Hoe kan je onder je opzegtermijn uitkomen?

Als je met je werkgever in overleg het dienstverband beëindigt ('met wederzijds goedvinden') via een vaststellingsovereenkomst geldt de opzegtermijn niet. Je mag dan dus samen afspreken dat je per morgen of per volgende week stopt met je baan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hanzeadvocaat.nl

Hoe kom ik onder opzegtermijn uit?

Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen. In de maand maart moet u dan gewoon nog werken. U mag een langere opzegtermijn afspreken met uw werkgever. Deze afspraak moet u dan in uw contract laten zetten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kan ik eerder weg dan opzegtermijn?

Als de werknemer eerder weg wil dan voor het einde van de opzegtermijn, kan hij de werkgever vragen met het eerdere ontslag in te stemmen. Als de werkgever hiermee instemt, is sprake van beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op surplus.eu

Kan ik mijn opzegtermijn weigeren?

Als je een kortere opzegtermijn dan de wettelijke wil naleven, kan je daarover een akkoord proberen te sluiten met je werkgever. Hij is niet verplicht daarop in te gaan. Dat kan je dus niet afdwingen. Je werkgever kan dus eisen dat je de wettelijke opzegtermijn uitdoet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op regiotalent.be

Kan ik ergens anders werken tijdens opzegtermijn?

Tijdens je opzegtermijn ga je beter al op zoek naar een andere job. Je mag je afwezig melden om ander werk te zoeken, mét behoud van loon. Hoeveel sollicitatieverlof je mag nemen, hangt af van je recht op outplacementbegeleiding en van jouw opzegtermijn. Maak zeker een afspraak bij het dichtsbijzijnde Konvert-kantoor.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op konvert.be

Hoe zit het met een opzegtermijn? Waar vind ik die?

38 gerelateerde vragen gevonden

Kun je onderhandelen over opzegtermijn?

Daar kan je over onderhandelen met je baas. Je moet allebei akkoord zijn met de opzegtermijn. Kom je niet tot een akkoord dan kan je baas de formule Claeys voorstellen. Je controleert de datum die vermeld staat op je ontslagbrief.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jureca.be

Hoe opzegtermijn doorkomen?

Als je hebt aangegeven jouw contract bij je werkgever te beëindigen, moet je vaak nog een paar weken doorweken. Hoe lang deze opzegtermijn is, staat in je contract. Hoewel je waarschijnlijk wel klaar bent je werk, is het aan te raden om deze periode netjes af te sluiten, dat is wel zo eerlijk tegenover je werkgever.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op monsterboard.nl

Hoe ontslag kenbaar maken?

Juridisch heb je 3 mogelijkheden hoe je officieel je ontslag kan geven: een ontslagbrief afgeven (waarvan je een kopie laat tekenen voor ontvangst), een aangetekende brief opsturen of bij gerechtsdeurwaardersexploot. Breng tegelijk ook je directe chef op de hoogte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jobat.be

Wat is een goede reden voor ontslag?

U gedraagt zich onbehoorlijk. U vertoont verwijtbaar gedrag of u bent verwijtbaar nalatig. Dit is bijvoorbeeld het geval als u diploma's vervalst, collega's bedreigt of uzelf of anderen in gevaar brengt. Of als u steelt, werk weigert zonder goede reden of dronken op het werk verschijnt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat mag tijdens opzegperiode?

Tijdens de opzeggingstermijn heeft de werknemer het recht om met behoud van loon van het werk weg te blijven om nieuw werk te zoeken. De duur van de totale afwezigheid mag niet langer zijn dan één arbeidsdag per week (of twee halve dagen).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op belgium.be

Wat gebeurt er als je uw opzegtermijn niet doe?

Tot het einde van de opzeggingstermijn moet de werknemer in principe gewoon verder werken. Wanneer een werknemer zijn opzeggingstermijn toch niet uitdoet, moet hij een vergoeding betalen die gelijk is aan het lopend loon dat overeenstemt met de duur van de resterende opzeggingstermijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jobat.be

Is het slim om zelf ontslag te nemen?

Als u zelf ontslag neemt, heeft dat een aantal gevolgen. U heeft bijvoorbeeld meestal geen recht op een ontslagvergoeding of WW-uitkering. Verder moet u zich houden aan de opzegtermijn en andere afspraken zoals een concurrentiebeding. Als u aan alles gedacht heeft, neemt u schriftelijk ontslag.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Wat als je ziek wordt na ontslag?

Zodra uw werknemer uit dienst is, is hij niet meer verzekerd voor de Ziektewet. Maar als hij dan ziek wordt, kan hij soms toch een Ziektewet-uitkering krijgen. Dit heet nawerking. Een werknemer heeft namelijk recht op een Ziektewet-uitkering als hij ziek wordt binnen 4 weken nadat hij uit dienst is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Wat als ik niet wil uitwerken?

Zijn er geen afspraken gemaakt? Dan is uw opzegtermijn 1 maand. Als u de opzegtermijn niet in acht neemt, dan bent u de werkgever een vergoeding verschuldigd. De vergoeding voor het negeren van de opzegtermijn is gelijk aan het loon dat uw werknemer zou hebben ontvangen over de voor hem geldende opzegtermijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kan je zomaar stoppen met werken?

Heeft u een nieuwe baan gevonden, of het niet meer naar uw zin op het werk, dan mag u vrijwillig ontslag nemen. U moet daarbij de in de arbeidsovereenkomst opgenomen opzegtermijn in acht nemen. Doet u dit niet, dan hoeft uw werkgever uw ontslag niet te accepteren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sociaalverhaal.com

Wat gebeurt er als je niet meer op je werk komt?

Onder de WAB is het uitgangspunt dat als een werknemer niet komt werken, hij toch doorbetaald moet worden. De werkgever moet op het moment dat er geen arbeid is verricht, bewijzen dat een werknemer geen recht heeft op doorbetaling van het loon. De rollen zijn dus feitelijk omgedraaid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op aspremontadvocaten.nl

Hoe vaak mag je ziek melden op werk?

De meldingsfrequentie van verzuim per medewerker binnen Nederland ligt rond de één keer per jaar. Dit betekent dus dat werknemers gemiddeld één keer per jaar ziek zijn. Hoe hoger de meldingsfrequentie hoe groter de kans is dat de medewerker langdurig gaat uitvallen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op maasland-personeel.nl

Kan je een boete krijgen als je niet naar werk gaat?

Een berisping, een schorsing met of zonder behoud van loon, overplaatsing, degradatie of ontslag (op staande voet) zijn vormen van maatregelen die de werkgever onder bepaalde voorwaarden ter beschikking staan. Naast deze maatregelen kan de werkgever ook een boete opleggen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesoverrechten.nl

Wat is een slechte C4?

C4 of ontslagformulier

Sommige werkgevers vullen op het C4 een andere ontslagreden in omdat ze de werknemer niet per se willen 'straffen' door zijn werkloosheidsuitkeringen af te nemen. Met het C4 gaat de RVA immers na of de ontslagen werknemer recht heeft op werkloosheidsuitkeringen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op advocaat.be

Wat is het beste moment om ontslag te nemen?

Ontslag nemen kunt u het beste persoonlijk en zo vroeg mogelijk doen. Kies een geschikt moment voor een gesprek met uw manager voordat u uw collega's inlicht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op michaelpage.nl

Hoe vertel je collega's dat je weggaat?

Ontslag aankondigen via e-mail
  • Begin met een formele begroeting.
  • Voeg vervolgens een zin toe over je positieve ervaring in het bedrijf. ...
  • Schrijf een zin over je besluit om van job te veranderen. ...
  • Als je dat gepast vindt, vermeld dan je contactgegevens zodat collega's contact met je kunnen houden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mijnmotivatiebrief.com

Wat te doen als je nieuwe baan niet bevalt?

Vraag een gesprek aan met je werkgever of leidinggevende en leg uit wat je probleem is. Een baan die op dit moment niet helemaal bevalt, kan misschien wel uitgroeien tot een leuke baan, wanneer je de mogelijkheid krijgt om de leuke kanten van de functie verder uit te bouwen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op loopbaanhulp.nl

Kan ik mij ziekmelden in mijn opzegtermijn?

Als je ontslagen bent

De oorspronkelijk gegeven opzegtermijn zal met alle dagen van ziekteverlof verlengd worden. Loopt je opzegtermijn bijvoorbeeld tot 31 maart en ben je tijdens deze termijn 10 dagen ziek, dan zal je opzegtermijn met 10 dagen verlengd worden en dus pas eindigen op 10 april.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jobat.be

Hoe lang opzegtermijn zelf ontslag?

14 dagen indien je niet meer dan 20 jaar anciënniteit hebt; 28 dagen als je meer dan 20 jaar anciënniteit in de onderneming hebt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jobat.be

Kan je 2 maanden opzegtermijn hebben?

Samen met uw werknemer kunt u schriftelijk een langere termijn afspreken. Een kortere termijn mag alleen als dat vastgelegd is in de cao. Voor de werknemer geldt volgens de wet een opzegtermijn van 1 maand. Daarbij speelt de duur van het dienstverband geen rol.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Populaire vragen