Scannen en bewaren De politie mag
Aan de hand van de kleur van de auto of het merk kan bijvoorbeeld worden achterhaald of er sprake is van een auto met vervalste kentekens of niet. Daarnaast kan de foto-opname van het voertuig relevant zijn, bijvoorbeeld wanneer getuigen over de kleur en/of het merk en model van de auto hebben verklaard.
Je vindt de 1.580 ANPR-camera's vooral langs de snelwegen en bij de grensovergangen. Ook bij provinciale wegen en doorgaande wegen in verschillende gemeenten vind je dergelijke camera's. Zo is er al een groot netwerk van mogelijke opsporingslocaties.
De eigenaar van een auto valt niet te checken op basis van een kenteken. Op de website van de RDW zijn alleen de autogegevens te achterhalen van de eigenaar. Alleen overheidsinstanties of verzekeraars van een autoverzekering kunnen op basis van een kenteken zoeken wie de eigenaar van een auto is.
Naast het stelen van nummerborden, kunnen criminelen ook makkelijk valse kentekenplaten laten maken. Die bevestigen ze op auto's die gebruikt worden voor een andere criminele activiteit, zoals een plofkraak en liquidatie. Dat laatste is bijvoorbeeld gebeurd bij de moord op advocaat Derk Wiersum.
Opvragen kentekengegevens door organisaties
Bepaalde organisaties kunnen gegevens opvragen uit het kentekenregister zonder toestemming van de geregistreerde eigenaar/houder. Bijvoorbeeld de Belastingdienst of de politie. Zij mogen de gegevens alleen gebruiken waarvoor deze zijn opgevraagd.
Het is voor particulieren dus niet mogelijk om van een persoon een naam bij het kenteken te zoeken. Met een kenteken check blijft de naam van de eigenaar verborgen. Wanneer je als particulier wilt weten van wie een voertuig is, dan is het nutteloos om een kenteken check voor de naam van de eigenaar te doen.
Waar kunt u uw voertuiggegevens in het kentekenregister online inzien? Op de website van de RDW. Of vraag uw eigen kentekengegevens online of schriftelijk op. Dit kan ook via de RDW.
Veelal wordt deze keuze gemaakt om te voorkomen dat jouw kenteken op een andere auto verschijnt.
Het is niet verplicht, maar natuurlijk wel erg netjes om de gevonden kentekenplaat bij de gemeente aan te geven als gevonden voorwerp. Daarnaast zijn er verschillende websites waar je kentekens als gevonden kunt opgeven, zoals verlorenofgevonden.nl en ilost.nl.
Als een voertuig al eens gekeurd werd, kan de politie het keuringsbewijs opvragen.
ANPR-camera's staan vooral op snelwegen. De camera's kunnen langs de weg staan of boven de weg hangen. Politieagenten kunnen zo'n camera ook meenemen in de auto of plaatsen op een onopvallende plek langs de weg.
Net als bij een snelheidsboete kan een verbod om ergens in te rijden met een camera geconstateerd worden. Dit is toegestaan, maar aan geautomatiseerde handhaving zijn strenge regels verbonden.
Achter de achterruit brandt een bordje met de tekst "Stop politie".Bij een andere foto, inclusief de afbeelding van het nummerbord, staat: "Undercover, Hoefkade". Het is de vraag of het bij de afgebeelde auto's echt om burgerauto's van de politie gaat; daar zegt de politie niets over.
De locatie van uw voertuigen wordt via een tracking unit (in het voertuig) via een gps satelliet doorgeseind. En deze spitstechnologie biedt heel wat toepassingen en voordelen: Uiteraard is een auto traceren bijzonder handig als hij is gestolen. De locatie ervan is meteen bekend, en de politie kan uitrukken.
Risico's rijden zonder kenteken
Rondrijden zonder kenteken mag gewoon niet. Als u gepakt wordt krijgt u een boete van €140,-. Ook wanneer de kentekenplaat beschadigd of slecht leesbaar is riskeert u een boete, namelijk €90,-.
Nu bent u vast benieuwd welke voertuigen zijn uitgerust met zwarte kentekens. Zwartkleurige kentekenplaten vallen onder de speciale kentekens: ze hebben een militaire achtergrond. Deze nummerborden worden gebruikt voor privévoertuigen van Nederlandse en Duitse militairen die werkzaam zijn onder BFG-NATO-verband.
Als men beslag legt op een voertuig moet de deurwaarder dit beslag inschrijven in ons kentekenregister. De inschrijving zorgt dat men een voertuig niet meer op naam kan zetten van iemand anders. We noemen dit een tenaamstellingsblokkade. Een beslag op een voertuig kan men ook weer stopzetten.
Wilt u weten hoeveel PK uw auto heeft? Kijk dan eens op de achterkant van uw kentekenbewijs. Als het goed is staat daar het vermogen in kW vermeld. Dat kunt u vervolgens zelf omrekenen naar PK, bijvoorbeeld via een online calculator.
En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.
Met de AutoWeek Kentekencheck kunt u alle openbare RDW gegevens gratis opvragen.
De verplichting tot het betalen van wegenbelasting, het periodiek keuren en het verzekeren van het voertuig wordt daarmee opgeschort. Aan de schorsing zijn voorwaarden en kosten verbonden. Het kentekenregister is niet openbaar. Slechts enkele beroepsgroepen hebben toestemming om gegevens op te vragen.
In het kentekenregister registreren we voertuigen en de personen, bedrijven of andere organisaties die deze voertuigen op hun naam hebben staan. Ook houden we bij of een voertuig op tijd een APK-keuring heeft gehad en verzekerd is. De gegevens over voertuigen zijn gratis door iedereen in te zien.
Kentekenfraude is het frauderen met het kenteken van een auto door een ongeldige kentekenplaat te gebruiken. De voertuigeigenaren die kentekenfraude plegen, voldoen niet aan hun voertuig- en fiscale verplichtingen en zijn dus strafbaar.