Het operatieteam bestaat uit: Het anesthesiologisch team: het anesthesiologisch team bestaat tenminste uit een anesthesioloog (al dan niet in opleiding, AIOS) en een anesthesiemedewerker (al dan niet in opleiding).
Op de operatiekamer ziet u veel apparatuur en veel mensen in blauwe pakken. Het operatieteam bestaat uit de operateur, de anesthesioloog, een anesthesiemedewerker en vaak twee operatieassistenten. Daarnaast kunnen er artsen in opleiding tot specialist en coassistenten bij uw operatie aanwezig zijn.
Op het operatiecomplex van Ziekenhuis Amstelland zijn zes operatiekamers, waarvan meestal vijf in gebruik. De OK medewerkers werken nauw samen met de en de recovery. De recovery is de uitslaapkamer, waar patiënten na hun operatie worden opgevangen.
Dit kan variëren van 100.000 tot 150.000 euro per jaar, afhankelijk van de grootte van het complex. Verder kost het (nieuw) inrichten van een ok al ruim 100.000 euro per ok, waarbij de bouw van één ok rond de 300.000 euro kost. Het ok-complex is van oudsher een cruciaal onderdeel van het ziekenhuis.
O.K. staat voor Old Kinderhook, het in de zeventiende eeuw door Nederlanders gestichte geboortedorp van Martin Van Buren (in de staat New York), die zelf van Nederlandse afkomst was. De afkorting werd later geïnterpreteerd als Oll Korrect = all correct ('alles in orde').
Hoe ziet de OK eruit? Een operatiekamer is afgesloten en er heerst een hoge druk. Door deze drukbeheersing is de OK voor bijna honderd procent 'schoon', het is voor bacteriën bijna onmogelijk om te overleven in deze lucht. Ook de apparatuur die in de OK te vinden is, is in de loop der jaren veranderd.
Waarom is het zo koud op de OK? Het is gemiddeld 17 graden op een OK. De temperatuur wordt laag gehouden om de groei van bacteriën tegen te gaan. Als u stil ligt op de operatietafel kunt u snel afkoelen.
In principe weet u van tevoren wie u opereert. Vaak is dit de chirurg met wie u op de polikliniek een gesprek hebt gehad. Bij operaties die door alle chirurgen worden gedaan, kan dit ook een van de andere chirurgen zijn. Er wordt dan met u afgesproken dat u op een algemene wachtlijst komt te staan.
Chirurgen en operatieassistenten dragen bij een operatie altijd groene of blauwe kleding. Dat heeft niks met mode te maken, maar met bloed en de werking van je ogen.
De opleiding tot anesthesiemedewerker is een inservice-opleiding op hbo niveau, dit is een combinatie van leren en werken. De reguliere opleiding tot anesthesiemedewerker duurt 3 jaar, afhankelijk van eerder verworven competenties kun je in aanmerking komen voor een opleiding op maat.
Duur van de opleiding
De opleiding tot operatieassistent is een inservice-opleiding op hbo niveau, dit is een combinatie van leren en werken. De opleiding duurt twee jaar en tien maanden. Je krijgt een leerarbeidsovereenkomst voor de duur van de opleiding, deze wordt niet automatisch verlengd na diplomering.
Als operatieassistent ben je een onmisbare schakel in de operatiekamer! Samen met de rest van het operatieteam zorg je ervoor dat een operatie zo goed mogelijk verloopt. Je verricht medisch ondersteunende werkzaamheden ten behoeve van de snijdend specialist.
Het operatieteam bestaat uit verschillende disciplines: chirurgen, operatieassistenten, anesthesiologen, anesthesiemedewerkers en bij hartoperaties ook klinisch perfusionisten.
Als je opereert ben je heel intensief met dat werk bezig. Fysiek moet je goed in elkaar zitten om dit te kunnen. Een operatie van 3 of 4 uur is kort voor ons. Soms begin je om 08.00 uur en kom je pas om 18.00 uur weer de operatiekamer uit.
Bij een operatie gebruiken chirurgen tientallen apparaten: tangen, klemmen, scalpels enzovoort. Die moeten voor een operatie worden gesteriliseerd, en tijdens de operatie houdt een assistent in de gaten wat wanneer gebruikt wordt. Daarvoor is het belangrijk dat het aantal instrumenten wordt geteld.
OK in dagbehandeling
Hier ziet u stap voor stap hoe een operatie in het Dagcentrum eruitziet. Op de trolley rijdt u naar de voorbereidingsruimte voor de operatiekamer (de zogenaamde holding).
Het salaris van een operatieassistent is op basis van schaal 55 volgens de cao Ziekenhuizen. Dit komt neer op een brutosalaris van minimaal €2.882,- en maximaal €4.277,- per maand, afhankelijk van je werkervaring.
Een hybride OK is een hightech versie van de 'gewone' operatiekamer. Het woord hybride staat voor een conventionele operatiekamer gecombineerd met ingebouwde röntgenapparatuur. In de hybride OK kijkt een specialist met behulp van (röntgen)apparatuur tijdens een operatie in het lichaam van de patiënt.
Okay klinkt als een vrolijke bedoening, maar indien dezelfde boodschap wordt uitgedrukt met enkel de letter K, leest dat als star en koud. Ok en K klinken gewoon boos. Minimale verschillen in letters, grote verschillen in hoe je een boodschap uitdraagt. En zo zijn er nog meer gekkigheden in communicatie op WhatsApp.
Correcte spellingen zijn oké en OK.
De spellingen okay*, O.K.*, o.k.*, ok* en okee* zijn niet correct.
voor Oll Wright. Oll wright wordt beschouwd als de directe voorganger van O.K. Deze afkorting is voor het eerst aangetroffen in de Boston Morning Post van 23 maart 1839, in een artikel van Charles Gordon Greene.