Het V-teken (wijsvinger en middelvinger opgestoken) wordt wereldwijd gebruikt als het symbool voor vrede. Het teken is al heel oud, hij wordt door het gehele Midden-Oosten, Noord Amerika en het Verenigd Koninkrijk eerder als het teken van Overwinning gebruikt. In die versie staat de “V” voor Victory.
Winston Churchill schijnt het tijdens de Tweede Wereldoorlog te hebben ingevoerd als teken voor Victory. Het had toen alles te maken met het verdelgen van de vijand en de daarbij horende zege. In Nederland werd het overgenomen.
Een bekend symbool is bijvoorbeeld v voor snelheid, dat komt van het Engelse velocity.
De volt (symbool van de eenheid volt is V) is de SI-eenheid voor elektrische potentiaal en elektrische spanning (potentiaalverschil).
Het symbool voor snelheid is v. Dit komt van het Engels velocity of het Frans vitesse.
De letter v is afkomstig van het Latijnse woord velocitas, wat snelheid betekent. De letter t is afkomstig van het Latijnse woord tempus, wat tijd betekent.
Bij v=s/t ook, want v = snelheid en de eenheid is km/h (of m/s). Km en m zijn eenheden van s (= afstand). H en s zijn eenheden van t (=tijd). Het is km/h en m/s, niet km*h en m*s, dus is ook de formule v=s/t en niet v=s*t.
De verandering van de snelheid kun je berekenen door de snelheid aan het eind af te trekken van de snelheid aan het begin. Daarvoor kun je de formule v=v eind – v begin te gebruiken.
De grootheid "snelheid" wordt aangeduid met de kleine letter v. Moet er in de techniek worden gerekend, gebeurt dit niet in km./uur maar in de basiseenheid “meters per seconde”, afgekort m/s. Het omrekenen gaat als volgt: 1 km.
Spanning wordt uitgedrukt in Volt (V), en frequentie wordt uitgedrukt in Hertz (Hz): de snelheid waarmee spanning van potentiaal wisselt. Wisselspanning komt thuis uit het stopcontact en op deze spanning werken de meeste elektrische apparaten die wij kennen.
De eenheid van energie is de Joule (J). Uitgedrukt in grondeenheden: J = kg·m2·s-2.
In de wiskunde een aanduiding voor een willekeurig element van een verzameling;d.w.z. de waarde/betekenis kan variëren (=veranderen).
Vanadium is een scheikundig element met symbool V en atoomnummer 23. Het is een zilvergrijs overgangsmetaal.
Krachten worden doorgaans aangeduid met het symbool F (vroeger P), en worden uitgerukt in de SI-eenheid newton, met symbool N.
Gewicht is een grootheid. Symbool: F. Standaardeenheid: Newton (N).
De newton (symbool N) is de SI-eenheid van kracht. De eenheid newton is gedefinieerd als de kracht die een massa van 1 kilogram een versnelling van 1 m/s² geeft: De newton is genoemd naar Isaac Newton. Het is een afgeleide eenheid, die zelf uit te drukken is in de basiseenheden.
Het zou kunnen voorkomen dat je de gemiddelde snelheid moet berekenen aan de hand van een tijd-snelheidsdiagram. Hiervoor heb je de volgende formule nodig: v gem = (v begin + v eind)/2. Deze formule kun je alleen gebruiken als de snelheid evenredig toeneemt.
Een (v,t)-diagram is een diagram met op de horizontale as de tijd (t) en op de verticale as de snelheid (v).
De gemiddelde snelheid is de afgelegde weg (Δx) gedeeld door de verlopen tijd (Δt). De formule vgem = Δx/Δt gebruik je als je afstand en tijd kent. maar die mag je alleen toepassen als je te maken hebt met een constante versnelling (dus een rechte in een v/t diagram).
Het voorwerp verplaats zich ook met de kracht mee. Als de kracht naar links beweegt, doet het voorwerp dit ook. Bij deze wet hoort ook een formule: F = m x a. F staat voor kracht (van het Engelse Force), m staat voor massa (niet te verwarren met gewicht) en a voor de versnelling.
De meest voorkomende eenheden van snelheid zijn: meter per seconde (m/s)kilometer per uur (km/u of in het Engels: km/h)