommige honden het gewoon erg lekker, het eten van ontlasting van andere dieren.
Het eten van mest van planteneters (runderen/paarden) is eigenlijk normaal. Eten van hondenontlasting ziet men vaak bij jonge honden die als pup te weinig prikkels hebben gehad en/of in een kennel gehuisvest zijn (geweest). Vaak gaat het om gecastreerde dieren (reu én teef), vanwege de toegenomen eetlust.
Het eten van ontlasting is niet zonder gevaar. Die kan namelijk parasieten, bacteriën of ziektekiemen bevatten, die de hond dan ook binnen krijgt door het eten ervan. Ook het eten van mensenpoep kan zeer gevaarlijk zijn.
De meest voorkomende redenen dat uw hond (eigen) ontlasting eet, zijn honger en vraatzucht. Honden die op dieet zijn en trek hebben zullen alles wat ze kunnen vinden opeten. Vaak vindt een hond ontlasting van (vooral) andere dieren nog hartstikke lekker ook, dus dat zal hij dan ook zeker niet overslaan.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Een hond kan brood dus wel een beetje verteren. En op zich zijn de vezels goed voor de spijsvertering. Maar verder is brood niet goed voor hond: de hond neemt geen voedingsstoffen uit brood op. Het is alleen een 'vulmiddel' en wordt eigenlijk meteen weer uitgepoept (ook door de vezels).
De tijd tussen eten en de ontlasting van de hond verschilt per keer en verschilt per hond. De gemiddelde duur van de spijsvertering van de hond van A tot Z kan 12 tot ongeveer 24 uur duren, dus een tot twee keer per dag ontlasting is normaal.
Is het slecht voor honden om kattenpoep te eten? Kattenpoep kan parasieten of bacteriën bevatten die schadelijk kunnen zijn voor je hond (of jezelf). Idealiter zou je je kat parasietenvrij moeten houden, maar het is zeker mogelijk dat je kat een parasitaire infectie heeft die je niet hebt opgemerkt.
Waar we bij veel honden goede ervaringen mee hebben is om de 'poepeters' dagelijks een halve eierkoek te geven. In eierkoeken zit ammoniak (net als in ontlasting) en de theorie in deze is dat wanneer de hond zijn 'dagelijkse dosis ammoniak' via de eierkoek krijgt, hij de hondenpoep laat liggen.
Artikel 7.3 van de Wegcode verbiedt het verkeer te hinderen of onveilig te maken door voorwerpen, stoffen of zwerfvuil achter te laten of te laten vallen. Een sporadisch mestspoor valt ons inziens niet onder deze bepaling aangezien dit vreemd is aan het menselijk handelen.
Paardenmest is een uitstekende bodemverbeteraar, want deze mest is rijk aan vezels en structuur. Toch heeft paardenmest een 'slechte' naam. Zeer 'verse' paardenmest zit namelijk bomvol onkruidzaden. Lastig als u uw sier- of moestuin ermee wilt bemesten.
Bij veel stro en (droog) hooi kan de mest een meer geelbruine kleur krijgen en juist wat droger zijn. Je ziet dan ook meer vezels in de mestballen zitten. Hoe veel en hoe vaak een paard mest op een dag verschilt per paard. Een paard produceert gemiddeld ongeveer 17,5 kilo mest per dag.
Een gekookt ei is niet schadelijk voor je hond (je kunt je hond zelfs een rauw ei geven) en veel honden vinden het lekker om er af en toe ééntje te eten. Een ei kan voor een pup overigens wat lastiger te verteren zijn dan voor een volwassen hond, in verband met het nog kwetsbare maag darm stelsel.
Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.
De tomaat zelf is alleen giftig als deze nog niet rijp is. Alle groene delen zoals het kroontje en de plant zijn giftig vanwege de stof solanine. Ook andere groente uit de nachtschadefamilie (tomaat, paprika, aubergine) kunnen allergische reacties veroorzaken en ontstekingen verergeren.
Melk en kaas
Een kleine hoeveelheid melk is goed voor een hond, omdat melk goede stoffen bevat, zoals calcium, fosfor, mineralen en melkeiwitten. Teveel melk kan schadelijk zijn, omdat melk ook lactose bevat. Een overdaad aan lactose kan een laxerende werking hebben.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Gezonde fruitsoorten voor je hond zijn: ananas, appel, banaan, bramen, bosbessen, mango, watermeloen, meloen, perzik, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Let er wel altijd op dat je de pitten uit het fruit haalt. Deze zijn namelijk niet goed voor je hond.
Menselijke poep is bitter, vanwege de gal. Dat wordt afgescheiden door de lever en opgeslagen in de galblaas. De korrels die overblijven in uitwerpselen hebben geen smaak. We gaan ervan uit dat de smaak van poep voornamelijk door de geur wordt bepaald.
Heeeeel slecht voor de hond om kippenpoep te eten. In kippenpoep zit veel fosfor en daar krijgt een hond het van aan haar nieren.
Symptomen Giardia bij de hond en kat
De meeste dieren met Giardia hebben geen problemen. Als dieren diarree krijgen, kan deze vanzelf weggaan, intermitterend (het gaat en komt) of chronisch (langdurig en continu) zijn. De ontlasting is vaak bleker, stinkt en is vettig.