Om de merrie in conditie te houden of op gewicht te krijgen, is het voeren van ruwvoer met voldoende voedingsstoffen, zoals luzerne, van essentieel belang. Heb je paard die te gulzig eet en daardoor weleens last heeft van slokdarmverstopping? Je kunt er in dat geval voor kiezen om luzerne te mengen met het krachtvoer.
Hierdoor zijn de voedingsstoffen uit luzerne niet alleen heel hoogwaardig, maar ook nog eens erg goed opneembaar. Er wordt daarom weleens gezegd: “luzerne is het krachtvoer onder de ruwvoeders." Door luzerne te mengen met je krachtvoer, kan in veel gevallen de hoeveelheid krachtvoer verminderd worden.
Luzerne voor paarden is een zeer goede ruwvoerder en tevens goed voor de gezondheid van uw paard. De structuur die het geeft aan een rantsoen is voor de gezondheid van het maagdarmkanaal erg belangrijk, het bevorderd de spijsvertering.
Scheve calcium/fosfor verhouding
De ideale calcium/fosfor verhouding is 2:1, maar bij luzerne is deze 4:1. Er zit dus vier keer zoveel calcium in als dat er fosfor in zit. Een scheve calcium/fosfor verhouding kan problemen veroorzaken bij de botontwikkeling van een paard.
Luzerne wordt ook veelvuldig gevoerd aan koeien, runderen en hun kalveren en wel om de volgende redenen: Hoge eiwitgehalte wat de belangrijkste bouwstof is voor het dier en met name goed voor kalveren in de groei. Bevat veel vitaminen en mineralen en essentiële aminozuren.
Positief effect op maagzweren
De structuur in luzerne nodigt uit tot goed kauwen. Dit is op zichzelf al een goede maatregel om de ontwikkeling van maagzweren tegen te gaan, maar daarnaast bevat het veel calcium wat helpt maagzuur te neutraliseren.
Het bevat een hoog gehalte aan veel essentiële vitamines, zoals A, B, D, E, K, en is rijk aan mineralen. Er is voorgesteld dat luzerne veel geneeskrachtige eigenschappen voor de mens heeft die helpen tegen artritis, urineweginfecties, nier-, blaas- en prostaataandoeningen.
Doordat luzerne een bufferende werking heeft op de pH waarde in de maag door de mineralen die in het product zitten, is dit product geschikt voor paarden of pony's die gevoelig zijn voor maagzweren. Jonge paarden hebben in hun groeifase behoefte aan extra energie en voedingsstoffen.
Gezien de werking van de darmen is het beter je paard 's ochtends eerst ruwvoer te geven en daarna pas krachtvoer. Ruwvoer brengt immers de productie van speeksel en het maagdarmstelsel van het paard op gang en het krachtvoer, wat je daarna geeft, wordt dan beter opgenomen in het lichaam.
De Mijten Hippalgo Bodybuilder is de best geteste paardenvoer van 2022. Dit is uit de ultieme paardenvoer test gebleken van 2022. Het versnelt en verbetert de aanmaak van spieren en zorgt voor soepele spieren. Het bevat voornamelijk rijstzemelen en een hoog vetgehalte.
De gemiddelde totale opbrengst is 20-35 ton per hectare per jaar (verdeeld in 5-6 maaimomenten). Topopbrengsten (bij de intensieve landbouw) kunnen meer dan 40 ton per hectare per jaar bedragen. Hoe luzerne te kweken?
Luzerne houdt de kippen actief en het geeft ze afleiding. Luzerne leert de kippen scharrelen, bodemgericht zijn en om stofbaden te nemen. Door luzerne aan te bieden gaan de kippen minder veren pikken. Luzerne zorgt mede voor een gezonde darmflora en goede weerstand.
Normaal gesproken kan ieder (basis)sport paard toe met een maximale hoeveelheid krachtvoer van 3 kg. Gemiddeld krijgen paarden ca. 1,5 - 2,5 kg krachtvoer per dag.
Schapen zijn grazers. Ze eten het liefst kort, zacht grasland heel dicht bij het veldoppervlak. Met de term grasland definiëren we een breed scala aan plantensoorten: gras, klaver, luzerne (Medicago sativa), witlof, peulvruchten, heesters, etc. Luzerne vormt een zeer sterke basis voor een goede weide.
Luzerne is een vlinderbloemige plant die al meer dan 2000 jaar voor veevoer wordt verbouwd. Luzerne (Herbe Medica) was het voer voor de cavalerie en de trekpaarden van van de oude Grieken en Romeinen en is erkend als een uitstekend groenvoer.
Bijna iedereen voert krachtvoer (brok, muesli of slobber) en bijna iedereen vindt ook dat krachtvoer onmisbaar is in het dieet van een paard. Maar niets is minder waar. Heel veel paarden zouden gemakkelijk zonder krachtvoer kunnen, als ze maar voldoende ruwvoer van goede kwaliteit kregen.
Krachtvoer heeft een hogere voedingswaarde dan ruwvoer. Die voedingsstoffen zijn nodig als het paard moet werken, want uit ruwvoer alleen haalt hij dan onvoldoende energie. Maar ook een paard dat niet hoeft te werken heeft een kleine hoeveelheid krachtvoer nodig voor de vitaminen en mineralen.
Het eetpatroon van een koe kun je onderverdelen in ruwvoer en krachtvoer. Maar wat is nu het verschil tussen ruwvoer en krachtvoer? Voer met een hoog percentage vezels, wordt ruwvoer genoemd. Krachtvoer bevat daarentegen juist een hoog energiewaarde, lage structuurwaarde, en een kleine deeltjesgrote.
Luzerne hooi is een smakelijk, structuurrijk en bladrijk ruwvoer met hoge voedingswaarden. Het is rijk aan eiwit, energie en calcium. Perfect als aanvulling op het ruwvoerrantsoen.
Een maagzweer kan zich uiten in verschillende vage klachten zoals: overmatig speeksel, tandenknarsen, gapen, een verminderde werklust, een verminderde eetlust, gewichtsverlies, een doffe vacht, depressief gedrag, koliek of terugkerende diarree.
Vezels uit bietenpulp hebben een goede werking op de darmgezondheid van het paard. De vezels voeden de bacteriën die leven in de dikke en de blindedarm, ze hebben een zogenoemde prebiotische werking.
Kunnen mensen luzerne eten? Ja, mensen kunnen luzerne eten. Luzerne is niet alleen eetbaar, maar het is ook een uitstekende bron van vitamines, eiwitten en mineralen, enz. Als je naar specifieke Aziatische landen bent gereisd, heb je waarschijnlijk luzernestelen gegeten in salades, sandwiches, soepen en ander voedsel.
Houd maximaal 10 gram per dag aan. Luzerne is minder tot niet geschikt voor konijnen met blaasproblemen door calcium.
Luzerne vraagt een grond met een goede structuur. Het zaaibed moet vlak en fijn zijn (cfr. zaaibed-bereiding grassen). Er wordt ondiep gezaaid (1 à 1,5 cm) aan een zaaizaadhoeveelheid van 25 à 30 kg en er kan gezaaid worden vanaf half maart tot half augustus.