- Gebiedsontsluitingsweg, een hoofdweg waar maximaal 80 km/uur geldt en die de verbinding vormt met een stroomweg en naastgelegen gebieden ontsluit. Landbouwverkeer en (brom)fietsers rijden op een eigen voorziening (parallelweg / fiets-/bromfietspad) en de voorrang op kruispunten is geregeld.
Maximumsnelheid autowegen (N-wegen)
Op onze autowegen geldt een maximumsnelheid van 80 of 100 km/h. Een autoweg wordt aangeduid door een blauw bord met een auto. Een N-weg waar 100 km/h gereden mag worden is herkenbaar aan een dubbele doorgetrokken streep met een groene vulling.
Doorgaande provinciale weg
Waarom deze snelheid? Deze wegen zijn smaller, er rijden fietsers en landbouwvoertuigen, en er zijn uitritten van boerderijen. In sommige provincies komt bij kruisingen een bord met 50 voor.
De verschillende wegen in Nederland zijn rijkswegen, provinciale wegen, lokale wegen en waterschapswegen.
80 km/h mag je vaak op zogenaamde provinciale wegen of N-wegen. Ze vallen op door de middenstreep, welke al dan niet onderbroken is. Aan weerskanten zie je een onderbroken zijlijn.
voor motorvoertuigen op autosnelwegen 130 km per uur, op autowegen 100 km per uur en op andere wegen 80 km per uur; Binnen de bebouwde kom geldt in beginsel een maximumsnelheid van 50 km per uur.
Er zijn geen wettelijke minimumsnelheden voor voertuigen. Om op een autoweg te mogen rijden, moet een voertuig minimaal 50 km/uur kunnen rijden, voor autosnelwegen is dat 60 km/uur. Dit betreft de constructiesnelheid.
Het betreft hier doorgaands oude landwegen buiten de bebouwde kom, die door de constructie of situering en voor de verkeersveiligheid niet geschikt zijn bereden te worden door zwaar verkeer.
Een N-weg is de afkorting van niet-autosnelweg. Deze wegen kunnen zowel beheerd en onderhouden worden door waterschappen, gemeenten, provincies als de rijksoverheid.
In 1976 werden alle wegen in Nederland van een letter voorzien: de autosnelwegen kregen de letter A, alle niet-autosnelwegen de letter N. Bij het opstellen van deze routenummering werden bepaalde rijkswegen samengenomen in 1 routenummer.
Deze maximumsnelheid geldt voor een weg binnen de bebouwde kom met een verkeersfunctie. De kruisingen zijn altijd vormgegeven met verkeerslichten. Rijd niet sneller dan 70 km/uur, ondanks dat u hier twee rijbanen per richting heeft en u gevoelsmatig sneller kunt rijden.
Het nieuwe bord laat weggebruikers weten dat zij niet harder mogen rijden dan 60 kilometer per uur. Ook de paarse middenstreep benadrukt deze maximumsnelheid gedurende het gehele traject tot vlak voor Wageningen. 60 km/uur.
1. Dubbele middenstreep met groen. Deze groene opvulling geeft aan dat je 100 kilometer per uur mag rijden. Als de dubbele streep doortrokken is, mag je niet inhalen.
'Grijze wegen' zijn wegvakken met kenmerken van zowel een verkeersader als een verblijfsgebied. Er is geen veilige fietsruimte maar wel hinderlijk veel gemotoriseerd verkeer.
Het begin en einde van een 30km/uur-gebied moeten duidelijk herkenbaar zijn door een poortconstructie: met borden, ondersteund door een in- en uitritconstructie. Binnen een 30km/uur-gebied heeft verkeer van rechts voorrang; er zijn in beginsel geen voorrangswegen of -kruispunten.
Buiten de bebouwde kom is de maximum-snelheid op autosnelwegen 130 kilometer per uur, op autowegen 100 kilometer per uur en op andere wegen 80 kilometer per uur. Ook zijn er wegen waarop door borden wordt aangegeven dat je niet sneller dan 60 kilometer per uur mag rijden.
In het stratenplan van Amsterdam-Buitenveldert en Amstelveen is de route wel nog steeds te herkennen, doordat de bebouwing op het tracé duidelijk nieuwer is dan de omringende. De A11 zou tussen Leiden A4 en Bodegraven A12 moeten lopen, maar deze weg wordt N11 genoemd.
In de meidagen van 1940 was rijksweg 12 tussen verkeersplein Oudenrijn en Houten in aanleg, en de vaste brug over het Amsterdam-Rijnkanaal (de Galecopperbrug) was al gereed. Ondanks de bezetting ging de aanleg van de A12 door, met name aan de zuidkant van Utrecht en verder richting Arnhem.
De Nederlandse snelwegen hebben allemaal een A-nummering. De A staat voor autosnelweg. Simpel. Je hebt ook wegen met geel en zwarte lettertjes, die beginnen met een N.
Een recreatieve weg/recreatieroute (of recreatie- en regionale weg) is een wegtype in Nederland dat is genummerd met een r-nummer. De wegnummering wordt met name gebruikt in recreatiegebieden. R-wegen zijn meestal niet langer dan 10 km en vrij rustig.
De departementale wegen worden aangegeven met een geel wegschildje. Op dit schildje staat in zwarte letters het prefix D en het nummer van de weg. De wegnummering is per departement geregeld.
De derde laag zijn de departementale wegen (Routes départementales) met een D-nummer. Dit zijn de niet-autosnelwegen die beheerd worden door de departementen.
In Nederland geldt overdag (van 06.00 tot 19.00 uur) op alle snelwegen een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur.
Maximumsnelheid 130 km/uur
In een dergelijk geval ziet u onder het bord met de maximum snelheid (bijvoorbeeld 120 km/uur) de tijden waarop deze snelheid geldt (van 6-19 uur bijvoorbeeld). Daarbuiten is de limiet 130 km/uur, ook als u er overdag 120 km/uur mag.
Maar na 19.00 uur is de situatie inderdaad heel verschillend. 's Avonds en 's nachts gelden maximumsnelheden van 100, 120 of 130 kilometer per uur. Op de website van Rijkswaterstaat is een wegenkaart te downloaden waarop alle trajecten met de limieten terug te vinden zijn.