Barbecueën gebeurt vaak op kleinere schaal, het gezelschap bestaat gemiddeld uit 7 tot 8 personen. 69% van de Nederlanders heeft een BBQ, ruim de helft barbecuet maximaal 5x per jaar, 40% doet het vaker.
Tijdens een barbecue worden er per persoon gemiddeld 1.800 calorieën genuttigd, drie keer zoveel als een gemiddelde maaltijd die thuis gegeten wordt.
Gezonder grillen: een goede gasbarbecue voert het vet uit het vlees af. Bij een houtskoolbarbecue valt het vet in het vuur, verbrandt en er kunnen ongezonde stoffen in het vlees terecht komen. Goedkoper in gebruik: gasflessen zijn in aanschaf misschien duurder dan een zak houtskool maar ze gaan erg lang mee.
Een mechanische ventilatie van de bovenburen kan deze rook meteen naar binnen zuigen, ook als de ramen niet open staan. Het gebruik van een barbecue kan onder omstandigheden ook beschouwd worden als het veroorzaken van hinder.
Een vuurkorf stoot per kilo hout ongeveer evenveel fijnstof uit als een vrachtwagen tijdens een rit van 3000 km (Bron: GGD). Een gasbarbecue is minder vervuilend dan een houtskoolbarbecue. Nog beter is een solarbarbecue, een barbecue op zonne-energie.
In principe mag volgens de Europese normen enkel gezuiverde houtskool verkocht worden voor het roosteren van voedingsmiddelen. Kokosbriketten zijn een nog gezonder (en duurzamer) alternatief. Ze roken minder, gloeien sneller en worden warmer dan houtskool(briketten). Zorg ervoor dat je vlees niet verbrandt.
Welke je gebruikt hangt af van hoe je wil grillen. Snel beginnen met BBQ'en?Gebruik dan houtskool.Wil je lang barbecueën op een constante temperatuur, dan zijn briketten meer geschikt.
Houtskool is de beste brandstof voor goed geïsoleerde barbecues, zoals kamado's / keramieken barbecues. Deze modellen blijven makkelijk stabiel qua temperatuur, waardoor houtskool beter werkt dan briketten.
ð Een handige vuistregel om aan te houden bij een BBQ is ongeveer 400 gram vlees/vis per persoon (ongebakken gewicht). Bedenk je hierbij ook dat het gewicht van bijvoorbeeld botten in vlees komt te vervallen. Voor drankjes kun je de vuistregel nemen van ongeveer twee drankjes per persoon per uur.
2.200 – 2.500 calorieën voor een diner klinkt als veel, maar heel veel mensen zullen gemiddeld meer eten tijdens een avondje uit. Je eet meer dan je denkt. Houd dat altijd in je achterhoofd. Vergis je ook niet dat bijvoorbeeld een biefstuk waarschijnlijk wordt gebakken in een blok roomboter.
Wanneer je te veel of te hete kolen gebruikt, kun je veel rook produceren waardoor rook en verbrandingsproducten vrijkomen.Dit kan schadelijk zijn voor jouw gezondheid en die van anderen. Het schoonmaken van het bbq-apparaat na elk gebruik, afhankelijk van de verbrandingsmethode, kan ook veel tijd kosten.
Wist je dat je bij een Weber barbecue het beste kan barbecueën met het deksel dicht? Dit komt doordat bij het openen van het deksel de warmte naar buiten komt en verloren gaat. Met een dicht deksel zal je gerecht sneller en gelijkmatig garen.
Briketten ontbranden snel, dat zorgt ervoor dat je barbecue in no-time klaar is om te grillen. Vaak slaat de temperatuur dan snel door waardoor je vlees snel verbrandt en na een uur begint de temperatuur al af te nemen waardoor je de briketten weer bij moet vullen.
Briketten zijn een goede bron van verwarming, omdat briketten nog lang nagloeien en zo hun warmte blijft afgeven. Wanneer er wordt gestookt met briketten is het zeer belangrijk dat de schoorsteen van de open haard niet geheel koud is.
Steek met gebruik van een starter de barbecue 30 minuten van tevoren aan.Gebruik je geen starter?Steek dan de houtskoolbarbecue 45 minuten tot 1 uur voordat je wilt gaan barbecueën aan. Deze tijd heb je nodig om de barbecue op de juiste temperatuur te krijgen.
Waarom kokosbriketten gebruiken? Het is een zeer zuiver en milieuvriendelijk product. Deze briketten worden gemaakt van de schaal van de kokosnoot. Bovendien zijn ze CO2-neutraal: geen enkele boom moet hiervoor gekapt worden.
Wat te doen met het houtskool na het BBQ'en? Na een gezellige barbecue moet er opgeruimd worden, maar laat de BBQ eerst goed afkoelen! Kolen gloeien namelijk nog erg lang door. Sluit het deksel en de ventilatiegaten van de barbecue of strooi voorzichtig zand over de kolen.
Kamado barbecue: De Kamado barbecue doet misschien niet direct een belletje rinkelen, maar je kent vast wel de Kamado Joe, of de Green Egg. Juist, dat zijn dus Kamado barbecues. Dit type barbecue gaat door als de meest gezonde optie onder de barbecues.
Een of meerdere dagen per week geen vlees of zuivel eten heeft daarom een groot effect. Rund- en lamsvlees zijn het meest vervuilend, daarna volgt varkensvlees. Kip is het minst vervuilend. Kies ook eens voor gerechten zonder vlees of gebruik een plantaardige vleesvervanger.
"Omdat houtskool van – jawel – hout wordt gemaakt, is het in theorie een hernieuwbare brandstof. Bij de verbranding van hout komt net zoveel CO₂ vrij als een boom tijdens zijn leven opneemt. Daardoor komt er geen extra CO₂ vrij in de lucht, zoals wel het geval is bij fossiele brandstoffen zoals steenkool."
Van alle vleessoorten veroorzaken kalfs- en rundvlees veruit de hoogste CO2 uitstoot. Met gemiddeld 6,4 kg CO2 per kilo vlees is kip van alle vleessoorten het minst belastend voor het klimaat. Toch is de uitstoot van een kilo kip nog steeds 3 keer hoger dan die van plantaardige producten.