Als je een wc doortrekt zonder de deksel op de pot te doen, worden er miljoenen bacteriën het kleinste kamertje in geslingerd. Deze bacteriën landen grotendeels op de bril, in de toiletpot en op de muren. Veel bacteriën zijn zo licht dat ze door de wc blijven zweven.
Omdat vrouwen altijd hun bezoekjes naar het toilet zittend doen, en mannen af en toe zitten en af en toe staan, wordt er vaker gezeten dan gestaan en dus is het beter om de bril altijd naar beneden te houden. We plassen allemaal namelijk gemiddeld zo'n 7 keer per dag.
Het deel dat aan de pot vast zit is met vastdraaien goed vast te zetten. zit niet goed vast te zetten is. Vaak met een kruisschroef boutje vanaf de onderkant vast te maken. Deze zou je met locktite of zo vast moeten zetten.
Maar als iedereen zit, poets je misschien alleen de bovenkant. Maar de onderkant wordt natuurlijk het eerste geel omdat daar de urinespetters tegenaan komen. Een kunststof bril kan best wat hebben, maar op een gegeven moment gaat het in de poriën zitten en dan krijg je uiteraard een gelige uitslag.”
In het Standaardnederlands zijn toilet en wc beide correct. Het maakt dus weinig verschil welk woord je gebruikt. Het berust namelijk niet op taalkundige, maar sociale normen. De ongeschreven regel luidt dus: zolang je je dus prettig voelt bij het woord dat je gebruikt, kan het niet fout zijn.
Wat kun je beter zeggen: ijskast of koelkast? Beide woorden zijn correct, en het ene is niet beter dan het andere. Koelkast is hooguit gebruikelijker dan ijskast. Een koelkast koelt etenswaren; er zit geen ijs in.
Vandaar dat taalgebruikers op stand soms ijskast zeggen. Niet alleen de woorden ijskast en koelkast verschillen in stand. In het onderstaande rijtje werd het eerste woord vooral gebruikt door de lagere klasse en het tweede woord vooral door de hogere klasse: biertje / pilsje.
De voorkeur voor taartje heeft geen taalkundige grond: het is een sociale norm. In het Standaardnederlands zijn gebakje en taartje beide juist. In de hoogste kringen, zoals bij de adel, is voor een deel een eigen dialect ontstaan, waarmee men zich onderscheidt van de 'gewone burger'.
Je bent van adel als je afstamt van een vader die van adel is en die bovendien dezelfde achternaam heeft als jij, omdat titel en predikaat met de achternaam verbonden zijn en adeldom alleen in de mannelijke lijn kan worden doorgegeven.
Oud geld is familiekapitaal dat meerdere generaties in de familie is. De term wordt ook toegepast op een persoon, familie of dynastie uit de bovenklasse die over dit kapitaal beschikt.
Tegenwoordig is het meest gebruikelijke woord voor een nagerecht “toetje”. De firma Mona laat Nederland in 1971 kennis maken met hun vla en zo ontstond het Mona-toetje. Zo werd het Mona-toetje na het eten – ook door de weeks – een begrip. In de jaren 70 werd er ook nog gesproken over nagerecht, toespijs of dessert.
Frigo* wordt in België geregeld gebruikt, maar het is geen standaardtaal. IJskast en koelkast zijn standaardtaal in het hele taalgebied. Zuivelproducten kun je het best bewaren in de koelkast / ijskast.
Een koelkast of ijskast (in België informeel ook frigo) is een apparaat voor het gekoeld bewaren van etenswaren en dranken.
Koelkast, ijskast en frigo
Dat apparaat wordt ook wel ijskast genoemd en dat gegeven vormt vaak onderwerp voor discussie: is ijskast beter dan koelkast omdat dat woord blijkbaar gangbaar is bij de elite?
1834 De Amerikaanse uitvinder Jacob Perkins verkrijgt het eerste patent op een koelmachine. 1856 Het koelen van bier is het eerste praktische gebruik van de koelmachine. 1859 Verschillende bronnen duiden op Ferdinand Carré als de uitvinder van de koelkast.
Knoflook beschermt tegen bacteriën
Naast dat het product ontsmettend en ontstekingsremmend is, bevat het een substantie genaamd allicine. Allicine geeft de sterke en specifieke knoflookgeur af. Ook beschermt deze substantie tegen bacteriën en houdt het schimmels tegen.
Je kunt het beste je bril schoonmaken onder schoon, stromend lauw water. Hiermee spoel je de harde stofdeeltjes van de glazen weg. Met een zachte zeep verwijder je vervolgens eventuele vetresten. Maar let op: een kunststof montuur (acetaat) kan je beter niet met zeep schoonmaken.
De geelbruine kalkaanslag onder de rand krijg je weg met schoonmaakazijn en allesreiniger. Borstel het in, laat het weken en spoel af met kokend water. Daarmee giet je kalk en resten echt weg. Neem elke dag je toilet even af.
Over het algemeen steek je de bout van de wc-bril door de bevestigingsgaten van de toiletpot. Vervolgens draai je de moertjes aan de onderkant van de toiletpot stevig aan. De wc-bril zit dan vast en het toilet is weer klaar voor gebruik.
Op nummer één staat de thermoplast Tiger wc bril met Easy Clean. De duroplast wc bril van Schütte heeft Soft Close. Iets minder functionaliteiten maar zeker een fijne wc bril is de wc bril van Plieger. Succes met de zoektocht naar de juiste wc bril!
Nee, dat is een mythe. Als je blaas echt te vol zit, dan leegt die zich simpelweg via je urineweg. Zit je dan niet op de wc, dan heb je een probleem. Ook wel logisch: je sluitspier is de zwakste plek van je blaas.
Over het algemeen steek je de bout van de wc-bril door de bevestigingsgaten van de toiletpot. Vervolgens draai je de moertjes aan de onderkant van de toiletpot stevig aan. De wc-bril zit dan vast en het toilet is weer klaar voor gebruik.
Het is een eeuwige strijd tussen mannen en vrouwen en dat op het kleinste kamertje van het huis: Moet de toiletbril omhoog of omlaag na een toiletbezoek? Het antwoord op deze vraag is vrij simpel. Zowel mannen als vrouwen moeten de WC-bril helemaal omlaag doen, dus ook de klep die er nog boven zit.