Doe een klein beetje nagellakremover op een sponsje of keukenpapier en wrijf daarmee over de sticker heen totdat deze geheel is verdwenen. Smeer voorzichtig de lijmresten in met de terpentine, laat het even inwerken en wrijf de opgeloste resten er vervolgens met een droge doek af.
Maak een sopje van heet (niet kokend) water, met wat afwasmiddel en leg het voorwerp met daarop de sticker er een half uur in te weken. De sticker laat in de meeste gevallen dan makkelijk los. Werkt dit niet, dan kunt u ook (een papje van) zuiveringszout proberen.
Er zijn lijmsoorten die zacht worden als je ze verwarmt (met de haardroger bijvoorbeeld). Andere lijmsoorten zijn gemaakt op basis van water en kunnen worden geweekt in warm water. Als al deze middeltjes niet helpen moet je helaas met de grove middelen aan de gang: white spirit of wasbenzine of thinner of aceton.
Is de secondelijm al helemaal hard geworden? Dan kun je wat nagellakremover met aceton of zelfs pure aceton erbij pakken. Druppel wat van de vloeistof op de plek met lijm en laat deze een paar seconden intrekken. Pas op!
Aceton zorgt ervoor dat de lijm moeiteloos oplost. Breng dit aan op een doek, een stuk keukenpapier of een wattenschijfje en wrijf hiermee over de resten om voor een schoon resultaat te gaan. Met olijfolie of slaolie kunt u plakband verwijderen van verschillende oppervlakken, bijvoorbeeld van plastic en glas.
Het zit in nagellakremover om opgedroogde nagellak makkelijker te verwijderen. Aceton kan ook in een lijmverwijderaar of verfverdunner zitten. Aceton wordt daarnaast gebruikt om plastics, vezels, medicijnen of andere chemische stoffen te maken. Aceton wordt in kleine hoeveelheden van nature in je lichaam gevormd.
Toch wasbenzine of terpentine gebruiken, want zwaardere middelen (thinner. aceton ed.) tasten het kunststof te veel aan. Eventueel kun je een mengsel maken van terpentine en spiritus, werkt als stickerverwijderaar.
Geen probleem, de lijm is namelijk water- en vaatwasmachinebestendig. Extra prettig aan dit product is dat het ervoor zorgt dat je je vingers schoon houdt tijdens het lijmen.
Om twee componenten lijm te verwijderen kunt u bijvoorbeeld aceton gebruiken. U kunt aceton het best gebruiken als de lijm nog vloeibaar is. U moet echter snel werken om te voorkomen dat de lijm uithardt.
Zo werkt het: zet de lege potten zonder deksels in een grote pan. Vul de potjes én de pan met kokend water en een beetje afwasmiddel. Zet het vuur hoog en kook de potjes net zolang tot de etiketten eraf drijven. De labels laten zich er ook gemakkelijk afhalen met een tang.
Stickerverwijderaar
Zoals we je eerder vertelden dat kauwgom makkelijk te verwijderen is met pindakaas, zijn stickers en lijm dat ook! Vergeet die chemische stickerverwijderaars en pak gewoon wat pindakaas. Smeer wat over de sticker of lijmvlek heen en veeg het vervolgens weer af met een doekje.
Sommigen zweren bij het insmeren met pindakaas, sinaasappel of citroensap. Auto stickers en belettering kan je het beste met hitte verwijderen. Door het verwarmen van de stickers wordt de lijm zacht en trek je de stickers gemakkelijk van de auto af.
Doe een flinke scheut baking soda in je bakje en voeg een klein beetje warm water toe, zodat er een soort papje ontstaat. Pak er een harde schoonmaakborstel bij (of gewoon een oude tandenborstel) en schrobben maar! Even goed afspoelen en je plastic bakje is weer een stuk schoner!
Doe cellulose verdunner op je vod (rijkelijk aanbrengen), leg de vod even op de lijmresten zodat je die kan bevochtigen/oplossen met je cellulose verdunner. Kan even duren maar normaliter moet je die lijmresten vervolgens makkelijker kunnen wegwrijven. Andere mogelijkheid is lijmafbijt.
Als het oppervlak niet beschadigt, kun je de secondelijm losmaken met aceton. Doe dit met een zachte tandenborstel. Als de lijmresten niet weggaan, kun je meer aceton gebruiken, maar gebruik het met mate. Zodra de secondelijmvlek is opgelost, maak je het oppervlak schoon met een schone doek en wat water.
Gebruik een Föhn om de Tape op te warmen. Probeer vervolgens met hand / scherp mesje de tape te verwijderen. Lampenolie op Zacht Doekje, zachtjes inwrijven en veel wrijven en eraf proberen te krijgen. Wasbenzine is vaak een goede (niet zeer aggressieve) oplossing voor het verwijderen.
Aceton geeft doffe vlekken op plastic, verf en papier. Niet gebruiken op acetaatzijde, acryl, rayonstoffen, chloorvezels, plastic en celluloid.
Veilige vervanger van aceton is de Safeco. Safeco is zelfs gevaarsymboolvrij. Dit betekent dat het product geen enkele gevaaraanduiding (symbool) of waarschuwing behoeft en er dus geen gevaarsymbool/label nodig is. En dat het product dus veilig is voor mens en milieu.
Aceton (ook bekend onder de namen dimethylketon, DMK en propanon) is een kleurloze vloeistof die veel als oplosmiddel wordt gebruikt (onder andere nagellakverwijderaar in het dagelijks leven). Het is de eenvoudigste organische verbinding die een ketongroep bevat.
Leukoplast verwijderen is eenvoudig; maak de tape of het kleefverband helemaal vochtig maken met de de Leukotape remover, knip het verband of de tape open en verwijderen deze. Gebruik (indien aanwezig) handschoenen. Let op: Herhaaldelijk contact kan een droge huid veroorzaken.
Wrijf, met behulp van kwastje of doekje, een beetje schoonmaakazijn over de lijmresten. Laat dit vervolgens even inwerken. Na een paar minuten spoelt u de azijn weg met water, waarna u de lijmresten zou moeten kunnen verwijderen.
Aceton kan gebruikt worden om de meeste soorten lijm, zelfs secondelijm, mee te verwijderen. Het is vrij agressief maar werkt wel goed. Aceton zit onder andere in nagellakremover. Smeer wat van dit goedje op je lijm en laat het even intrekken.
Andere manieren om secondelijm te verwijderen van plastic
Een drastischere methode is het gebruik van ontsmettingsalcohol. Dep voorzichtig met een doek gedrenkt in ontsmettingsalcohol op de lijmvlek en probeer zo de secondelijm op te lossen. Ga vervolgens met een vochtige doek over de lijm om deze los te krabben.