Als stijlregel kan gebruikt worden dat een scheenbeschermer van net boven een buigpunt van de enkel tot net onder de knie moet lopen.
Scheenbeschermers worden onder de sokken gedragen, dus doe ze nog niet aan. Positioneer de scheenbeschermers op de juiste manier. Zorg ervoor dat ze gecentreerd op je scheenbeen zitten, niet opzij. Ze moeten bescherming bieden vanaf je enkel tot onder je knie.
Maten van scheenbeschermers
Sommige spelers, zoals Memphis Depay dragen het liefst zo kort mogelijke scheenbeschermers. Dit ervaren zij als de meest comfortabele bescherming.
Het dragen van scheenbeschermers is heel belangrijk bij sporten zoals voetbal. Een tik krijgen tegen je schenen kan zeer pijnlijk zijn en ook blessures veroorzaken. Het is dus in principe onmisbaar.
Was je scheenbeschermers met zeep en water, als deze in totaal gemaakt zijn van plastic. Gebruik tijdens het reinigen een kleine borstel en schrob met zeepachtig water totdat alle vlekken en al het vuil verdwenen is. Je kunt voor het reinigen ook azijn proberen, dat je mengt met water of citroensap.
Het is voor elke voetballer verplicht tijdens wedstrijden die bescherming te dragen. Bij jeugdteams en op het lagere amateurniveau controleren scheidsrechters daar zelfs op. Hoewel scheenbeschermers een breuk niet voor honderd procent kunnen voorkomen, wordt de kracht van een botsing behoorlijk gedempt.
Tijdens het spelen van wedstrijden zijn scheenbeschermers altijd verplicht. Het behoort tot de standaarduitrusting. Zonder scheenbeschermers mag er niet deelgenomen worden. Dat is vastgelegd in de KNVB-reglementen, onderdeel wedstrijdkleding.
"Maar ze controleren niet en ik vind het fijn om zonder scheenbeschermers te spelen. Dus daarom speel ik zonder."
Normaal gesproken kun je scheenbeschermers in twee categorieën onderverdelen: Beschermers met een soort sok, zodat de beschermers op je been zitten met een compressiesok die de shell op zijn plaats houdt.
Indicatieve maat bij lichaamslengte:
XS: 120-140cm. S: 140-160cm. M: 160-175cm. L: 175-185cm.
De scheenbeschermers moeten iets onder je knieschijf ophouden, zodat je nog voldoende bewegingsvrijheid hebt. Het is ook niet fijn als je scheenbeschermers te breed zijn en ook je tenen mogen best onder de bescherming voor het voetgedeelte uitkomen. Je staat namelijk heel veel op de bal van je voet.
Het is de nieuwste trend in voetballand. Spelers willen dat hun kuiten kunnen ademen en zetten de schaar in hun sokken omdat ze zo een optimale bloedcirculatie denken te creëren.
Stap 1: Ter hoogte van de enkel knippen ze de voet van hun clubkousen af. De afgeknipte voet gebruiken ze niet meer, het bovenste gedeelte van de sok dat om je onderbeen zit wel. Stap 2: Ze trekken een geheel andere sok aan die ze meer grip biedt.
Het gaat vooral om de vrijheid van de kuit spieren, die zich veel aantrekken en strekken tijdens voetbal en vaak samengedrukt zitten door de krappe voetbalsokken.
Verschillende soorten scheenbeschermers
Scheenbeschermer met sok: beschermt meestal tot driekwart van het scheenbeen en beschermt tevens de achillespees en/of enkel. Clip-on scheenbeschermers: Adidas heeft de Predator Clip-on scheenbeschermers.
Hockey scheenbeschermers
Scheenbeschermers zonder enkelstuk blijven op hun plaats door de sokken en/of een elastiek om de beschermer. Het voordeel van scheenbeschermers zonder enkelstuk is dat je ze gemakkelijk aan en uit kan doen wanneer je je hockeyschoenen en sokken al aan hebt.
Waarom Memphis Depay alleen zijn voornaam op zijn shirt wil hebben. De reden hiervoor ligt bij de jeugd van de in Moordrecht geboren voetballer. Zo vertrok de vader van Memphis kort na zijn geboorte in 1994. Sindsdien heeft Memphis nooit meer iets van zijn vader gehoord.
De meeste kniebeschermers kunnen handmatig gewassen worden op 40 graden. Wassen in een wasmachine kan zorgen voor beschadigingen en wordt zodoende afgeraden. Ook drogen in een wasdroger wordt afgeraden. Na het wassen dienen de kniebeschermers goed te worden uitgespoeld, om irritatie aan de huid te voorkomen.
Bokshandschoenen en scheenbeschermers kun je niet wassen in de wasmachine. Leren bokshandschoenen worden hard na contact met grote hoeveelheden water en kunnen hun kleur verliezen.
Scheenbeschermers voorkomen blessures aan het kwetsbare scheenbeen. Scheenbeschermers worden van verschillende materialen gemaakt: glasvezel, schuimrubber, polyurethaan en plastic. In de oudheid werden scheenplaten gebruikt om de schenen te beschermen in gevechten.
XS = 120-140 cm / 6 - 9 jaar. S = 140-160 cm / 10 - 14 jaar. M = 160-175 cm / 15 - 17 jaar. L = 175-185 cm / 18+