De Bahama's staan bekend als 's werelds beste bestemming voor duiken met haaien. Het is waar dat je bij deze prachtige eilanden kunt zwemmen met rifhaaien, hamerhaaien en oceanische witpunthaaien. Maar een van de beste plekken is Tiger Beach, waar je bijna garantie hebt op een veilige ontmoeting met tijgerhaaien.
Het hele jaar door kun je hiervoor terecht in Gansbaai, de 'witte haaien'-hoofdstad van de wereld. Vaak worden de duiken als dagtrip aangeboden. Je kunt de kooiduiken afwisselen met tal van andere duiken en activiteiten boven water, zoals een safari.
Door de bek iets te openen, stroomt water tijdens het zwemmen naar binnen en via de kieuwen weer naar buiten. De pompwerking die vissen normaal gebruiken om adem te halen, werkt niet bij deze vrij zwemmende haaien. Als deze dieren op de bodem liggen, gaan ze binnen enkele uren dood.
Haaien in de Noordzee - van reuzenhaai tot haringhaai
In de Noordzee, voor de Nederlandse en Belgische kust, komen allerlei haaiensoorten voor, van de kleine donkerbuiklantaarnhaai, die niet langer dan een halve meter wordt, tot een van de grootste haaien ter wereld, de reuzenhaai, die wel 12 meter lang kan worden.
Het blauwe camouflagepak is daarom gemaakt in de kleuren van de zee, zodat de surfer tussen de golven niet of nauwelijks te zien zal zijn. Het gestreepte pak is bedoeld om de haai af te schrikken. Alle dieren kunnen namelijk onderscheid maken tussen zwart en wit.
Veruit de meeste haaienaanvallen vinden plaats in de Verenigde Staten: tussen 1850 en 2020 werden daar 1604 aanvallen geregistreerd, waarvan de meeste in Florida. Ter vergelijking: sinds 1850 zijn er slechts 42 mensen binnen Europa aangevallen door een haai, waarvan de meesten in Griekenland en Italië.
Gevoel. Haaien hebben precies in de gaten wat er rond hen gebeurt. Ze hebben een scherpe neus en ruiken bijna alles. Maar ze voelen ook heel goed, zelfs de kleinste trillingen.
Alleen in het Dolfinarium kun je roggen, haaien en andere vissen uit de Noordzee aaien. Bijt je vast in de waterwereld van haaien en roggen bij ons Roggenrif – en daarvoor heb je niet eens een duikbrevet nodig!
Haaien leven in alle oceanen.
Sommige blijven dicht bij de kust en leven in ondiepe wateren, andere geven de voorkeur aan de diepere wateren in het midden van de oceaan.
Haaien komen voor in alle zeeën. De meeste soorten komen niet voor beneden ongeveer 1500 meter, maar uitzonderingen tot 3000 meter zijn er wel.
Je gaat in een wetsuit met duikbril en snorkel de verschillende soorten haaien voeren door middel van een voertang. In verband met de coronamaatregelen werken we momenteel alleen met een duikbril. Deze wordt voorafgaand aan het arrangement gedesinfecteerd. Minimale leeftijd is 8 jaar.
Gelukkig vallen de meeste haaiensoorten helemaal geen mensen aan. Er zijn maar een paar haaiensoorten die wel mensen aanvallen, zoals de witte haai, de tijgerhaai en de stierhaai. In een jaar tijd worden er wereldwijd ongeveer 50 tot 75 mensen aangevallen. Zo'n 5 tot 10 aanvallen hebben een dodelijke afloop.
In de Spaanse wateren zijn verschillende haaiensoorten te vinden, waaronder de blauwe haai, hondshaai en toonhaai. Deze haaien zijn vaker te vinden in de koelere wateren van de Cantabrische Zee en de Atlantische Oceaan, terwijl ze minder vaak worden gespot in de Middellandse Zee.
Haaien in aantallen
In 2022 werden wereldwijd 57* niet-uitgelokte aanvallen gemeld. Elk jaar bezwijken ongeveer 10 mensen aan een haaienaanval, meestal door slechte toegang tot medische zorg en niet zozeer door de omvang van de verwonding. De kans om door een haai te worden aangevallen is ruwweg 1 op 3.700.000.
4. Welke haaien zijn het gevaarlijkst en komen die in Europa voor? De stierhaai, de tijgerhaai en de witte haai zijn de drie soorten die het vaakst mensen bijten. Die laatste wordt heel sporadisch gezien in de Middellandse Zee, voornamelijk bij de Noord Afrikaanse kust (Tunesië, Libië etc.).
Australië is compleet omsingeld door water waar maar liefst tweehonderd van de vijfhonderd haaiensoorten ter wereld in rondzwemmen. Van de 26 gevaarlijke haaien in de wereld leven er zelfs 22 in Australië. De zogenaamde Big Three (stierhaai, tijgerhaai en witte haai) zwemmen vlakbij de Australische kust.
Experts geven aan dat er verschillende mogelijke redenen zijn waarom ze zich dichter bij de kust begeven. “Ze zouden dichter bij kunnen komen in hun zoektocht naar voedsel, vanwege stijgende temperaturen, of omdat ze verwond zijn door een beet van een andere vis en dichterbij komen om te sterven”.
Haaien hebben niet veel vijanden, maar hun grootste vijand en grootste bedreiging is zonder twijfel de mens. Mensen vormen op verschillende manieren een bedreiging voor het voortbestaan van de dieren. De mens vervuilt en verstoort hun leefomgeving.
Er zijn drie soorten haaien te vinden in de Noordzee: Doornhaai, Hondshaai en Gladde haai. Aan onze kust komen die niet zo vaak, ze zijn meer te vinden langs de kust van Engeland en Schotland. Als je bang bent voor haaien, heb je aan onze kust dus eigenlijk niets te vrezen!
Voorbeelden zijn de witte haai, de tijgerhaai en de witpunthaai. Dergelijke haaien komen niet voor in de Noordzee, dus van haaienaanvallen zal aan de Nederlandse kust nooit sprake zijn.
Welke haaien zijn er in de Noordzee? In de Noordzee leven 11 verschillende haaiensoorten. De grootste is de op 1 na grootste haaiensoort ter wereld, de maximaal 12 meter lange reuzenhaai; de meest-voorkomende is de hondshaai.